Jamaica – Port Royal en Kingston

Jamaica – Port Royal en Kingston

Feel The Rhythm Of Jamaica the beat, the pulse of life.

Afgelopen juni mocht ik op uitnodiging van het verkeersbureau van Jamaica het voor mij nog onontdekte eiland bezoeken. En wat een eiland. Veel mensen om mij heen die ik erover vertelde waarschuwden me ‘gevaarlijk’. Nou, na 7 dagen, kan ik je inmiddels uit eerste hand vertellen dat dit niet klopt. Uiteraard zijn er bepaalde plekken waar je beter niet kunt komen of alleen onder begeleiding van een gids, maar het eiland verkennen met een eigen auto is goed te doen. Een paar belangrijke tips, rij niet in het donker, hou afstand op je voorganger en hou je aan de snelheid. De wegen zijn redelijk tot goed, maar vrijwel allemaal tweebaans en druk. Je gaat dus niet zomaar van de ene kant van het eiland naar de andere kant.

De mensen zijn heel vriendelijk, ja veel zijn arm, maar ze kunnen zichzelf goed bedruipen omdat het vruchtbare land ze alles biedt om van te leven. Geen reden dus om dit prachtige land niet te bezoeken. En wil je niet zelf rijden, dan zijn er meerdere opties om het land en zijn groene schoonheid te bekijken, je regelt een privé chauffeur of gaat vanuit een hotel diverse excursies doen.

Na een rechtstreekse vlucht vanaf Amsterdam met TuiFly staat onze chauffeur al op ons te wachten en maken we een rit van ruim drie uur van Montego Bay naar Green Castle Estate. Green Castle Estate ligt net voorbij St. Mary en is een groot landgoed met een schattig klein hotel erop. Dit is de plek voor vogelaars. Je kunt hier mooie wandelingen maken en de prachtige omgeving verkennen.

Vanuit St Mary rij je door de uitlopers van de Blue Mountains (een hele mooie weg door de bergen) naar Kingston. Kingston is dus een van de plekken waar je goed moet opletten in welke wijk je bent. De overheid is wel bezig om het centrum helemaal op te knappen, onder andere met mooie muurschilderingen, zodat het veiliger wordt. Wij gaan eerst naar Port Royal waar de Engelsen met de piraten hebben gevochten. We kunnen niet naar het Bob Marley  Museum omdat dit op zondag gesloten is, maar gaan wel naar Trenchtown, waar naar zeggen reggae geboren is. Vroeger de meest gevaarlijke wijk van Kingston, maar ook hier wordt gewerkt aan veiligheid. De wijk is alleen met een gids te bezoeken. Bij de ingang van de wijk kun je dat heel gemakkelijk regelen en ook verschillende tours boeken. De locals nemen je dan mee de wijk in en vertellen veel verhalen, ook over de geschiedenis van de wijk. Het oude huis van Bob Marley is wel te bezoeken op zondag. De lunch nuttigen we in het Usain Bolt’s Track and Records restaurant, waar je echt Jamaicaans kunt eten. We krijgen een tour door het Devon House, een groot statig herenhuis en genieten daarna van een heerlijk ijsje van beroemde Devon House I-Scream.

Wat wij helaas niet hebben gedaan is een bezoek brengen aan Port Antonio, een mooie havenplaats. Hier kun je de Blue Lagoon ontdekken of uitstapjes maken richting de Blue Mountains, dat kun je ook doen met verschillende dagtochten vanaf het Green Castle Estate.