Dalton Highway

Dalton Highway

Als je de tv-show Ice Road Truckers hebt gezien, dan ben je bekend met de James W. Dalton Highway, een 414 mijl lange strook grind en vuil die loopt van de stad Livengood naar Prudhoe Bay en door enkele van de meest afgelegen wildernisgebieden van Alaska.

Hoe afgelegen is het hierboven? Er zijn slechts drie zeer kleine steden langs de weg. Vaak is de Trans-Alaska-pijpleiding, die parallel aan de weg loopt, het enige gezelschap van de bestuurder. En vanaf het middelpunt (de stad Coldfoot) tot het einde van de weg (Deadhorse) vind je geen benzinestations, restaurants, rustplaatsen of hotels – sterker nog, je zult helemaal geen diensten vinden over deze hele 240 mijl lange strook. Met andere woorden, als je van eenzame wegen houdt, is dit de rit voor jou.

Maar niet veel reizigers nemen deze route. De snelweg – in 1974 gebouwd om de bouw van de pijpleiding te vergemakkelijken – wordt voornamelijk gebruikt door vrachtwagenchauffeurs die voorraden vervoeren naar olieveldwerkers in Deadhorse. En het is een zware rit: steil en glad op sommige plaatsen en modderig op andere, waar die vrachtwagens af en toe rotsen en grind op je voorruit kunnen gooien. Om deze reden zijn de meeste huurauto’s niet toegestaan op de Dalton.

Bovendien wordt het hier in de winter koud – temperaturen zo laag als 82 graden onder nul zouden zijn opgetekend.

Toch, met een robuust voertuig en voldoende voorraden, kun je het doen: rijden door de boreale bossen en naar de mistige Arctische olievelden van Deadhorse. Halverwege kom je door Coldfoot (mijl 174.8) – de thuisbasis van de meest noordelijke truckstop ter wereld, en een plek om iets te drinken en te overnachten, in accommodaties die eenvoudig maar duur zijn. In feite kreeg de stad haar naam in 1900, toen reizigers koude voeten kregen met de naderende winter en omkeerden. Volg niet hun voorbeeld – uiteindelijk ben je op dat moment al halverwege. Andere accommodaties zijn beschikbaar in Wiseman (mijl 188.6) en de Yukon River-oversteek (mijl 56).

De reisverrijker
Moniek Bos-Bouwman


Eikenlaan 24
3481 CN Harmelen

Mobiel: 06-20851033
Email: moniek@dereisverrijker.nl
KVK: 30260131

 

Telefonisch bereikbaar:

Maandag t/m Zondag van 07.00 – 22.00 uur.

In geval van spoed kunt u mobiel altijd een boodschap achterlaten en dan bel ik u zo snel mogelijk terug.

Of u kunt bellen met het hoofdkantoor in Den Haag telefoon: 070-3141831 (uitsluitend in noodgevallen te gebruiken)

Heeft u nog verdere vragen? Wilt u langskomen of vindt u het fijn dat ik bij u langskom, maak dan een afspraak!