Autorondreis Chalkidiki

Thessaloniki – Kassandra – Sithonia – Arnea – Ierissos – Olympiada – Athos

 

 

Thessaloniki

Zonder problemen op Schiphol, zijn Luca en ik heel vroeg geland in Thessaloniki en hebben dus alle tijd om de stad te bekijken. Na het ophalen van de huurauto rijden we de tweede grootste stad van Griekenland binnen. Eerste indruk, ‘oh help waar moeten we heen’. Gelukkig hebben we afgesproken met Chris en hij heeft ons verteld waar de beste parkeerplek is. Hij heeft ons ook vooraf verteld waar we een lekker hapje kunnen eten, voor we aan de wandeling beginnen. Een echte aanrader omdat je van alles kunt kiezen, handig want Luca is heel kieskeurig qua eten, en we hebben een geweldig uitzicht over zee. Chris doet zijn eerste tour als lokale gids. Hij haalt ons op om 12 uur en we kunnen kiezen, of alleen de highlights van de stad of een paar highlights en dan naar boven lopen in de oude stad en een prachtig uitzicht hebben. We kiezen voor het laatste en daar hebben we geen spijt van. We beginnen bij de witte toren, aangezien dit bij het restaurant is, dan via verschillende kerken en de boog van Galerius Rotunda en de ruïnes van het paleis van Galerius naar de Oi Kipoi Tou Pasa tot aan de toren van Trigonion. Vanaf hier heb je een weids uitzicht over de stad. Vanaf hier slingeren we door de oude stad terug naar beneden en na ruim 2 uur zet Chris ons weer af bij de parkeergarage, waar we op een nogal bijzondere manier de auto hebben geparkeerd. De auto rij je op een platform en hij wordt vervolgens in een lift afgevoerd.

Daarna rijden we in een uurtje naar het begin van het schiereiland Kassandra, waar we morgen heen gaan. Omdat we een hele korte nacht hebben gehad, eerst even chillen en dan vroeg naar bed.

Kassandra

We hadden de avond ervoor al gezien dat ons appartement uitkeek op een groot meer waar flamingo’s lopen. Helaas hebben we geen verrekijkers bij ons, dus gaan we proberen wat dichterbij te komen. Het blijft een afstand, maar met het blote oog kun je ze goed zien, op een foto is dat een ander verhaal.

Na deze korte stop rijden we door naar Athytos voor een kopje koffie/thee. Dit is echt het leukste plekje op Kassandra. Veel leuke kleine souveniertjes te vinden, en cafeetjes en smalle straatjes waar je doorheen kunt dwalen.

Halverwege het schiereiland besluiten we dwars over te steken. Helaas, we moesten bijna aan het einde van de weg omdraaien. De weg was echt dicht zoals het bord aangaf. Maar je ziet hier wel vaker borden die oud zijn en alles is in het Grieks. Dit bord klopte dus wel. Het was een mooie weg met bloemen en bomen vol in de bloesems. Eenmaal terug besloten we de weg te vervolgen en het hele rondje schiereiland te doen. Omdat het al lunchtijd is, zoeken we een mooi plekje, die we vinden in het dorpje Pefkochori. We zitten echt bijna met onze voeten in het zand met een prachtig uitzicht op een geweldige azuurblauwe zee.

Helemaal aan het uiteinde van Kassandra ligt een mooi klein kerkje met uitzicht op de zee. Dit is het verste punt waar je naartoe kunt rijden.

Op de terugweg nog een keertje gestopt bij de flamingo’s. Ze zitten echt achter ons appartement en het blijft indrukwekkend om te zien.

Sithonia

We vertrekken op tijd, want we hebben om 10 uur afgesproken in Nikiti om de sleutel van ons appartement op te halen. Handig, want dan hoeven we de rest van de dag niet meer na te denken over de tijd. Eenmaal geïnstalleerd en auto leeg, gaan we het tweede schiereiland Sithonia ontdekken. Helaas is het weer vandaag iets minder, maar dat maakt het niet minder mooi. Wat opvalt is dat het hier een stuk groener is, er zijn wat hogere bergen en bochtige weggetjes. De stranden zijn echt heel mooi , ook weer met dat azuurblauw water. Wij vinden dit schiereiland mooier, dus als je moet kiezen omdat je weinig tijd hebt, ga dan voor Sithonia.

