Cruise Midden Oosten

Cruisen in het Midden Oosten

Een perfecte tijd om in het Midden Oosten te zijn is januari of februari. Het is er niet te warm, maar ook nog niet te koud. ’s Avonds heb je een truitje aan, maar overdag loop je heerlijk in je korte broek. Dubai, Oman en Abu Dhabi hebben genoeg te bieden voor een korte stop tijdens je cruise. Natuurlijk kan je op iedere bestemming langer blijven, maar voor een eerste indruk is dit de perfecte manier.

Met ArkeFly vliegen we donderdagnacht in 6 uur naar Dubai vanaf Amsterdam. Het tijdsverschil in de winter is 3 uur. Als we aankomen gaan we gelijk een leuke stadstour door Dubai maken. We mogen namelijk pas om 15.00 uur aanboord van de Costa Fortuna. We bezoeken de Dubai Mall, de Marina het bekende Atlantis hotel en de Jumeirah Souk. Wanneer we uiteindelijk naar de cruiseterminal gaan moeten we nog even wachten om in te checken. Houd er in het begin rekening mee dat je alles even moet ontdekken en je vooral veel in de rij staat die eerste dag. Daar moesten wij even aan wennen. Eenmaal aanboord kunnen we het schip vast wat verkennen. Genieten we even op het bovendek van het uitzicht en rusten we wat uit. Na het diner mogen we dan om 20.00 uur in onze hut. Aangezien we de hele nacht niet geslapen hadden, zetten we de koffer neer en duiken we lekker ons bed in.

Als we wakker worden liggen we nog steeds in de haven van Dubai. Om 10.00 uur wordt iedereen verwacht voor de reddings-oefening en kort daarna varen we weg. We hebben vandaag een volle dag op zee. Een beetje relaxen een boek en lekker eten, dat is het thema van deze dag. ’s Avonds is het eerst galadiner. Het is leuk om te zien dat vrijwel iedereen z’n best heeft gedaan er mooi uit te zien. Na het diner brengen we een bezoekje aan het theater en genieten we van een leuke show.

Wanneer we wakker worden van de wekker liggen we al bijna in de haven van Muscat. De stad Muscat zelf is niet heel erg bijzonder. Voor het moois van Oman moet je echt een stuk rijden. We hebben daarom besloten om 1 nacht van boord te slapen. We worden opgehaald door onze gids, welke we niet bij de rederij hebben geregeld. Tip voor iedereen check voor vertrek op internet de mogelijkheden en boek je excursies vooraf. Je komt daardoor niet tussen de grote groepen van de rederij en je bent vaak nog goedkoper uit. We stappen in het transferbusje welke ons buiten het haventerrein brengt en daar staat onze gids ons op te wachten. We rijden naar Nizwa, waar we ongeveer 1.5 uur over doen. De winkeltjes zijn nog net open als we aankomen. Om 12.00 uur sluit alles voor de siësta tot een uur of 16.00 uur. Na de winkeltjes en de markt lopen we door naar het fort en kijken we hier wat rond. We rijden weer weg van Nizwa en maken twee ontzettend mooie stops waarbij we over de wadi’s kunnen kijken. Bij een van de twee stops drinken we thee, gemaakt op een klein gasbrandertje. Dan rijden we de bergen in naar 2000 meter en kijken naar de zonsondergang in over de canyon. Gelukkig hebben we wat warme kleding bij ons, wat het koelt ’s avonds aardig af daar in de bergen.

We hebben maar tot 13.00 uur vandaag, dan moeten we weer aanboord zijn en we willen nog heel veel zien en doen, dus vroeg uit de veren. Na een geïmproviseerd ontbijt. Omaans brood met ei en kaas gaan we een stukje met de auto om dan een wandeling door de bergdorpjes te maken. Je hebt bij iedere bocht weer een prachtig uitzicht over de canyon. De zon komt langzaam steeds hoger en maakt de bergen mooi gekleurd en geeft een mooi diepte effect. Na een uurtje rijden we de bergen weer uit en stoppen we nog op een prachtig uitzicht punt waar we prachtige plaatjes kunnen schieten van de vallei met oneindig veel palmbomen.  Onze gids neemt ons mee naar zijn huis, zodat we ook eens kunnen zien hoe daar het leven gaat. We nemen plaats op de grond en krijgen Omaanse koffie en allerlei lekkernijen aangeboden. Het is een beetje ongemakkelijk, want zijn familie spreekt geen Engels. Na dit bezoekje is het tijd om weer 1.5 uur terug te rijden naar Muscat. We komen net voor 1 uur terug bij de haven en hebben echt genoten van dit vlucht bezoek aan Oman. Aanboord gaan we nog even lekker op het dek van de zon genieten en een boekje lezen. We zullen een middag en nacht varen voor we in Khasab zijn.

