Arthur en Ilona

Na een fantastische bruiloft vertrekken wij twee dagen later naar Sri Lanka.

Na uren gevlogen te hebben, komen wij de volgende ochtend vroeg aan op het vliegveld in Colombo. Na wat administratieve rompslomp mogen wij het land in. In de aankomsthal staat onze privé chauffeur/gids op ons te wachten en verwelkomt ons met een bloemenkrans. We vertrekken naar ons hotel. Deze dag kunnen wij bijkomen van de reis is onze prachtige suite.

De volgende dag bezoeken wij het olifantenweeshuis Pinnawela. Nieuwsgierig staan wij te wachten bij de plaats waar de babyolifanten een flesje melk te drinken krijgen. Schattig om te zien hoe die kleine olifantjes liters melk wegdrinken. Daarna gaan we bij de andere olifanten kijken die in Pinnawela leven. De olifanten worden nooit meer in het wild uitgezet. Het is erg indrukwekkend hoe de olifanten de tocht naar de rivier maken voor hun dagelijks bad. Na het bezoek aan Pinnawela vertrekken wij naar de rotstempels van Dambulla. Een indrukwekkende entree met een groot gouden beeld van Boeddha, met daarachter de trappen naar de rotstempels. Tijdens de klim naar boven worden wij vergezeld door tientallen aapjes.  Dit mooie boeddhistische tempelcomplex stamt uit de 1e eeuw voor Christus en bestaat uit 5 grotten in de rotsen waarin tientallen beelden en wandschilderingen van Boeddha te bewonderen zijn. Onze gids vertelt ons, tijdens de rit naar ons volgende hotel, dat 70% van de Sri Lankaanse bevolking het Boeddhistische geloof heeft. Ons hotel blijkt te bestaan uit allemaal kleine losse huisjes met een buitenbadkamer. Erg leuk. Op het bed ligt de welkom tekst ‘Happy Honeymoon’.

We brengen de volgende dag een bezoek aan Sigirya, ookwel Lion’s Rock genoemd. Dit is een reusachtige rots, waarop koning Kashyapa in 477 n.C. een paleis liet bouwen, wat letterlijk in de wolken ligt. De overblijfselen van zijn paleis, de paleistuinen, waterreservoirs en andere dingen zijn nu nog te bewonderen. De tocht naar boven is erg gaaf en uitdagend, het uitzicht bovenop is adembenemend. Later die dag maken wij een tocht op de rug van een olifant. Een bijzondere ervaring.

Verder brengen wij per fiets een bezoek aan Polonnaruwa, dat is een hoofdstad uit de oudheid. Hier zijn prachtige overblijfselen te zien van 2000 jaar oud. Een paleis, tempels, zwembaden, waterputten, vergaderruimtes.  Erg leuk is het om in de hoofdstad van het oude Sri Lanka te fietsen en je in te beelden hoe het er hier 2000 jaar geleden uitzag. Er zijn veel tempels ter verheerlijking van Boeddha. Deze tempels mag je alleen met blote voeten betreden. Die stenen in de volle zon zijn best warm aan je voeten, maar dat hebben wij er graag voor over.  Onder het genot van een King Coconut (kokosmelk) vervolgen wij onze weg naar Kandy. Het is een van de mooiste steden van Sri Lanka en op Colombo na, de grootste stad. Kandy was de laatste hoofdstad van de oude koningen van Sri Lanka. Hier brengen we een bezoek aan de tempel van de tandrelikwie. In deze tempel wordt, naar verluidt, een tand van Boeddha bewaard. Dit is een bedevaartsoord voor de Boeddhisten. Mensen komen van ver om hier te bidden. De mensen offeren lotusbloemen bij de tandrelikwie. Deze relikwie is helaas niet echt te zien. We zagen slechts in de tempel een deur waarachter de tandrelikwie zou liggen. Deze relikwie wordt bewaard in zeven, met edelstenen ingelegde, gouden kisten. Naast de tempel is de opgezette olifant Radja te vinden. Deze olifant heeft de replica van de tandrelikwie jaren op zijn rug gedragen tijdens de jaarlijkse parades. Hierbij horen specifieke dansen, waarvan we ’s avonds een optreden bijwonen. Kandy heeft verder een prachtige botanische tuin. Wij vonden het heerlijk om hier doorheen te lopen. Er was gelukkig genoeg afkoeling van het warme weer door de schaduw van de hoge bomen. We zagen hier veel bruidsparen hun fotoreportage maken. Erg leuk om te zien hoe de Sri Lankanen gekleed gaan met een bruiloft, zeker als je net zelf getrouwd bent. Kandy heeft ook een prachtig meer midden in de stad, waar we heerlijk genoten hebben van het uitzicht en de weerspiegeling van de zon in het water. Erg leuk dat er zo´n mooi en groot meer midden in zo´n drukke stad te vinden is.

