23 dgn Costa Rica

Reisidee:

San Jose – Tortuguero – Puerto Viejo – Sarapique – Arenal – Ricon de la Vieja – Tamarindo – San Jose

 

Dag 1 Aankomst in Costa Rica
San José, Santa Ana

Bij aankomst in San José wordt u per transfer naar uw hotel gebracht. U heeft de rest van de dag vrij om San José te ontdekken. San José is sinds 1823 de hoofdstad van Costa Rica. Sinds datzelfde jaartal is ook hier de democratische regering gevestigd. Hiermee is Costa Rica één van de oudste democratiën ter wereld. Deze metropool met ongeveer 1 miljoen inwoners is gelegen in de Centrale Vallei, tussen groene vulkanische bergketens. De voorsteden van San José leunen tegen de voet van het gebergte aan. In tegenstelling tot andere Midden-Amerikaanse hoofdsteden is San José niet rijk aan koloniale architectuur. Desondanks kunt u in het historische centrum een aantal mooie eind 19e-eeuwse gebouwen bewonderen, zoals het Nationaal Theater, de kathedraal en het postkantoor. Het is een stad met interessante musea, goede restaurants, een mild klimaat en een vriendelijke bevolking. Niet voor niets kreeg Costa Rica in 1987 de Nobelprijs voor de Vrede en staat het bekend als het meest vredelievende land van Midden-Amerika.

 

Dag 2 Dag ter vrije besteding
San José, Santa Ana

Een vrije dag die u naar wens kunt doorbrengen in San José. U kunt bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het Nationaal Theater; het juweeltje van de Costa Ricanen, of een museum bezoeken, zoals het goudmuseum of het jade museum. Indien u geïnteresseerd bent in de kleur en dynamiek van het Costa Ricaanse marktleven of alvast wat souveniers wilt kopen, dan kunt u naar de Mercado Central (de stadsmarkt van San José) welke zich aan de west kant van de Avenida Central bevindt, of de Mercado de Artesania (kunstnijverheidsmarkt) tegenover het Nationaal Museum. Tevens is het mogelijk om optioneel een stadstoer te boeken of één van de excursies buiten San José. Zo kunt u een bezoek te brengen aan de Irazú vukaan, de Orosí vallei en de Lankaster Gardens, gelegen rondom de vroegere hoofdstad van Costa Rica, Cartago. Tevens bestaat de optie om een excursie te maken naar de Doka koffieplantage, de Poás vulkaan en de Waterfall Gardens. Tevens heeft u bij uw rondreis een self-guided stadswandeling van ons ontvangen, die u wellicht vandaag wilt gebruiken. (Maaltijden – O)

 

Dag 3 Op weg naar de Costa Ricaanse Amazone
Tortuguero

Vroeg in de ochtend zult u bij uw hotel in San José worden opgehaald en San José verlaten in gezelschap van een Engels sprekende natuurgids. Per bus voorzien van airconditioning rijdt u dwars door het regenwoud van het Nationaal Park Braulio Carillo, waar u prachtige weelderige begroeing en vergezichten zult zien. Onderweg zult u een stop maken om te ontbijten. Na het ontbijt vervolgt u uw reis het binnenland in naar de haven, waarbij u langs bananenplatages zult rijden. Vanaf de haven van Caño Blanco reist u per overdekte boot verder door de kanalen van Tortuguero, aangezien dit gebied niet over land te bereiken is. Tortuguero staat bekend om zijn Afro-Caribische cultuur, zijn rijke fauna en bovenal om de reuze Groene zeeschildpadden die specifiek in dit gebied aan land komen. U bezoekt het kleurrijke dorp Tortuguero (inclusief). Tegen lunchtijd komt u aan bij de lodge, waar u door het personeel wordt verwelkomd met een verfrissende cocktail. Uw kamer zal u worden toegewezen en de gids zal de verdere activiteiten met u doornemen. Vervolgens heeft u de namiddag om een verfrissende duik te nemen in het zwembad, bij te komen aan het strand, een drankje te drinken aan de bar of uzelf even terug te trekken voor het diner. De rest van de avond is vrij ter besteding. (Maaltijden – O, L, D)

 

