19 handige tips voor de metro van Parijs

19 handige tips voor de metro van Parijs

De goedkoopste kaartjes, beruchte trucjes van zakkenrollers, de handigste lijnen en beginnersfouten die je beter niet kunt maken… Ken de metro van Parijs als je broekzak!

1. Bekende metro-misser bij toeristen: dat metrokaartje dat je net in een gleuf gestopt hebt komt er een stukje verderop weer uit, aan de bovenkant van de machine. Niet vergeten het eruit te trekken, anders loop je met veel schwung tegen een gesloten stang. Au.

2. Daarna niet kwijtraken of weggooien, op sommige stations heb je het kaartje weer nodig om de metro te verlaten, bovendien kun je tijdens een overstap op een controle stuiten.

3. Koop een carnet, een pakket van 10 kaartjes/€14,50, dat is een stuk goedkoper dan losse kaartjes (€1,90).

4. Kinderen van 4 jaar tot 10 jaar mogen reizen met kaartjes voor een tarif réduit(€7,25/10 stuks). Jonger dan 4 jaar is de metro gratis.

5. Dagkaarten (vanaf €11,65) zijn pas interessant als je op één dag tenminste 8x de metro of bus neemt. Als je ook nog wat stukken wilt lopen, red je dat over het algemeen niet snel. En bij meerdaagse kaarten moet je minimaal 6 ritten p.p./per dag maken om gunstig uit te komen, wat ook nog steeds vrij veel is.

6. Heb je bagage bij je? Schuif die altijd voor je uit bij het draaihekje en duw je tas erdoor. Dito voor kinderen: zij gaan eerst, dan kan je ze nog helpen als er wat mis gaat.

7. Niet doen: rennen voor een bijna vertrekkende metro op het perron. Overdag komt er elke 2-4 minuten weer een nieuwe en als jij nog wat hyper en nahijgend in de wagon staat, ben je een favoriet doelwit van zakkenrollers.

8. Slim: spreek van te voren met je kinderen af wat ze moeten doen als niet iedereen op tijd uit de metro kan stappen. Gebeurt vast niet, maar de paniek is een stuk minder groot als er toch iets misgaat.

9. Als je op zoek bent naar een hotel in Parijs en je vergelijkt meerdere mogelijkheden, dit zijn de 2 handigste lijnen om in de buurt te hebben: metrolijn 1 (oost-westverbinding langs Champs-Elysées, Concorde, Tuilerieën, Louvre, Marais en Bastille) en metrolijn 4 (noord-zuidverbinding van Gare du Nord naar Saint-Germain-des-Près en Montparnasse).

10. Let op, zakkenrollers in de metro van Parijs zijn wel vermomd als toeristen-familie’ (inclusief plattegrond en kinderen, triest maar waar), dus wees altijd op je hoede. Groepen meisjes van een jaar of 15 zijn helaas ook verdacht, zelfs al lijkt het net of ze enkel oog hebben voor elkaar.

11. Oppassen in metrolijn 9, die langs bekende sights als de Eiffeltoren en Champs-Elysées gaat. Hierin komen veel zakkenrollers die het speciaal voorzien hebben op toeristen. Zodra ze buitenlands horen spreken ben je een doelwit, dus wees in deze metro extra alert. Hetzelfde geldt voor metrolijn 1.

12. Met stip de vervelendste metrolijn van Parijs: lijn 13 (Saint-Ouen-Gare Saint-Lazare-Montparnasse) altijd bomvol, lastig in te komen, vermijden als je kunt.

13. Basisetiquette: weet dat je de klapstoeltjes bij de deuren alleen mag gebruiken als het rustig is in de metro. Zodra er veel mensen binnen komen hoor je op te staan om ruimte te maken (en sommige Parijzenaars zijn niet te beroerd om je daarop te wijzen, très poliment, bien-sûr).

14. RATP, het gemeentelijk vervoersbedrijf van Parijs, heeft een heel handige app voor smartphones die ook in het Nederlands vertaald is. Super praktisch om uit te zoeken hoe je ergens snel komt, waar een metrohalte is en wat de openingstijden van een bezienswaardigheid zijn. Voor een heel groot deel zonder internet de gebruiken. (voor Android en hier voor iPhone).

15. Op Gare du Nord zijn er vaak ‘doofstomme’ meisjes die een handtekening vragen voor een petitie en daarna (veel) geld willen. Een scam. Op dit bekende treinstation wordt ook veel bagage gestolen, dus let op.

16. Het onhandigste metrostation van Parijs: Abbesses in Montmartre, dat 36 meter onder de grond ligt en een kuitenbijtende trap van 140 treden heeft (of een overvolle lift).

17. Met één metrokaartje kunt je zo vaak overstappen als je wilt (ook op de RER), het blijft 1 uur geldig. Metrokaarten zijn ook te gebruiken in de bus, en ook dan mag je overstappen op een andere bus binnen de gestelde tijd. Heel suf alleen: je kunt niet overstappen van metro naar bus of andersom.

18. Heb je haast? Vermijd Châtelet-Les Halles en Montparnasse als stations om over te stappen want de metrolijnen liggen hier ver uit elkaar en je moet er vaak lange stukken over een lopende band lopen.

19. En ten slotte, ben je heel zwaar beladen met koffers? Skip de metro en kies een taxi of Uber want er zijn maar weinig metrostations met liften en roltrappen, dus je zeult je over het algemeen een breuk in de zo mooie maar stokoude Parijse ondergrondse…