Kavourotrypes Beach is ondanks de donkere wolken en dikke regendruppels een mooi strand. We waren helemaal alleen hier. Geweldig!! In de zomer zal het er wel druk zijn. Een lekkere warme en koude thee gedronken met de voetjes in het zand. Om hier te komen moet je wel een kleine 1,5 km over een zandpad met je auto, maar dat is goed te doen.

We maken nog een paar stops op verschillende plekjes, voordat we naar Parhenonas rijden. Eenmaal van de ringweg af, rij je omhoog tussen de olijfbomen door naar dit half verlaten dorp (door het voorseizoen). Er zijn wat cafeetjes en je kunt vanaf hier wandelingen maken. Maar je hebt ook een prachtig uitzicht over de kust.

Via Spathies Beach en een mooie uitzichtpunt, rijden we terug naar Nikiti. We hadden de tip gekregen om de oude stad in te rijden. Helaas is het ook hier erg verlaten door het voorseizoen, maar de huizen en straatjes zijn weer echt Grieks. Helemaal boven in de oude stad staat een kerk en begraafplaats, vanwaar je een mooi uitzicht over de stad hebt. Dit is tevens het beginpunt van de jeepsafari’s die ook ik kan aanbieden. Vanaf hier rijden we terug naar ons appartement. Luca baalt dat het toch wat te koud is om te zwemmen. Dat is in de zomer beter.

Arnea en Aristoteles park

Omdat we pas om 15.00 uur in Ierissos hoeven te zijn, voor onze kajaktour, besluiten we om een omweg te maken en door de bergen eerst naar Arnea te rijden. Ik was hier al eerder geweest. Echt een leuk bergdorp met schattige huisjes, cafeetjes en een paar winkeltjes. Er is ook een klein bakkertje waar we wat zoetigheid scoren om ze lekker op een bankje in het zonnetje op te eten. Na een wandeling door het dorp, gaan we verder naar het Aristoteles park. Ik wilde dat zelf zien, omdat ik er over gehoord had. Het ligt maar 20 minuten van Arnea vandaan op de weg naar Ierissos. Je betaalt maar €2,- toegang, kunt wat grappige proefjes doen, maar veel stelt het niet voor. Je hebt wel een mooi uitzicht richting de kust.

Ierissos

Ierissos is een wat grotere plaats en niet zo verlaten in de winter, er zijn restaurants en winkels open. Niet alles, maar het is er wat levendiger dan de rest van Chalkidiki. Daardoor kunnen we bij aankomst in een restaurant aan zee lekker lunchen. Een goede basis voor onze kajaktour die we deze middag gaan doen. Om 15.00 uur ontmoeten we Pandos bij zijn fietsenwinkel. Pandos regelt voor mijn klanten kajak – en mountainbiketours, en ook op verzoek wandelingen in de omgeving.

We stappen over in zijn bus en gaan naar het strand van Koumitsa, waar het water een stuk rustiger is waardoor we goed kunnen kajakken. Pandos checkt altijd het weer en de wind en bepaalt dan wanneer hij zijn tours start. Het moet wel een leuke ervaring blijven. We krijgen een reddingsvest en speciale waterschoenen. Allebei stappen we in de kajak, ze zijn echt heel erg stabiel, ik was toch een beetje bang dat ik zou omkiepen en in dat koude zeewater zou komen. We krijgen een goede uitleg over hoe je peddelt en hoe je je gewicht moet gebruiken, om zo min mogelijk belasting op je lichaam te krijgen. Dan gaan we op pad en peddelen 3 uur langs de kust. Halverwege krijgen we een heerlijke Griekse salade, wat koekjes en brood voor we terug peddelen. Nooit verwacht dat ik redelijk makkelijk 6 km zou kajakken, als je het op de juiste manier doet is het niet zo zwaar.  De kustlijn is echt super mooi. Eenmaal terug bij de bus, ruimen we alles op en gaan we terug naar onze auto, rijden in een klein uurtje naar onze eindbestemming van deze reis, Olympiada. Vanaf hier gaan we nog een paar dagen wat leuke uitstapjes doen.

