Amalfikust

Inmiddels zijn we alweer 4 dagen aan de Amalfikust. Een prachtige kustlijn met allerlei mooie kleine plaatsjes die gelegen zijn hoog op de kliffen. Dit gezegd hebbende gelijk een tip. Ga hier niet met de auto heen, want je rijdt je helemaal klem. De smalle weggetjes van de ene naar de andere plaats zijn een grote uitdaging. Waarom? Er rijden grote bussen, vrachtwagens en een heleboel auto’s die allemaal al deze pracht willen zien. Dan ook nog een dozijn aan scooters die echt met niemand rekening houden. Als je dus rijdt zie je helemaal niets meer van dit moois. Kom je eenmaal aan in zo’n mooi plaatsje dan is er het het volgende probleem, waar parkeer ik mijn auto. Er zijn te weinig plekken voor de hoeveelheid bezoekende auto’s. En als je dan wel een plekje hebt betaal je zo’n €3,- per uur.

Wij slapen in Minori. Een klein plaatsje met huizen tegen de rotsen aangebouwd. Gelukkig vinden we een plekje, maar dan…

Onze koffers moeten vervolgens 136 treden omhoog. En morgen natuurlijk weer dat hele eind naar beneden. De beloning is er zeker als we  in onze kamer komen, want het uitzicht vanaf het balkon is prachtig. En deze trappen doen we dus meerdere keren per dag. We komen redelijk laat aan, aangezien we eerst in Pompeii zijn geweest, zoals jullie hebben kunnen lezen. We gaan dus lekker wat eten en besluiten de volgende dag aan het strand te beginnen.

Tegen een uurtje of 3 stappen we in de auto om een kijkje te nemen in Amalfi. Helaas zijn alle parkeerplekken vol en gaan we een dorp verder. Ook daar geen geluk en het verkeer is een ellende. We gaan wat meer van de kust af en bezoeken het dorp Ravello. Hier hebben we geluk en kunnen we onze auto kwijt. We zijn inmiddels 2 uur onderweg geweest over een relatief kleine afstand, maar wat een leuk dorp is dit. Een drankje op het terras na deze rit is dan ook eerste noodzaak. Daarna bekijken we dit mooie kunstenaarsdorp. Je kunt er veel keramieken potten en andere mooie kunstwerken kopen. Allemaal kleine leuke straatjes om doorheen te dwalen. En omdat je zo hoog bent is het uitzicht over zee en de plaatsjes langs de kust schitterend. We besluiten dat het geen zin heeft om met de auto al die dorpjes af te gaan, dus de plannen voor de komende dagen worden gewijzigd.

De volgende dag beginnen de meesten aan het strand. Lotte en ik hebben het idee opgevat om naar het volgende dorp te lopen en dit kan via een mooi pad door de bergen naar Maioiri. De route is een bekende van de Amalfikust en heet de Sentiero dei Limone. Een hele klim via enorm veel trappen de berg op. Maar eenmaal boven zijn er prachtige vergezichten op beide dorpen. We dalen weer af naar Maiori en genieten van een enorm glas cola voor we weer aan de terugweg beginnen. De wandeling is zo’n 8 km. Moe maar voldaan nemen we een duik in de zee. De middag doen we lekker niets.

Vroeg op en we splitsen vandaag. Ik ga met de jongens en Lotte een wandeling maken vanuit Amalfi. En Maarten gaat met de familie den Haan mee naar Capri. Zij huren vandaag een motorbootje, om zelf naar het eiland te varen. Gezien het parkeerprobleem rijden we al om half 8 naar Amalfi en is er nog genoeg plek om te parkeren. En het fijne van vroeg wandelen is dat je in je eentje op het pad loopt.
Ben je aan de Amalfikust dan mag deze wandeling zeker niet ontbreken. De Valle delle Ferriere begint bij het museum aan het einde van het dorp. Er staan in het dorp genoeg bordjes die de wandeling aangeven, maar ga gewoon bergopwaarts en je komt vanzelf in de goede richting. Bij de trappen begint de klim. Na de enorme trappen gaat de route het bos in, maar je blijft klimmen. De route gaat langs verschillende ruïnes en een heleboel watervalletjes. Je blijft contant langs de beek lopen. Neem een handdoekje mee, dan kun je lekker pootje baden en even afkoelen. Helaas hebben wij deze wandeling pas gisteren ontdekt, want het laatste gedeelte, het echte natuurpark, is alleen toegankelijk als je dit 10 dagen van tevoren via de mail hebt aangevraagd. Dit kan via de volgende website. We lopen tot het einde, althans tot aan het hek en dan keren we om. Dezelfde weg terug. In Amalfi lopen we nog wat door de straatjes en nu zijn de winkeltjes open. Een leuk stadje. Een heerlijke ochtend.