Argentinië – Chili

Buenos Aires en cruisen met Australis.

Na een zeer lange vlucht van ruim 14 uur, welke overigens ontzettend snel ging landen we midden in het noodweer in Buenos Aires. De laatste vlucht die nog mag landen. We moesten wel want we hadden geen brandstof meer. Best spannend met al die lichtflitsen om ons heen. Vervolgens kunnen we nergens heen, alle Gates en parkeer plekken zijn bezet, er gaat geen vlucht weg dus wat gaat er met ins gebeuren. Na 1 uur worden we (400 passagiers) met 2 bussen per keer van boord gebracht. En dan koffers, de vakbond zegt met regen mag er niet gewerkt worden. Dus daar staan we dan, geen communicatie, een drukte van jewelste. Er breekt een opstand los en de ME moet eraan te pas komen. We besluiten maar rustig te wachten, wat uiteindelijk 7 uur duurt. Daarna snel naar ons hotel een snelle lunch en een korte stadstour door het gezellige Buenos Aires.

De volgende ochtend weer vroeg op voor weer 3 uur vliegen naar de plek waar we nu zijn.
We landen tussen de witte bergtoppen en in de bus naar het hotel begint het te sneeuwen. Lente in Ushuaia.  Inchecken in het prachtige Akura hotel, boven op de berg. Je hebt vanuit de lobby en het restaurant een prachtig uitzicht op de stad en de bergen. Het plaatsje zelf is niet al te groot. Je kunt leuk wat door de winkelstraat wandelen, maar alles is er enorm duur.

Wauw wat een mooie witte wereld als we wakker worden. En het sneeuwt nog steeds. Voor de lente eigenlijk niet iets wat hier vaak voorkomt. Al zegt men wel dat je hier 4 seizoenen in 1 dag hebt. En dat blijkt ook wel een beetje die dag. Na die enorme sneeuw ochtend waarin we een prachtige wandeling hebben gemaakt door een natuurreservaat, klaart het s middags helemaal op en komt het zonnetje erbij en wordt het zelfs nog een beetje warm.
We gaan lunchen in een lokale bar en nuttigen ons zelf met King crab.
Na de lunch kunnen we inchecken voor het schip en wanneer we de bagage kwijt zijn hebben we nog 2,5 uur voor we aan boord kunnen. We besluiten nog wat buiten wat Geocaching te doen, want ook hier kan je ze vinden.

Om 18 uur gaan we aan boord en om 20 uur varen we weg uit de haven. Het is nog steeds niet donker dus we kunnen dit mooi allemaal mee maken. Eenmaal onderweg gaan we aan het diner. Het mooie van deze cruise is dat alle excursies, eten en drinken inbegrepen zijn.
Na een lange vermoeiende dag lekker slapen in mijn eigen grote kajuit.
Wanneer we weer wakker worden varen we midden tussen de fjorden. Geen andere boot te zien. Inmiddels zijn we compleet afgesloten van de rest van de wereld geen internet, maar ook geen telefoon verbinding.

Na het ontbijt gaan we aan boord van 1 van de zodiacs en varen we tussen de ijsschotsen door naar de wal. Hier gaan we klimmen en klauteren naar een waterval en een prachtig uitzicht.
Voor mij met mijn hoogtevrees een zware tocht, maar zeer de moeite waard.
Na 2,5 uur zijn we weer terug aan boord en genieten we van onze wel verdiende lunch.
We varen langzaam verder naar de volgende glacier. Ook hier gaan we weer met de zodiacs dichterbij. We gaan aan wal en maken een paar korte wandelingen. We blijven wel 20 min zitten luisteren naar al het gekraakt van de glacier. En we mogen getuige zijn van een enorm brok ijs dat afbreekt.

Wanneer we weer verder varen richting Cape Horn, het meest zuidelijke eiland, komen we nog langs vele andere glaciers.  We kijken nog even bij de kaptein op de brug en genieten van een drankje tijdens de reis. Na het diner nodigt de kaptein ons uit om het moeilijkste stuk te komen bekijken op de brug. Het schip moet tussen twee rotsen door varen die een soort s bocht maken. Normaal mag je bij moeilijke manoeuvres niet op de brug komen. Maar als we compleet stil waren mocht het. Heel bijzonder om mee te maken.

