Autorondreis Portugal – Alentejo

Setubal – Sines – Milfontes – Beja – Albuifeira do Alqueva – São Lourenço do Barrocal – Evora – Cascais – Lisabon

 

 

Alentejo kust Portugal

Zaterdagavond vliegen we met Air Portugal in 3 uurtjes naar Lissabon. Een turbulente vlucht met een heftige landing vanwege de enorme rukwinden. De eerste nacht slapen we in het Troia Design Hotel wat nog 1,5 uur rijden is vanaf de luchthaven. We komen dan ook pas om 23.30 uur aan in het hotel. Een prachtig hotel met een geweldig ontbijtbuffet. Langer de tijd hebben we hier helaas niet, want om 9 uur rijden we weer weg naar Lagao de Melides, waar we in het natuurreservaat gaan suppen (dan sta je op een surfplank en komt met kunst – en vliegwerk vooruit door 1 peddel van kant naar kant te bewegen). Zonder om te vallen, met nog steeds een redelijke wind, red ik het een rondje om het eiland in het midden van het meer. Na deze energieke actie is het tijd voor een heerlijke vislunch in een oud stationsgebouw van Sines.

Na de lunch nemen we een kijkje bij hotel Tres Marias. Een mooi plattelandshotelletje waar ook struisvogels en muildieren lopen. De plek bij uitstek voor een overnachting wanneer je de 120 km lange Fisherman’s Trail loopt. Wij besluiten om de bagage in ons busje te laten en de chauffeur naar ons volgende stekkie te laten rijden. Wij gaan 8 km (van Porto Covo tot Vila Nova de Milfontes) van de trail lopen. Een zandpad met prachtige uitzichten. Je blijft hier foto’s schieten. Dit pad is niet aangelegd, maar werd en wordt nog steeds gebruikt door de visser, die we onderweg ook tegenkomen.

Net voor het dorp Vila Nova de Milfontes staat een restaurantje waar we getrakteerd worden op verse limonade, Portugese kaasjes en ham. Een heerlijke verwelkoming na een zware wandeling van 2 uur. Bij ons hotel eerst het zand uit de schoenen (die waren daardoor inmiddels een paar maatjes kleiner geworden) en een verfrissende douche.

Lekker eten en nu slapen.

Van de kust naar het binnenland

Na een snel ontbijtje vertrekken we voor onze eerste site inspectie van vandaag. Wederom een mooi en heel klein ecotoerisme hotelletje.  Slechts 3 kamers en 2 tenten staan er op een prachtig stukje land. De weg er naartoe is onverhard en lekker smal. De eigenaar begroet ons samen met z’n twee hondjes en vertelt met veel liefde over het plekje dat hij 6 jaar geleden creëerde voor ons toeristen. ‘s Avonds kun je voor €20,- samen met hem en z’n vrouw eten. Ze maken iedere dag een driegangendiner. Vanaf hier kan je wandelingen maken en ben je met 20 min op het strand. Maar je kunt ook genieten van alle rust en zwemmen in het natuurzwembad.

Daarna rijden we 1 uur verder richting Beja en lunchen op een wijnboerderij. We krijgen een korte rondleiding door de wijnkelder en rijden vervolgens naar Beja zelf, waar onze gids al op ons wacht. Beja heeft een mooi oud centrum en we lopen door de smalle straatjes, bezoeken een museum, een kerk, de oude apotheek en klimmen in de toren van het oude kasteel, om daar van een enorm wijds uitzicht te genieten.

Na deze wandeling is het nog een klein stukje verder naar onze overnachtingsplek. Een mooie oude wijnboerderij, die wederom is omgebouwd voor ecotoerisme.

Olijfbomen en wijn

De drie belangrijkste producten van deze regio zijn wijn, olijfolie en kurk. En wanneer je door het landschap rijdt, zie je dit duidelijk. Rijen met jonge olijfbomen. Eeuwenoude kurkbomen met cijfers die aangeven wanneer ze voor het laatst geoogst zijn. En overal wijnboerderijen met uitstekende wijnen.

Vandaag rijden we eerst naar het Albuifeira do Alqueva, een meer waar we een kleine tocht maken aan boord van een van de boten, die je kunt huren om dit enorme meer over te varen. De boten zijn geschikt voor 12 personen. Met allemaal tweepersoonshutten, een klein keukentje en doucheruimte. Er kunnen fietsen mee, maar ook kano’s en peddelboards.

Daarna rijden we naar São Lourenço do Barrocal. Een mooi klein boetiekhotel, in de heuvels van Monsaraz, dat net een jaar open is: een oude boerderij helemaal omgebouwd tot hotel, waar ze zelf wijn maken en groente verbouwen (voor lunches en diner). Geweldig voor gezinnen aangezien ze 2 en 3 slaapkamers hebben. Wij krijgen hier een heerlijke biologische lunch. Daarna rijden we naar Monsaraz zelf, een heel schattig wit dorpje. We wandelen eerst op eigen houtje rond en krijgen daarna nog een rondleiding met een gids.

Een uurtje rijden en we zijn in Évora, waar we vannacht overnachten bij Nederlanders op een wijnboerderij. We eten in het gezellige dorp, wat we morgen beter gaan bekijken.

 Van Evora naar de kust

Na een goed ontbijt in de prachtige Quinta, gaan we met onze gastvrouw de stad verkennen, zij is tevens gids in Évora. We lopen door de straatjes, bezoeken de grote kerk met mooie beelden en schilderingen. We brengen een kort bezoek aan de Rota dos Vinhos do Alentejo, de route waar veel wijnen uit de regio worden gepromoot en waar je gratis wijn kunt proeven. We eten een heerlijk Pastéis di Nata op een pleintje, een echt Portugees roomtaartje.

We stappen na twee uurtjes weer in de bus om een bezoek te brengen aan een Herdade in deze omgeving. Hier produceren ze likeur, geitenkaas en kurk, en ook kun je er overnachten. We krijgen een simpele, maar lekkere lunch en gaan onderweg naar Setúbal voor ons laatste wijnbezoek. Ook hier worden weer diverse wijnen uit de regio gepromoot.

Hier vandaan rijden we in 1 uur naar Cascais waar we overnachten in het super-de-luxe maar vooral kindvriendelijk familiehotel Martinhal. We rijden langs Lissabon, het grote Christusbeeld en de Golden Gate van Lissabon. Diezelfde avond vliegen we weer naar Nederland.

Laat jouw reis door Portugal regelen door de Reisverrijker!

 

Heb je nog vragen? Stel ze gerust in onderstaand formulier, dan neem ik snel contact met je op.