Autorondreis Slovenië

Ljubjlana – Postonjna – Stunjan – Tolmin Gorge – Bovec – Vrsic pass – Vintgarkloof – Bled – Lake Bohinj – Kamnik – Catez Terme

 

 

Ljubljana

Vandaag vroeg op, want we mogen echt! Slovenia here we come.
Om 8.15 uur landen we na een vlucht van 1.5 uur.
We pikken de auto op en rijden richting de hoofdstad van Slovenië – Ljublana.
Omdat het coronatijd is, is het niet zo druk in de stad en is onze kamer al beschikbaar.
Van de host van ons Guesthouse krijgen we zijn fietspassen en zo kunnen we gratis op de fiets de stad verkennen. Het is even puzzelen hoe die pasjes precies werken, maar de tweede keer hebben we het al aardig onder de knie.

Al om 11.00 uur zitten we aan een heerlijke ontbijtje in het hartje van de stad. De stad zelf is niet enorm groot en bijna alles speelt zich af langs het water. Je kunt steeds van de ene naar de andere kant over een van de vele bruggetjes. Na de Drakenbrug steken we het plein over en besluiten met de lift naar het kasteel te gaan. Een enkeltje kost €6,- voor een gezin. Terug is prima te lopen. Het kasteel van binnen bezoeken kost voor een gezin €24,- extra.

Tijd voor een heerlijk ijsje en een drankje om even af te koelen. We besluiten daarna om de fiets te nemen naar Metelkova, een kunstdorp iets buiten het centrum. Helaas is alles hier dicht, waarschijnlijk door corona en de toeristen die nu wegblijven. Jammer, want de muurschilderingen op de panden geven een hele leuke indruk.

Ljubljana naar de kust

Onderweg naar de kust is ontzettend veel te zien en daarom gaan we op tijd weg. De eerste stop is het meer van Cernknica. Het idee was om hier een stukje te kanoën, maar we besluiten om een stuk langs het meer te lopen. Overal springen kikkertjes weg. En we zien zelfs een slang.

We gaan door naar het Rakov Skocjan park. Je kunt door het hele park rijden en op verschillende plekken parkeren om stukjes te wandelen, of een grote wandeling te maken. Stop 1 is het meest de moeite waard. Het is een enorme afdaling en alleen te doen als het niet nat is, want het is nu al best glibberig. De klim naar boven is stevig maar heel erg mooi. Je klimt en klautert onder de rotsen door over smalle paadjes langs de rivier. Boven je zijn enorme rotspartijen met geweldige gaten en natuurlijke bruggen. Beneden in de kloof is de tempartuur echt heerlijk. Eenmaal weer terug boven is het zweten geblazen.

Dan rijden we door naar de grotten van Postojna. Dit zijn de bekende en meest toeristische, maar nu in de coronatijd goed te doen. Ik heb in mijn leven al veel grotten gezien, maar deze overtreffen echt alles. Omdat ze immens groot zijn doe je een groot stuk met een treintje. Na een ritje van 15 minuten, kun je nog een uur door de grot wandelen. Het treintje brengt je vervolgens weer terug. Zo gingen we de grot in met een strak blauwe lucht en als we weer buiten komen giet het pijpenstelen.

We rijden na de grot iets door naar het kasteel Predjama. Dit kasteel is in de rotsen gebouwd. Het is hier erg lastig parkeren, zelfs in deze rustige tijd: in een normaal zomerseizoen is het waarschijnlijk niet te doen. We gaan niet naar binnen, maar eten hier even een broodje in het gras op de parkeerplaats. Na een tijdje gaat het ook hier regenen en onweren en is het tijd om naar de kust te rijden. Al snel klaart het op en rijden we weer vol in de zon.

We overnachten in Stunjan. Een plaatsje van niets. Er liggen voor de kust een aantal zoutwinningsvelden. Er is verder geen winkeltje, alleen wat kiezelstrandjes en meerdere accommodaties. Met zonsondergang doen we een prachtige wandeling door de zoutveldjes.