Halverwege de nacht begint het schip steeds meer en meer te deinen. Je moet toch wel een sterke maag hebben. Het waait enorm. Om aan land te mogen in Cape Horn mag het niet harder waaien als 40 knopen, anders is het te gevaarlijk om met de zodiak te gaan. Om 6.45 uur verzamelen we boven in de bar. In eerste instantie mogen we niet van boord. Maar ze geven niet snel op en we wachten, volledig in wind, waterdichte kleding, rubber laarzen en ons reddingvest. Nog geen 10 minuten later begeven we ons dan toch naar de zodiak. Met veel wind, nattigheid en stevig vasthouden komen we dan aan land. Het verste eiland ter wereld.

Je klimt vervolgens 100 treden omhoog tegen de rots op. En dan sta je bovenop in de hevige wind en kan je een bezoek je brengen aan het monument en de vuurtoren. Ik heb besloten daar ook een Geocache neer te leggen in de vuurtoren. Die ligt er nog niet. Super stoer om (wanneer ie online gaat) te kunnen zeggen dat ik de meest zuidelijke cache ter wereld verstopt heb. Dus voor die echt verslaafd zijn een uitdaging om deze te kunnen en mogen loggen. Terug aan boord gebruiken we ons welverdiende ontbijt en gaan we op de terugweg naar Ushuaia. Onderweg maken we nog een stop. Een laatste expeditie. Wederom in de zodiak naar vaste grond onder de voeten. We kiezen hier voor wandeling twee. Een middel zware tocht bergopwaarts. En daar aangekomen echt een adembenemend uitzicht. De fjorden, sneeuw en dat water. Het mooie van dit uitzichtpunt is dat je zo goed het diepte perspectief kan zien. Op de terugweg nog even gekeken in het museum, waar een post barrel staat. Hier kan men brieven in doen met de bedoeling dat een volgende bezoeker die eventueel meeneemt en persoonlijk terug bezorgt. Hoe lang zou het duren voor mijn visitekaartje terug is?

Na een douche is dan het afscheidsdiner, wordt er een slide show met foto’s van onze trip getoond. En wordt de echte navigatiekaart geveild.
Ik kan niet anders zeggen, wat een gave expeditiereis. Eentje die je zeker op je Bucket list moet plaatsen. Op naar nog twee dagen Buenos Aires voor we terug vliegen naar Amsterdam.

Net middernacht zijn we terug in Ushuaia. Een laatste nachtje aan de kade. Als we wakker worden is er een heerlijk zonnetje, maar is het best fris. We gaan met de bus naar een nationaal park vanwaar we een stoomtreintje pakken terug richting de stad. Het is een erg mooi landschap maar helaas is het weer compleet omgeslagen en regent het enorm. In de bus eten we snel een lunch en dan vliegen we terug naar Buenos Aires. Gelukkig is het weer hier veel beter als de vorige keer. Na het inchecken gaan we naar de andere kant van stad voor het diner in een van de nieuwste design hotels. Het restaurant echter is niet design maar heel sfeer authentiek. En enorm goed eten.

Om half 10 staan we klaar om 3,5 uur door de stad te fietsen. Echt een super leuke manier om lekker buiten van de stad te genieten. Na de lunch besluiten we nog even als sardientjes in een blik van de metro gebruik te maken en naar de gezellige wijk Palermo Soho te gaan. Allemaal leuke restaurantjes en boetiekjes.
Terug in het hotel snel douchen en op in de bus naar de Tango diner show. Wow wat een gave show en heerlijke eten. Daarna door naar een of andere chique lounge tent, die je bereikt via de ingang van een bloemenwinkel.
Na een korte nacht het ontbijt gehad in de penthouse suite en nog een rondleiding door het hotel.
Koffer inpakken en zo weer 13 uur in het vliegtuig terug naar Amsterdam.

Wat een onvergetelijke reis.
Wil je meer foto’s zien klik dan hier.