Dag 4 Wildlife & Schildpadden
Tortuguero

In de ochtend maakt u een bootexcursie door de riviertjes en kanalen van het Tortuguero Nationaal Park, om het ontwaken van de levendige fauna mee te maken (inclusief). Bij terugkomst in de lodge staat er een ontbijtbuffet voor u klaar. In de loop van de ochtend kunt u deelnemen aan een wandelexcursie, waarbij u uitleg krijgt over de flora van dit gebied (inclusief). Bij terugkeer naar de lodge staat er een lunchbuffet klaar. Hierna heeft u de middag vrij om siësta te houden of te luieren bij het zwembad en/of aan het caribische strand. U kunt optioneel nog een wandeling maken naar Tortuguero Hill, een canopy tocht doen of gaan sportvissen. De avond heeft u ter vrije besteding. Gedurende het broedseizoen (ca. juli-oktober) van de reuze Groene zeeschildpad en de Lederrug schildpad, raden wij u sterk aan een optionele nachttoer te boeken om het indrukwekkende schouwspel van nestelen en broeden van schildpadden eieren van dichtbij te zien. In de vroege ochtend kunt u tevens het uitkomen van de eieren zien. (Maaltijden – O, L, D)

 

Dag 5 Op weg naar de Caribische stranden
Puerto Viejo, Punta Uva

Na het ontbijt reist u per boot en bus het Tortuguero gebied uit, op weg naar de Caribische kustplaats Puerto Viejo. Bij het restaurant Caribbean Dish in Siquirres neemt u uw huurauto in ontvangst. De Creoolse cultuur die u in Puerto Viejo aantreft is mede bepaald door de Bribrí-indianen en Afro-Caribische bevolking; afstammelingen van Jamaicanen die hier rond 1900 kwamen voor de aanleg van de spoorlijn naar de havenstad Limón. Puerto Viejo heeft een kleurrijk karakter met een relaxte sfeer, die mensen van over de hele wereld aantrekt. ‘s Avonds vindt u hier een bruisend, maar ontspannen, uitgaansleven met verschillende goede restaurants en uitgaansgelegenheden. Ook vindt u hier veel winkeltjes en stalletjes met lokale handwerken en sierraden om lekker langs te slenteren en de meest paradijselijke stranden denkbaar. (Maaltijden O)

 

Dag 6 Caribisch relaxen
Puerto Viejo, Punta Uva

Vandaag heeft u een vrije dag ter besteding die u kunt doorbrengen in het dorp Puerto Viejo en aan de vele rustige stranden in de omgeving. De golven van Playa Salsa Brava zijn een begrip in de surfwereld! Playa Coclés biedt u een idyllische bounty ervaring en Playa Punta Uva met haar wuivende palmen, geven u de mogelijkheid om te snorkelen, kayakken en wandelen. U kunt een fiets huren om de verschillende gebieden te verkennen. Een andere mogelijkheid is een bezoek brengen aan het het Gandoca-Manzanillo Wildlife Refuge. Dit natuurreservaat omvat het enige Caribische mangrovegebied en zeldzame moerasgebieden, waar zeekoeien en zoetwaterdolfijnen alsook de tapir nog voortkomen. Op Playa Gandoca komen vier soorten zeeschildpadden aan land om hun eieren te leggen (maart juli). Ook kunt u de binnenlanden bezoeken op een raftexcursie over de fameuze Pacuare rivier of Rio Reventazon, of het Bribrí Reservaat bezoeken. Dit is een uitstekende manier om de inheemse cultuur en tradities te observeren van deze inheemse stam. Met haar relaxte sfeer en levenswijze vormt dit Caribische gebied het ultieme scenario voor heerlijk genieten. (Maaltijden – O)

 

Dag 7 Dag ter vrije besteding
Puerto Viejo, Punta Uva

Nog een dag om te genieten van deze Caribische bounty kust. (Maaltijden – O)

 

Dag 8 Op weg naar de Caribische laaglanden
Sarapiqui

Vandaag reist u in ongeveer 4 uur vanuit Puerto Viejo naar Sarapiqui, een klein plaatsje gelegen in de Caribische laaglanden van Costa Rica. Puerto Viejo de Sarapiqui staat bekend om zijn natuur vol tropische bloemen en de brede rivier de Sarapiqui, die wordt omgeven door dik laagland regenwoud. Onderweg rijdt u langs uitgestrekte bananen- en annanasplantages, die in dit gebied voor de belangrijkste bron van inkomsten zorgen. In de dichte tropische bossen rondom Puerto Viejo de Sarapiqui komen vele vogelsoorten voor, zoals tanagers, glansvogels, motmots, papegaaien, toekans en de duidelijk hoorbare oropendola’s, met lange goudgele staart. Om deze te kunnen zien is een bezoek aan het 133 ha grote Trimbina Biologisch Reservaat een goede optie. Hier kunt u de dieren- en plantenwereld bestaande uit verschillende soorten heliconia, orchideeën en gember, van dichtbij meemaken via een traject van paden, hangbruggen en plankenpadenop een dag- of nachtwandeling. Naast vele vogelsoorten kunnen op deze toer ook wasberen, apen, luiaards, ocelots, slangen en giftige kikkers gespot worden. Een andere optie is een bezoek brengen aan het ecologisch centrum, Centro Neotropico. Hier zijn verschillende activiteiten te verrichten, zoals een bezoek brengen aan het Museum van Indiaanse Culturen, een precolumbiaanse begraafplaats bezoeken en een gereconstrueerd indiaans dorp, of een kijkje nemen op de experimentele boerderij met boomgaarden en in de botanische tuin waar diverse inheemse plantensoorten staan. (Maaltijden O, D)