De stadjes aan de kust hebben een Italiaanse sfeer en het is hier net zo druk als bijvoorbeeld langs het Gardameer. Dat hadden we dus niet verwacht in deze tijd. Maar we passen ons een beetje aan. Gebruiken onze mondkapjes wat meer en waar mogelijk houden we afstand. Wat we niet wisten is dat het vandaag een feestdag is, waardoor er veel gesloten is, zoals de supermarkten. Daarom moeten we voor lunch en diner wat bij elkaar improviseren (we lunchen in een restaurant en eten de restjes ’s avonds op :-)). Het eten is er best goedkoop, 3 pizza’s, 1 frietje en 4 frisjes voor 40 euro.

We besluiten 2 stadjes langs de kust te bezoeken. We beginnen met Piran en dat is ook meteen het leukste stadje. Smalle straatjes, huisjes met luiken en een gezellig drukte. Omdat Piran autovrij is, loop je vanaf de parkeergarage 2 km naar het centrum. Je loopt langs de boulevard waar miljoenen kleine visjes in het water krioelen en door de aalscholvers worden opgejaagd. Bij het haventje met veel kleine bootjes ben je bijna in de stad. Het heeft een prachtig indrukwekkend plein dat heel statig in de zon ligt, maar helaas zijn alle marktkramen leeg. We dwalen een beetje door de smalle straatjes naar het einde van het schiereiland.

Met 30 minuten staan we in het tweede stadje van vandaag, Koper. Deze plaats ligt praktisch aan de grens met Italië. Hier is het stukken drukker. Alles is dicht, ook weer erg jammer. We lopen wat langs de haven, komen langs een antiekmarkt en gaan vervolgens naar het grote plein met de kerk.

Tijd om terug te gaan en nog even lekker een duik in de zee te nemen, voor we terug gaan richting het binnenland morgen.

Van de kust naar de bergen

Na twee dagen aan de kust vertrekken we vroeg richting Bovec. Hier toeren we de komende 4 nachten rond. De rit duurt met een mooie omweg in totaal 2 uur. Onderweg stoppen we even bij de bekende L-supermarkt voor een broodje, dan kunnen we dat straks bij de wandeling opeten. De eerste wandeling is de Tolmin Gorge (kloof). Qua parkeren heb je hier twee mogelijkheden. 1. met een beetje geluk, zoals wij, kun je vooraan waar de wandeling begint, parkeren. 2. bij pech moet je naar de parkeerplaats 2 km terug en gaat er een gratis shuttle naar de Gorge. Ik meen dat de tweede parkeerplaats ook gratis was, maar wij moesten wel flink betalen (9 euro voor ongeveer 3 uur parkeren). Voor toegang tot het gebied betaal je voor een gezin €20,-. En alleen plassen bij het restaurant kost €1,-. dus is het handig om dat met een drankje te combineren. Bij de ingang krijg je een kaart en is het een kwestie van de nummertjes op de kaart te volgen. Dan loop je in de meest logische richting. Hou er rekening mee dat het een aardige klim is. Voldoende water is dus belangrijk op zo’n warme dag als vandaag. Wij hebben tijdens de wandeling ook op een van de bankjes lekker ons broodje gegeten. ’s Morgens vroeg of op het einde van de dag zijn er nog weinig mensen. Het is een bekende wandeling en er loopt dan ook veel volk. Zelfs al om 10 uur als wij er zijn.

Na deze wandeling gaan we weer in de auto en rijden naar de parkeerplaats van de Kozjak Waterval. Ook hier is het aardig druk, omdat er veel mensen in het water spelen. De wandeling van de parkeerplaats naar de waterval is een kleine 30 minuten. Ook hier betaal je entree en een gezinsticket kost €10,-. Op verschillende websites las ik dat je hier bij de waterval kunt zwemmen, maar op alle borden staat dat dit verboden is. Omdat we een parkeerkaartje voor 3 uur hadden gekocht, besluiten we nog een stuk van de route af te wijken en maken we een (enorme zware) klim naar het ruïne dorpje Tonocov Grad. Heel eerlijk, de klim is het dorp niet waard. Sommige stukken van de wandeling zijn bijzonder en het uitzicht op de top van de berg is zeker gaaf. Eenmaal terug bij de auto hebben we echt een ijsje verdiend.

