San Francisco & Alcatraz

San Francisco & Alcatraz

De laatste paar uurtjes USA zijn aangebroken. Ons mooie avontuur zit er helaas weer op. Maar eerst voor jullie nog ons verhaal van San Francisco.

We zijn rond 9 uur met pijn in ons hart vertrokken uit ons fijne huis in Yosemite. Wat een mooie omgeving en wat een prachtig verblijf was dat. We rijden in zo’n 4.5 uur naar San Francisco en hoe dichter we bij de stad komen, hoe drukker het wordt. We zijn ook echt veel meer natuurmensen dan stadsmensen, dus moeten even schakelen. Maar ik weet van de vorige keren dat San Francisco een fantastische stad is en dat je hier snel went. De jongens kijken vanaf de achterbank  hun ogen uit. Net als in LA waar ze van alles herkenden van hun GTA-spel, herkennen ze ook hier weer van alles door een ander computerspel. Ze weten de weg gewoon beter dan wij, ongelofelijk. We komen aanrijden over de Baybridge, van buiten af rijd je over het bovendek. Ga je de stad uit, rij je op het onderdek. Langs de pieren rijden we naar ons hotel in Fishermans Wharf, waar we eerst snel de koffers uit de auto gooien. Dan de auto terugbrengen naar Alamo. Door de brede steile straten, manoeuvreren we onze auto naar zijn eindstation. Vanaf Union Square lopen we terug en maken al een paar stops. Eerst even wat lunchen bij Lori’s. Een geweldige echt Amerikaanse tent. Een aanrader van een klant. De Milkshakes zijn hier super.

We vervolgen onze weg naar het Cable Car Museum en lopen daar praktisch langs. Maar we moeten eerst wel weer even die steile berg opklimmen. Leuk om te zien hoe die trammetjes nog aan kabels voortbewegen. Echt op de ouderwetse manier. Zo draaien ze ook op ieder eindpunt, vier man rijden de tram op een draaischijf en duwen hem 180 graden, zodat ie weer met z’n neus de goede kant op staat.

Ik had de jongens beloofd om ’s avonds bij het Jungle Café te eten, dat had ik twee jaar geleden ook gedaan en was heel leuk, maar helaas bestaat hij niet meer. Dus moeten we op zoek naar iets anders. En op de pier vonden we tenslotte een leuk en redelijk betaalbaar tentje, want uiteten gaan in USA blijft een prijzige zaak (door de hoge fooi en btw die er nog bijkomt).

De volgende ochtend vroeg op, want we hebben kaartjes voor de eerste vaart naar Alcatraz. Wil je hier naar toe, dan moet je echt drie maanden van tevoren online boeken. Anders heb je gewoon pech. Eenmaal op Alcatraz gaan we gelijk naar de gevangenis en krijgen een audiotour. Fijn, want dan kun je zelf op je gemak rondlopen. En de tour is ook nog in het Nederlands. Voor de jongens heel fijn. Ze zijn erg onder de indruk van deze gevangenis. En ze gaan op de foto met een echte gevangene, die nu vrijwillig deelneemt aan het Alcatraz programma. We bezoeken na de gevangenis nog wat andere ruimtes en gaan dan terug met de boot naar de stad. We scoren een lunch bij de geweldige bakker Boudin. Echt een feestje om daar wat te mogen kiezen.

We willen nog een aantal dingen zien in de stad, maar eigenlijk geen dure hop-on-hop-off pass kopen. We besluiten uiteindelijk een dagpas van Muni (Municipal Railway) te kopen, dan kun je voor $22,- de hele dag in de bus, metro, tram en cable cars (kabeltram) Daar maken we dan ook goed gebruik van. Het is even puzzelen, welke bus we moeten nemen of waar we moeten overstappen, maar we worden er al snel handig in.

Onze eerste stop is Chinatown. We lopen wat door de straten en nemen dan de cable car richting Ness Street. Daar pakken we twee verschillende bussen om bij de huisjes uit Fullhouse (serie) te komen. We lopen door het park en drinken wat op het gras. Het is hier lekker druk met mensen die ook gezellig op het gras genieten.

De volgende uitdaging is naar de Golden Gate te komen. We drinken eerst wat met een brownie erbij en genieten van het uitzicht op de brug. Bij het uitkijkplatform staan allerlei leuke weetjes over de brug en kun je allerlei testjes doen.

Terug bij Fishermans Wharf staan we nog een uur in de rij voor het volgende trammetje naar Lombard street. We lopen het zigzag straatje naar beneden en terug naar het hotel. Even uitrusten voor we weer verder op pad gaan. De jongens zijn nogal weg van de cable cars en onze kaart is nog tot middernacht geldig, dus lopen we weer naar de pier voor een derde bezoek aan de zeehonden. Dan nemen we een bus naar een van de cable cars om terug te gaan naar het hotel. Moe maar voldaan van een volle dag San Francisco vallen we om 23.30 uur in slaap.

De enige dag dat we even kunnen uitslapen, want vannacht in het vliegtuig zullen we waarschijnlijk ook niet veel slapen. Dus we nemen het ervan. De jongens duiken nog even in het zwembad en we mogen gelukkig tot 15 uur in de kamer blijven, pas dan komt de taxi ons halen. Nog wat laatste souvenirs scoren en wat rondlopen over de pier. Omdat het zaterdag is, is het er erg druk en gezellig. Een mooie afsluiter van deze toffe vakantie.