 

Dag 9 Natuur & de Sarapiqui Rivier
Sarapiqui

Vandaag heeft u een vrije dag ter besteding. Er zijn verschillende optionele excursies mogelijk op en rondom de rivier de Sarapiqui. Zo kunt u gaan raften (klasse II-III) of per boot de rijke flora en fauna bekijken, in de rustiger wateren van deze rivier. U ziet hier onder andere kaaimannen, luiaards, apen, toekans en vele andere vogelsoorten. Als u avontuurlijker bent aangelegd, raden wij u de canopy excursie aan. Onder professionele begeleiding zoeft u, hangend in een driepuntstuigje, over de rivier. De kabelbanen bevinden zich tussen de boomkronen van het subtropisch regenwoud. Aan het eind van elke kabel bevindt zich een platform. In totaal zijn er 14 kabels en de langste kabel is zo’n 650 meter lang. (Maaltijden O, D)

 

Dag 10 Op weg naar de vulkaan
La Fortuna, Arenal

Vandaag reist u verder naar La Fortuna, gelegen aan de voet van de Arenal vulkaan. Tijdens deze 2,5-uur durende rit ontrekt zich een fantastisch landschap aan uw ogen. U passeert verschillende dorpjes en riviertjes. Bij de brug van Muelle kunt u vele groene leguanen in de bomen zien zitten. Tegen de tijd dat u La Fortuna nadert, kunt u als het weer meezit, genieten van een geweldige uitzicht op de Arenal vulkaan. Deze vulkaan is van de zeven actieve vulkanen die het land telt, de enige met regelmatig zichtbare magma activiteit. In 1968 kwam er een einde aan een 400 jaar durende slaapstand en sindsdien produceert de vulkaan bijna dagelijks hoge aswolken, kleine uitbarstingen en uitstoot van roodgloeiende lava. De Arenal vulkaan behoort hierdoor tot de 10 meest actieve vulkanen ter wereld. Jullie hotel heeft zijn eigen warmwaterbaden, die natuurlijk worden verwarmd door de warmte afkomstig uit de kern van de Arenal vulkaan. In totaal zijn er 4 warme baden elk met zijn eigen temperatuur, 1 jacuzzi met hydro jets, 2 zwembaden met koud water en 1 bad voor kinderen. In de namiddag of avond kunnen jullie hier nog heerlijk ontspannen en genieten van het prachtige uitzicht op de Arenal vulkaan. Verder biedt jullie hotel ruime comfortabele suites met een free minibar en coffee maker, omgeven door exotische tuinen met prachtige bloemen en vele vogelsoorten. Connecting rooms zijn een optie. Ook is er in het hotel een gezellige bar met lounge gedeelte, een restaurant met een heerlijk internationaal a la carte menú, een Sushi bar, moestuin, yoga deck en een zeer professionele spa waar massages, gezichtsbehandelingen, peelings, manicure, pedicure en waxing behandelingen worden aangeboden; heerlijk om volledig bij te komen! (Maaltijden – O, D)

 