We hebben nog een klein half uur te gaan voor we in Bovec zijn, onze gastvrouw staat ons al op te wachten en we zijn blij verrast met het mooie appartement wat we voor de komende nachten hebben. Het ligt praktisch aan de mooie blauwe Soca Rivier. Na het avondeten lopen we dan ook snel naar het water om pootje te baden om te ontdekken dat het water ijskoud is.

Even lekker douchen en dan heerlijk ons bedje in, wat zullen wij lekker slapen na al dat gewandeld.

Bovec

Bovec is the place to be als je van avontuur houdt. Je kunt hier raften, kajakken, wandelen, mountainbiken, paragliden, ziplinen, canyoning en nog veel meer. Zeker een aanrader dus om hier een paar dagen te verblijven.

Wij houden het bij wandelen, ook vanwege mijn rug. Je kunt kleine en grote wandelingen maken. Wij pakken iedere keer de auto en rijden naar kleine wandelingen.

De volgende dingen kun je in 2 ochtenden of een hele dag bekijken:

Als eerste wandelen we naar Slap (waterval) Boka een van de grootste watervallen van Europa. De wandeling naar het uitzichtpunt is ongeveer 20 minuten. Het is wel een stukje klimmen. Parkeren kan gratis bij het Boka hotel.

Vervolgens rij je terug naar Bovec en ga je door het kleine gezellige centrum naar de Slap Virje. Het weggetje naar de parkeerplaats wordt steeds smaller en twee auto’s langs elkaar gaat niet. Helaas voor ons dus één keer een stuk in z’n achteruit de berg af. Aangekomen bij de parkeerplaats betaal je €5,- voor 2 uur. De waterval is absoluut de moeite waard. Het geweldig groene water, genoeg bankjes om te picknicken en als de zon schijnt kun je makkelijk een duik in het koude water doen. Helaas voor ons is er opeens een enorme onweersklap en komt het water met bakken uit de lucht. Als we weer terug bij de auto zijn, zijn we helemaal doorweekt.

Velika Korita een hele kleine maar mooie gorge, je kunt hier zwemmen als je het koude water durft te trotseren. Vanaf de parkeerplaats (parkeren kost €1,25 per uur via een parkeerapp) loop je langs de rivier terug naar de brug. De kloof wordt steeds dieper en je moet  voorzichtig zijn om niet de diepte in te vallen als je verkeerd stapt met foto’s maken. Zorg dat je hier op tijd bent, net als wij een uurtje of 9. Dan zijn er nog weinig mensen en kun je in alle rust van dit mooie natuurschoon genieten.

Vervolg de weg richting Lepena voor een km of 6. Parkeer op de parkeerplaats (gratis) en wandel naar de Sunikov Vodni Gaj (een heleboel watervalletjes en poeltjes). De totale wandeling is een klein uurtje. Je loopt eerst naar de brug, ga eroverheen en hou links aan. Vervolgens kan je een rondje lopen en kom je weer bij de brug terug. Dat eerste stukje loop je dus dubbel. Deze wandeling was ik nog niet op een blogje tegengekomen, maar stond in het boekje van ons appartement. Ook prima te doen met kinderen.

Fort Hermann is onze laatste wandeling. Je moet hier wel geluk hebben met parkeren, want er is niet veel plek langs de weg. Parkeren is wel weer gratis. Neem een goede zaklamp mee, daar kun je op sommige plekken echt je voordeel mee doen. Een lamp van je mobieltje doet het net niet goed genoeg. Je wandelt eerst een stukje de berg op voordat je bij een ingang tot een lange tunnel met allerlei kamers komt. Hier is het al redelijk donker, er hangt wel wat verlichting, maar het is het net niet, vandaar je zaklamp. Aan het einde van de tunnel volg je het pad. Het is een lange soms wat stijle klim van zeker 30 minuten naar het fort. De ruïne is verlaten en als je gelukt hebt, net als wij heb, je het helemaal voor jezelf. Ook hier is je zaklamp soms geen overbodige luxe. Wees wel voorzichtig, want betreden is op eigen risico en er zitten nog al eens diepe gaten in de kamers. We besteden zeker wel een half uur om alles te ontdekken. Je hebt ook een prachtig uitzicht op de omgeving. De wandeling is zeker ook goed te doen met kinderen. Alleen de afgrond gedurende de hele wandeling is gevaarlijk en niet afgezet. Hou ze dus goed in de gaten.