Om 09.00 uur zijn we weer van boord en staat er opnieuw een door ons zelf geregelde gids op ons te wachten. We gaan in een jeep de fjorden verkennen. Helaas is het wat heiig, waardoor we niet heel ver kunnen kijken, maar het blijft erg mooi. We klimmen tot 1500 meter, waar we op een plateau allerlei mooi vissen/schelp fossielen zien. Onze gids scheurt de berg weer af, wat helaas mijn maag niet helemaal fijn vond en brengt ons naar het fort van Khasab. Hier hebben we een 45 minuten de tijd om rustig rond te kijken en mooie plaatjes te schieten. Vervolgens gaan we door naar ons Dhowschip en varen we een middagje door de fjorden. In een van de fjorden zijn altijd 5 dolfijnen en die worden door de vele boten uitgedaagd voor een sprintje. Ze gaan dan ook graag op de golven van de boten mee en springen regelmatig uit het water. Echt een geweldige ervaring. Na deze volle dag hebben we een kort uurtje om ons op te frissen en ons wederom in gala te steken. Twee avonden voor we weer naar Nederland gaan hebben we al het afscheidsgala. Om 18.00 uur varen we uit en we zullen de hele nacht nodig hebben om naar Abu Dhabi te varen.

We hebben besloten vanochtend een beetje rustig aan te doen. We liggen tot 23.00 uur in de haven van Abu Dhabi, dus geen haast vandaag. Na het ontbijt gaan we om 10.00 uur richting de grootste moskee van het midden oosten. We nemen een taxi, de we delen met andere cruisepassagiers, scheelt weer geld. De rit duurt ongeveer 30 minuten en kost met een gedeelde taxi ongeveer €10,-. Wat een mensenmassa bij de moskee. Je moet zorgen dat je als vrouw zijnde geen strakke kleding draagt, je tot je enkels en polsen bedekt bent en je haar niet zichtbaar is. Net voor de ingang laat je je schoenen staan en vervolgens schuifel je door de ruimte heen. Op bepaalde tijden kan je ook met een gids in andere vertrekken komen. Deze rondleidingen zijn gratis. We gaan terug naar de boot en nuttigen daar onze lunch. We hebben besloten om ’s middag lekker bij een hotel aan het strand te gaan liggen. De wind maakt het helaas iets kouder dan we hadden gehoopt, maar we hebben relax een boekje kunnen lezen in het St. Regiss hotel. Wat overigens een geweldig hotel is, met een mooie zwembad en pal aan het strand. Met een beetje geluk komen hier ’s morgens en ’s avonds de dolfijnen tot aan het strand.

De nacht naar Dubai is een wiebelige. Er staat een stevige stormachtige wind die het schip goed doet deinen. Je hoort de golven tegen de boot klotsen. Omdat we hier blijven liggen tot we wegvliegen nemen we deze ochtend ook lekker de tijd voor ons zelf. Het eerste op de planning staat de top van de Burj Khalifa om 13.30 uur. Voor die tijd willen we nog even in het winkelcentrum kijken, naar het grote aquarium, de waterval en de ijsbaan. Om 15.30 uur worden we opgehaald door ons zelf geregelde tourtje de woestijn in. Het is een relatief goedkoop tourtje, maar wel een heel toeristisch tourtje. We gaan dune bashing doen, krijgen een hennapainting en kunnen kameel rijden. Dat allemaal met een snelle BBQ. Wel gewoon een leuke ervaring als je graag een stukje woestijn wilt zien. Aan het einde van de tour laten we ons weer afzetten bij het winkelcentrum en genieten we op onze laatste avond van de fonteinenshow. Na een drankje aanboord maken we ons op voor een korte nacht. Want om 06.00 uur staat onze bus ons op te wachten voor de transfer naar de luchthaven. ArkeFly vliegt ons met een tussenlanding terug naar Amsterdam.