De volgende dag maken wij een treinreis naar Nuwara Eliya, ookwel Little England. Hier heerst namelijk een soortgelijk klimaat als in Engeland. In de tijd dat Sri Lanka nog een kolonie was van Engeland, gingen de Britten hier graag verkoeling zoeken. Prachtige landschappen met theeplantages zijn hier te zien. We maken een prachtige wandeltocht door het Horton Planes National Park. Hier zien we apen zo groot als beren, hertachtigen, veel verschillende vogelsoorten en natuurlijk veel prachtige flora. Hierna vervolgen wij onze weg, weer per auto, naar Yala National Park. Hier is de grootste populatie luipaarden ter wereld te vinden. Met een Jeep maken wij een game drive door het park. Helaas hebben wij geen luipaard gezien, waar wel tientallen krokodillen, honderden buffels, olifanten, vogels, herten en andere dieren. Om over de prachtige natuur nog maar niet te spreken.

Wij vervolgen onze reis langs de zuidkust van Sri Lanka naar Galle, waar nog een Nederlands fort te vinden is uit de tijd dat de Nederlanders Sri Lanka bezetten. Tijdens deze tocht zien wij een prachtig blowhole. Een natuurlijk gat waar het zeewater tientallen meters de lucht in gespoten wordt. Aangekomen in Galle komen wij in het meest luxueuze hotel van onze vakantie. Alle accomodaties zijn goed, maar deze spant de kroon. Het hotel ligt aan de zee met een prachtig strand, twee zwembaden en 3 restaurants. Onze suite had meerdere balkons, we hadden de keuze uit tien verschillende kussens en moesten aankruisen welk kussen we die avond graag op wilde slapen. Uiteraard brengen wij een bezoek aan het Nederlandse fort waarin veel VOC-gebouwen te vinden zijn en een Nederlands hervormde kerk waar veel inscripties in het Nederlands zijn. Na heerlijk genoten te hebben in dit hotel  vervolgen wij onze reis terug naar Colombo. We varen met een bootje door de mangrove, ronduit prachtig! Prachtig natuurgebied met veel waterdieren. We brengen tevens nog een bezoek aan een ´schildpaddenopvang´. Deze mensen kopen de net gelegde eieren van stropers en laten ze dan uitkomen. Vervolgens blijven ze 3 dagen in de opvang en in de nacht na de derde dag worden ze uitgezet in de zee. In deze opvang verblijven tevens zieke , gewonde en gehandicapte schildpadden. Dit is erg bijzonder om te zien en we hebben zelfs een schildpadje van 1 dag oud vastgehouden en een albino schildpad van 30 kilo!

Na een stadstour in Colombo maken wij ons klaar voor de vlucht naar de Male, Malediven waar we de derde week zullen verblijven. Op Male staat een watervliegtuigje op ons te wachten wat ons naar ons resort gaat vliegen. Dit is werkelijk fantastisch! Het uitzicht vanuit dat vliegtuig: de prachtige blauwe zee, de eilandjes (atolen) die erin liggen die prachtig wit zijn met groene palmbomen. Het is alsof je naar een plaatje uit een boek zit te kijken. Eenmaal aangekomen op ons resort worden wij naar onze waterbungalow gebracht. Een week lang gaan we genieten in ons huisje dat op palen in het helder blauw water staat. In ons huisje zit een glazen plaat dat je naar de vissen kunt kijken die onder je door zwemmen! Wat een ervaring! Vanaf ons ‘balkon’ liepen we zo, met een trapje, de zee in! De prachtige vissen die je zo voorbij zag zwemmen, maar snorkelend natuurlijk nog beter ziet. Je zwemt tussen de tropische vissen, haaitjes, roggen en schildpadden. Fantastisch! Deze week hebben we heerlijk genoten van het mooie uitzicht over de oneindige zee, het prachtige weer, het lekkere eten, maar vooral van elkaar.