Doe bij alle wandelingen overigens wel goede schoenen aan. Alle wandelingen hebben grote en kleine (glibberige) stenen waar je overheen moet klimmen.

Rondje via de Vrsic Pass

Het zonnetje schijnt weer volop en we gaan vandaag een lange autorit maken met verschillende stops. Deze route zou je ook kunnen doen op weg naar Bled en dan pak je de Vintgar Kloof nog mee. Die gaan wij morgen doen. Nu wilden we op ons gemak een rondje doen.

We vertrekken lekker vroeg, want de ervaring leert dat het dan nog overal redelijk rustig is. De eerste 30 km vanaf Bovec naar de Vrsic Pass heeft maar liefst 50 haarspeldbochten. Op de top heb je een prachtig uitzicht. Het is hier alweer enorm druk, veel auto’s, en ook parkeren kost hier aardig wat (€5,-). En dat voor alleen een korte stop om wat foto’s te maken. Je kunt hier overigens ook allerlei wandelingen starten. Tussen de auto’s door lopen de schapen en op de weg naar beneden komen we ook nog koeien tegen. Halverwege de weg naar beneden vind je de Russische kapel. Het is wel even opletten, want het bord staat heel onhandig. Wij reden er dus voorbij, maar iets lager kan je ook parkeren, al moet je dan weer een stukje omhoog lopen.

Lake Jasna is vanaf de kapel nog geen 10 minuten met de auto. We parkeren bij het meer en hebben geluk, want de parkeerautomaten worden nu geïnstalleerd en zullen binnenkort in gebruik genomen worden. Het meer is prachtig helder blauw/groen. Je kunt er zwemmen, super koud. Of een sup huren voor €6,50 per uur. Een rondje om het meer en een drankje op een van de kleine terrasjes voor we verder gaan. Er zijn hier ook voldoende bankjes om te picknicken met je meegenomen broodje.

Vanaf het meer is het een klein half uurtje naar de waterval Pericnik. Echt de moeite waard. Zodra je van de weg af gaat kom je door een  schattig klein dorpje en gaat vervolgens de bossen weer in. Het pad wordt op sommige punten erg smal en op hoop van zegen dat je geen tegenligger tegenkomt. Eenmaal bij de parkeerplaats kun je 2 uur staan voor €3,-. Wij besluiten de wandeling te maken tot het midden niveau. Daar kun je namelijk achter de waterval doorlopen. We hebben vaker een waterval van boven gezien en vinden het de klim dan ook niet waard. De rondwandeling vanaf de parkeerplaats achter de waterval langs en terug duurt 30 minuten. Goed te doen. Wel goede schoenen aan en hou er rekening mee dat je nat wordt. Met dit warme weer is het heerlijk verfrissend. Eenmaal beneden zoeken we een plekje langs de rivier en eten ons broodje op.

Onderweg komen we nog langs een hele mooie oude verroeste spoorbrug die nu als fietsersbrug dient. Mooi voor een paar geweldige kiekjes.

Onze laatste stop is Zelenci Nature Reserve. Ik had al in een blogje gelezen dat dit een beetje tegenviel. Gelukkig maar, want ik had er best hoge verwachtingen van na ons bezoek een paar jaar geleden aan de Plitvice meren en Krk. Het stelt niet veel voor en wat je op de vele plaatjes ziet, dat is alles. Een heel klein meertje met een houten vlonder. Het meer is wel mooi blauw/groen, maar dat zijn er meer in Slovenië. Er zitten wat felblauwe rondjes op de bodem waar borreltjes uitkomen. En er zwemmen hele grote vissen. Buiten dat is het er erg druk. We gaan dan ook snel weer weg.