Dag 11 Arenal en omgeving
La Fortuna, Arenal

Vandaag heeft u een dag ter vrije besteding om van Arenal en de omgeving te genieten. Wij raden u aan één van de optionele excursies te boeken. Voor de hikers bestaat er de mogelijkheid om in de ochtend een trektocht te maken door het nevelwoud aan de voet van de Arenal vulkaan. In het Arenal Nationaal Park kunt u oude lava sporen zien en met wat geluk als hoogtepunt, spuwende lava die voor een spectaculair schouwspel zorgt. Op uw trektocht is er een grote kans dat u dieren zoals brulapen, kapucijnapen, herten en zelfs tapirs zult zien, evenals prachtige vogels als de papegaai, troepiaal, tucan, eekhoorn ekster, etc. Vanaf hier heeft u ook een geweldig uitzicht over Lake Arenal.## Een unieke ervaring is de Arenal te paard verkennen op een zeer authentieke paardrijtocht die u meeneemt over de oude weg die Don Tobias gebruikte om zorg te dragen voor zijn vee. Deze pionier was een bekende paardenfokker uit het gebied. Vrijwel de hele rit gaat over privé-eigendom met een verrassende natuurlijke schoonheid. U rijdt door eerste en tweede generatie bossen, waar u een verscheidenheid aan tropische dieren kunt zien en horen. De Arenal vulkaan vergezeld u gedurende de hele tocht tot waar u een fantastisch uitzicht heeft vanaf een uitkijkpunt.## Andere mogelijkheden zijn o.a. een dagexcursie naar het Caño Negro Wildlife Refugee, een adembenemende canopy toer, een bezoek brengen aan het Arenal Natura ecologisch park of voor de échte sportfans onder u, een rappeling van zes indrukwekkende watervallen. (Maaltijden – O, D)

 

Dag 12 Dag ter vrije besteding
La Fortuna, Arenal

Een dag ter vrije besteding om heerlijk in het hoitel of in de omgeving door te brengen. Een dagtocht die de moeite waard is, is een excursie boeken naar het Caño negro Wildlife Refugee. (Maaltijden – O, D)

 

Dag 13 Op weg naar Rincón de la Vieja
Rincón de la Vieja

Vandaag reist u verder naar Rincon de la Vieja. Tijdens deze 5-uur durende rit vangt u misschien nog een glimp op van de Arenal vulkaan. De route leidt u rondom het Meer van Arenal en door Guanacaste, de vee- en cowboyprovincie van Costa Rica. Rincón de la Vieja betekent letterlijk Hoek van de Oude Vrouw’. Dit prachtige vulkanisch gebied is vernoemd naar de legende van een inheemse Chorotega dochter wiens vader haar geliefde in de krater van de vulkaan wierp. Al treurend om haar geliefde trok zij zich terug op de vulkaantop, waar zij genezende en helende krachten ontwikkelde. Vandaag de dag geloven velen nog steeds in de helende kracht van de 1 miljoen jaar oude vulkaan: de vulkanische modder en de thermale baden nemen kwalen en pijn weg die door normale dokters niet te genezen lijken. Zodra u dit vulkanisch gebied inrijdt, bestaat de kans om verschillende diersoorten te zien, zoals de brulaap, de neusbeer en de agouti. U logeert op een authentieke ranche midden in dit prachtige droog-tropisch bos. (Maaltijden – O, D)

 

Dag 14 De legende van de Rincón de la Vieja

Rincón de la Vieja

Vandaag heeft u een vrije dag ter besteding. Er zijn vele excursies mogelijk, van avontuurlijk tot rust en relax. Men kan paardrijden door het droog-tropisch bos, verborgen watervallen bezoeken en als een cowboy rijden over de steppe van een in bedrijf zijnde ranche. Onderweg kunt u genieten van de schilderachtige begroeiing van woudreuzen en wurgvijgenbomen en onder andere brulapen, neusberen, de blauwe leguanen, motmot vogels en agouti’s tegenkomen. Ook kan men gaan hiken door het Rincon de la Vieja Nationaal Park over de Las Pailas’ trail en evt. de vulkaan beklimmen. Tevens kunt u het aloude Chorotega ritueel ondergaan en een modderbad nemen in een van de thermale baden. Andere mogelijkheden zijn het doen van een canopy toer, rappelling, rots beklimmen en tubing in het canyon van de Colorado rivier. (Maaltijden – O, D)

 

Dag 15 Het droog tropisch bos van de Rincón de la Vieja
Rincón de la Vieja

Een vrije dag om naar eigen invulling te besteden. De optionele excursies van de lodge zijn leuk om te doen en met een dagkaart kun je alle kanten uit. Maar gaan hiken in het Nationaal Park over de ‘Las Pailas’ route is ook zeker een aanrader. Wees er graag van bewust dat dit park op maandag gesloten is! (Maaltijden – O, D)

 

