Arezzo

Arezzo

Vandaag zijn we aangekomen op onze laatste bestemming in Italië, het Gardameer. Maar gisteren hebben we nog een gezellige dag gehad in het mooie middeleeuwse stadje Arezzo. De rit ernaar toe ging door een groot stuk van de Marken en een stukje van Umbrië. Ook De Marken beschikt niet over goede snelwegen, dus je rijdt constant over kleine weggetjes binnendoor. Vooral slingerend door de bergen. En ook nu duurt het weer lang voordat we die paar kilometer afgelegd hebben. We rijden een tijd lang over een verlaten weg door de bossen en ineens staat daar een hert op de weg. Helaas heeft hij ons te snel door en is een foto maken niet meer mogelijk.

Aangekomen in Arezzo is het even zoeken waar nu  het centrum is en waar we de auto kunnen parkeren. Want in de echte oude binnenstad mag je niet komen met de auto. In veel van die oude stadjes mag dat alleen met een ZTL-vergunning (Zona Traffico Limitato, een milieuvergunning). Maar daardoor is het wel lekker rustig zonder al dat verkeer.

We gaan eten bij Mariano, hier hebben we afgesproken met vrienden. En echt op z’n Italiaans zitten we lang aan tafel en komen alle gangen voorbij. Na de uitgebreide lunch, lopen we nog even het stadje door. Er is een heel mooi plein met allemaal gekleurde schilden. Op de voorlaatste zaterdag van juni en de eerste zondag van september verandert het Piazza Grande totaal van aanzien. Je waant je even terug in de middeleeuwen als La Giostra del Saracino van start gaat. Hoogtepunt is het steekspel dat wordt gehouden tussen de ‘ridders’, die elk de eer van hun eigen wijk verdedigen.

En op het Piazza Grande is elk eerste weekend van de maand de grootste antiekmarkt van heel Italië. Daar komen duizenden mensen op af.

Maar  in september is doordeweeks elke ochtend een bijzondere markt op het Piazza Sant’Agostino. Bijna driehonderd kraampjes bieden allerlei houten voorwerpen aan die je in huis kunt gebruiken. Je ziet honderden soorten pollepels, daar is de markt ook naar vernoemd, maar er zijn ook allerlei andere houten voorwerpen te vinden.

We lopen wat verder door de straatjes en na een ijsje zoeken we de auto weer op. Via wat omleidingen, aangezien de snelste weg is afgesloten, vinden we onze agriturismo terug. Echt honger hebben we niet, dus we houden het bij een klein warm broodje.

Vanmorgen gaan we verder naar het Gardameer. Onze laatste stop in Italië voor we via Zwitserland en Frankrijk weer naar huis rijden. Een rit van ruim 4 uur brengt ons in Polpenazze del Garda. Onderweg nog een vrachtwagen met een klapband, die gelukkig zijn stuur goed recht kon houden, waardoor we niet botsten. En van de schade aan de weg bij Bologna van het grote ongeluk vorige week (waarbij een tankauto ontplofte) was gelukkig niets meer te zien.

Eens kijken wat we morgen precies gaan doen…..