We rijden via Italië, dat is de snelste weg terug, terug naar Bovec.

Het rondje is ongeveer 136 km.
We vertrokken om 8.45 uur.
We waren om 15.00 uur weer terug.

Je kunt dus nog de Vintgar kloof erachter plakken, alleen zo midden op de dag is het er erg druk. Aangezien we morgen via Bled naar Lake Bohinj rijden kunnen we de kloof vroeg bezoeken en hoop ik dat het minder druk zal zijn.

Vintgarkloof en Bled

We verlaten Bovec om de komende dagen aan de andere kant van het Triglav national park/Julian Alps te verblijven. Lake Bohinj is onze bestemming. We vertrekken vroeg, de eerste bestemming is de Vintgarkloof en wanneer je hier niet vroeg bent, is het er enorm druk. We arriveren om half 10, gelukkig valt het mee en hebben we rustig de tijd om overal te kijken en foto’s te maken, ook foto’s waar geen mensen op staan:-). Als we weer terug zijn bij de auto staat er inmiddels een enorme rij voor de kassa. De wandeling door de kloof is erg mooi, veel mooier dan die door de Tolminkloof. Ook hier betaal je toegang om de kloof in te gaan. €24,- voor 2 volwassenen en 2 kinderen + parkeren €5,-.

Een nadeel is dat de kloof eenrichtingsverkeer is dankzij corona Dit houdt in dat je de 1.6 km door de mooie kloof wandelt en wanneer je bij de uitgang komt (welke voorheen ook een ingang was) moet je een extra klim/wandeling van bijna 1 uur maken om terug te komen bij de auto. Je klimt eerst via een heleboel trappen naar het volgende dorp. Daarna ga je de bossen in verder omhoog om over de rand van de kloofwand terug te gaan richting de ingang.

De tweede bestemming van vandaag is Bled. We parkeren de auto aan de rand van het dorp, aangezien de meeste straatjes alleen voor bewoners toegankelijk zijn en lopen dan richting het meer. Door al dat gewandel hebben we honger gekregen en gaan we lekker lunchen. We kunnen niet echt een centrum ontdekken, dus na wat foto’s lopen we weer terug naar de auto. Wanneer we verder langs het meer rijden, doet het me erg denken aan het Gardameer, maar dan de kleine versie ervan.

Het is nog een half uurtje door naar onze accommodatie. Ons appartement zit op een kwartier rijden van het meer. We stoppen eerst bij de lokale VVV. Hier schaffen we de Julian Alps : Bohinj Card aan. Hiermee kunnen we bijna overal gratis parkeren, mogen we gratis met de boot en zijn een aantal toegangen gratis. Voor 2 volwassen en 2 kinderen voor 3 dagen betalen we €38,-. Jammer dat we de pas niet eerder konden aanschaffen, want ook de Tolmin toegang was gratis met deze pas, daar betaalde we al €29,-. En voor de Vintgarkloof kreeg je nog 10% extra korting. Je kunt de Pass ook kopen voor 5 of 10 dagen.

3 daagse pass: €19,- incl. parkeren en 1 kind gratis
5 daagse pass: €26,- incl. parkeren en 1 kind gratis
10 daagse pass: €29,- incl. parkeren en 1 kind gratis

Het is dus handiger om Lake Bohinj en Bovec om te draaien qua overnachtingen. Voor de route had dit niet uitgemaakt.

Lake Bohinj

De afgelopen dagen zijn we in en rond Lake Bohinj geweest. Ik ga het nog een keer vertellen, de Julian Alps Card is echt een MUST have als je deze regio bezoekt. Zie mijn vorige blog nog een keer voor de tarieven (heel voordelig)

Alleen al met parkeren heb je de kaart er al bijna uit. Je betaalt al gauw €7,- voor een paar uurtjes.
We hebben als eerste de Panoramische boottocht gedaan, een retourtje kost voor 2 volwassen en 2 kinderen €41,-. Overal konden we in de gratis shuttlebusjes stappen. Daarnaast hebben we de Savica-waterval bezocht en de Mostnicakloof, voor beide betaal je ook toegang. Verder heb je nog op een aantal andere attracties, zoals bijvoorbeeld korting op de kabelbaan.