Dag 16 Op weg naar de Pacifische stranden
Tamarindo

Vandaag reist u in ongeveer 3 uur naar Tamarindo. Tamarindo is een badplaats gelegen aan de Pacifische kust, met één van de prachtigste stranden in Costa Rica. Het is een levendige strandbestemming met winkeltjes, leuke restaurants en uitgaansgelegenheden. Playa Tamarindo maakt deel uit van een grote baai met een lang zilverkleurig zandstrand, dat hier en daar wordt onderbroken door rotsformaties en getijdenpoelen. Playa Grande is gelegen ten noorden van Tamarindo Beach in deze baai. Voor de kust ligt het eilandje Isla Capitán en de twee stranden worden gescheiden door de rivier Matapalo. Deze rivier maakt onderdeel uit van het natuurreservaat Tamarindo; een 400 ha groot natuurgebied met moerassen, magrovebossen en droog tropisch woud. Playa Grande maakt, net als het ten zuiden van Tamarindo gelegen Playa Langosta, onderdeel uit van Nationale Park systeem en zijn beschermd leefgebied voor zeeschilpadden, die hier in het broedseizoen aan land komen om hun eieren leggen. Tamarindo staat tevens bekend om zijn spectaculaire zonsondergangen, die u vanaf het uitgestrekte zandstrand of met een drankje op een terras, kunt aanschouwen. (Maaltijden – O, D )

 

Dag 17 Ongerepte stranden
Tamarindo

Tamarindo Bay is het mekka geworden voor surfers en watersport vissers. Vandaag heeft u een vrije dag ter besteding; heerlijk luieren aan het zwembad van uw hotel of het strand. U kunt gaan zwemmen, snorkelen, duiken, een surfles nemen of één van de vele optionele excursies boeken, zoals strand-cruises, jet-skieën, een bootexcursie of een catamaran-tocht maken. Daarnaast is er de mogelijkheid om te kayakken, golfen, zeilen of te paardrijden. Fietsen, surfboards, boogie boards, hengels etc. zijn te huur in speciale winkels in het dorp. (Maaltijden – O, D)

Dag 18 Dag ter vrije besteding

Tamarindo

Ook vandaag heeft u vrij ter besteding om van de ongerepte stranden van Tamarindo te genieten. Indien u tussen oktober en mei in Tamarindo verblijft kunt u een tour boeken om het leggebied van de reuze zeeschildpadden te bezoeken. Playa Grande maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Las Baulas’. Hier komen in het broedseizoen (tussen ca. oktober en mei), de met uitsterven bedreigde lederschildpadden ‘s avonds aan land om hun eieren te leggen. De lederschildpad is met zijn 2 meter de grootste zeeschilpadden soort en Playa Grande is één van de belangrijkste neststranden ter wereld voor lederschildpadden. Onder begeleiding van een officiële gids kunt u de broedplaatsen bezoeken: een onvergetelijke ervaring. Vlak buiten Tamarindo ligt tevens het Tamarindo Reservaat. Dit is een prachtig natuurgebied met mangrovebossen en moerassen, vol watervogels, zoals de bruine pelikanen, fregatvogels, ibissen, visarends en roze lepelaars. U kunt een bootexcursies door dit natuurgebied maken over de rivier Matapalo. (Maaltijden – O, D)

 

Dag 19 Dag ter vrije besteding
Tamarindo

Beach fun, zon en lekker zwemmen. Echt vakantie! (Maaltijden – O, D)

 

Dag 20 Dag ter vrije besteding
Tamarindo

Beach fun, zon en lekker zwemmen. Echt vakantie! (Maaltijden – O, D)

 

Dag 21 Terug naar de Centrale Vallei
San José, Santa Ana

Vandaag rijdt u in ongeveer 5 uur terug naar de Centrale Vallei, naar Santa Ana, gelegen op een heuvelrug boven San José. Het autoverhuurbedrijf zal uw auto aan het einde van de dag ophalen bij uw hotel. De rest van de dag heeft u om zich rustig voor te bereiden op de terugvlucht van morgen. Het hotel waar u vannacht slaapt is gebouwd in koloniale hacienda stijl en beschikt over een zwembad, een kleine spa, gym en het gerenomeerde restaurant La Luz waar fusion-style gerechten worden geserveerd. Vanaf hier heeft u in de avond een prachtig uitzicht op de duizenden lichtjes in de vallei. (Maaltijden O)

 

Dag 22 Vertrek uit Costa Rica
San José

Vandaag is het de laatste dag in Costa Rica. Een privé-transfer haalt u bij het hotel op en brengt u naar de luchthaven van San José voor de vlucht terug naar huis. Hartelijk dank voor uw keuze en wij hopen dat u van een onvergetelijke reis door Costa Rica heeft kunnen genieten! (Maaltijden – O)

 

Laat jouw reis door Costa Rica regelen door het persoonlijkste reisbureau van Harmelen.