Olympiada

Olympiada is voor mij bekend terrein ik kom hier vaak, omdat mijn vriendin Babette hier woont. We zijn samen reizen aan het opzetten naar deze mooie regio en daarom zijn Luca en ik hier een paar dagen om dingen uit te proberen.

Als eerste op het programma staat een ochtend varen op de boot van Mahmoed. Hij heeft zijn vissersboot omgebouwd om toeristen te vervoeren in de zomer. We varen naar het onbewoonde eiland voor de kust en al dobberend gaan we met een handlijntje visjes vangen. We vangen er twee, die we meenemen voor de BBQ diezelfde avond. De middag doen we lekker niets, beetje door het stadje lopen, bijkletsen en bij de adoptiehondjes kijken, een ander project van Babette. Luca vindt het helemaal leuk en sluit zich op in het hok bij de pups, ze krijgen volop zijn aandacht en een heleboel knuffels.

Polygyros

In ruim een uur rijden we naar Polygyros, waar onze leverancier voor jeepsafari’s zijn kantoor heeft. We hebben daar afgesproken, omdat nog niet bekend was of we Sithonia of Kassandra met hem zouden gaan bekijken. Normaal spreekt hij voor de tours af op een van de schiereilanden of hij haalt je op bij je hotel. Wij gaan met hem een dagje Sithonia doen. Dit vonden we het mooiste eiland, hoewel we andere dingen doen dan we zelf gedaan zouden hebben. Hij vermijdt juist de drukke bezienswaardigheden en stranden. Je gaat echt van de weg af en de bergen in over onverharde padden. We rijden naar het hoogste punt en vanaf 1 mei (dat is het nog net niet) staat er een brandweerman gepost om alles in de gaten te houden. Je kunt vanaf hier ook een heel eind Chalkidiki zien, en de beide schiereilanden. Een geweldig uitzicht. Langzaam rijden we weer terug naar de kust en gaan we in Neo Marmaras lunchen. Wat een overvloed aan eten, echt heerlijk, dit restaurant gebruikt veel producten uit eigen tuin en we hebben uitzicht op zee. Na deze uitgebreide lunch rijden we terug naar Polygyros en naar onze auto.

Athos

Onze laatste vakantiedag gaan we richting Ourandopoli. Dit is de laatste plek op het schiereiland Athos waar je kunt komen. Net buiten het dorp is de grens waar de kloosters beginnen, maar je hebt een vergunning nodig hebt om ze te betreden. We willen ze graag zien, dat gaan we varend doen,  want je mag er wel gewoon langs varen. Het is mooi weer, maar er staat wel een fris windje. We zitten lekker voor op de boot en hebben het beste zicht. Vaak zie je tijdens dit tripje ook nog dolfijnen, helaas willen ze zich vandaag niet laten zien. Op het einde van dit tochtje varen we dicht langs het eiland Ammouliani, hier ligt een stukje koraal en door de glasbodem in de boot kunnen we de vele visjes zien. Het is niet zo’n mooi koraal als we kennen van de Caribische bestemmingen, maar toch erg leuk.

Na 3 uur varen zijn we terug in de haven. Ourandopoli is een leuk stadje waar je fijn kunt slenteren en winkeltjes kijken. We rijden nog even naar het klooster Zygou over een niet redelijk slecht onverhard pad, omdat ik wil zien waar die kloosters beginnen. Dit klooster is meer een ruïne. Helaas is alles afgezet met hekken, dus je kunt er niet bij komen. Hier staat ook een soort wachtposten en alles is omheind.

Aan het einde van de middag rijden we terug naar Olympiada, gaat Luca nog een keer knuffelen met de hondjes en pakken we onze tas in voor de reis naar huis morgen.

Laat jouw reis door Griekenland regelen door de Reisverrijker!

 

Heb je nog vragen? Stel ze gerust in onderstaand formulier, dan neem ik snel contact met je op.