Op verschillende blogs had ik gelezen dat we echt de Savica-waterval moesten bezoeken. Eentje zei zelfs dat dit de mooiste waterval van Slovenië was. Dat beloofde dus wat…  Helaas.
Doordat we de transferbus misten, besloten we naar boven te lopen, in een kleine 50 minuten loop je over de weg door het bos naar de start van de wandeling naar de waterval. Man wat was het hier druk. Vanaf het punt dat je moet betalen, is het een aardige klim naar boven. En wanneer je dan boven bent, kun je niet eens bij de waterval komen. Je moet achter een hek op een smal strookje een foto proberen te nemen. En heel eerlijk, wij hebben al mooiere watervallen gezien hier in Slovenië. Op nr 1 staat bij ons de Virje-waterval, ondanks de regen die we daar hadden. Daarna komt Boka zeker op een goede nr 2.

In eerste instantie wilde we nog naar boven gaan met de kabelbaan, maar omdat je daarboven niet veel kunt en het erg duur is voor dat ritje, zien we daarvan af.

Voor de tweede dag stond er een wandeling naar de Mostnicakloof gepland en je kunt dan doorlopen naar de Mostnica-waterval, door de Volje-vallei. Omdat de jongens het wandelen een beetje zat zijn, passen we de plannen aan. We maken vroeg in de ochtend een wandeling naar de kloof, daarna huren we een bootje en een sup en spenderen de rest van de middag op het water. Het water is zo mooi helder en er zijn ontzettend veel vissen, dus doen we ook nog aan snorkelen en vissen.

Net als in de regio Bovec, kun je hier je hart ophalen als je van wandelen houdt. Je kunt hier ook wandelingen maken van hut naar hut en zo meerdaagse tochten door de Julian Alps doen.

Lake Bohinj naar Kamnik

Tijd om weer verder te trekken in Slovenië. Al kun je nog dagen vertoeven rond het meer van Bohinj, we willen toch in deze korte tijd wat meer van het land zien. Als we gelijk naar onze volgende bestemming, Kamnik, zouden rijden, is het maar iets meer dan een uurtje. Er is onderweg nog genoeg moois, dus dat doen we niet.

We rijden terug richting Bled, maar dan via de bergen en niet de gewone saaie rechte weg. Smalle steile weggetjes door de bergen, met allemaal kleine bergdorpjes. Af en toe kom je een enorm resort tegen, waar je nu allerlei  zomeractiviteiten kunt doen en in de winter  vast kunt skiën. De kloof die we gaan wandelen is er eentje die ik nog nergens in een blog ben tegen gekomen. Hij stond in het boekje van de Julian Alps kaart. Een kloof waarvoor je niet hoeft te betalen, die niet heel erg toeristisch is en weer heel anders dan de andere. Er stroomt geen water. Je moet er om het hele rondje te doen aardig klimmen en soms klauteren. Maar echt wel de moeite waard. Als is het alleen voor het feit dat je weinig mensen ziet. De parkeerplaats is erg klein, er kunnen maar een stuk of 20 auto’s staan. We doen ongeveer 1.5 uur over de wandeling.

Dan rijden we een klein half uurtje verder, weer langs Bled naar Grad Kamen. Dit is een oude grote kasteelruïne, die best nog redelijk wordt onderhouden, al betaal je geen toegang en is de parkeerplaats klein (ongeveer 10 auto’s). Wanneer je er naartoe rijdt, lijkt het net of je iemand zijn achtertuin in rijdt, maar het is de goede weg en de juiste parkeerplaats.

Vlakbij de ruïne ligt het plaatsje Radovljlca. Dit is een van de oudste middeleeuwse stadjes van Slovenië. Het is er erg rustig. Waarschijnlijk omdat het zondag is en de toeristen hier door corona toch weg blijven. Het is een kleurig dorp, met mooie muurschilderingen. Schijnbaar komen hier ook de Sloveense honingbroodjes vandaan, maar daar konden we niets van vinden.

Een klein uurtje verder en dan zijn we bij Kamnik. