Wel eens gedacht om te gaan sterren kijken?

Wel eens gedacht om te gaan sterren kijken?

5 fantastische plekken om in Schotland te gaan sterrenkijken

Een van de mooiste dingen der natuur is de nachtelijke hemel met al zijn sterren, afgelegen planeten en schitterende meteoren. Gelukkig heeft Schotland een van de duisterste hemels van Europa, waardoor het de perfecte bestemming voor sterrenkijkers is.

Schotland heeft ook het tweede Duisterhemelpark van Europa en het eerste van het Verenigd Koninkrijk, alsmede verschillende Dark Sky Discovery Sites. Dit zijn plekken met (bijna) geen lichtvervuiling, waardoor je alle schitterende sterren de inktzwarte hemel kunt zien.

1. COLL

Dit klein eilandje voor de westkust van Schotland is een van de beste plekken van het Verenigd Koninkrijk om te gaan sterrenkijken. Het werd in 2013 zelfs door de International Dark Sky Association tot “duistere hemelgemeenschap” uitgeroepen. Coll heeft zeer weinig lichtvervuiling, waardoor je op heldere nachten zelfs de vaalste sterren kunt zien. Je kunt dit het best van augustus t/m maart doen, aangezien de zomer met lange dagen en een lange schemering gepaard gaat. Het eiland is vrij vlak, waardoor je de sterrenhemel bijna overal kunt observeren.

 

2. MOFFAT

Toen het dorp speciale straatlantaars met weinig lichtvervuiling installeerde, werd het tot het eerste “duister hemeldorp” van Europa uitgeroepen. Hoewel Moffat een vrij groot dorp is, heeft het toch evenveel lichtvervuiling als het omringend platteland van Dumfries & Galloway.

3. GALLOWAY FOREST PARK

De nachtelijke hemel boven het Galloway Forest Park, het grootst bospark van het Verenigd Koninkrijk, is buitengewoon donker. Het Clatteringshaws Loch en het Kirroughtree Visitor Centre zijn ideale plekjes om te gaan sterrenkijken. Daarnaast worden er speciale evenementen en nachtelijke wandeling door de zogehete Dark Sky Rangers georganiseerd. Dus, waar wacht je nog op?

4. NORTH RONALDSAY

Er zijn veel plekken op de Orkneyeilanden om te gaan sterrenkijken, maar het noordelijkst eiland, North Ronaldsay, heeft al sinds jaar en dag een reputatie voor heldere, duistere nachten. In 2021 werd het eiland zelfs offcieel als “duister hemeleiland” erkend. Je kunt dit nachtelijk spektakel het beste in de winter waarnemen, waarbij je afhankelijk van de juiste weersomstandigheden er ook het groen en rood noorderlicht aan de hemel kunt zien dansen. Overdag kun je er de beroemde zeewieretende schapen en de hoogste vuurtoren ter land van het Verenigd Koninkrijk bewonderen.

5. CAIRNGORMS DARK SKY PARK

Tijdens de lange winteravonden kun je in het gebied rondom Tomintoul en Glenlivet in de Cairngorms lekker sterrenkijken. De Cairngorms Astronomy Group organiseert heel het jaar door duistere hemelevenementen, en amateurastronomen, nachtfotografen en liefhebbers van sterrenkunde genieten op deze makkelijk te bereiken plek van de fonkelende sterrenhemel. Zin in een roadtrip, volg dan de Snowroads Route die door deze zelfde regio loopt.

De reisverrijker
Moniek Bos-Bouwman


Eikenlaan 24
3481 CN Harmelen

Mobiel: 06-20851033
Email: moniek@dereisverrijker.nl
KVK: 30260131

 

Telefonisch bereikbaar:

Maandag t/m Zondag van 07.00 – 22.00 uur.

In geval van spoed kunt u mobiel altijd een boodschap achterlaten en dan bel ik u zo snel mogelijk terug.

Of u kunt bellen met het hoofdkantoor in Den Haag telefoon: 070-3141831 (uitsluitend in noodgevallen te gebruiken)

Heeft u nog verdere vragen? Wilt u langskomen of vindt u het fijn dat ik bij u langskom, maak dan een afspraak!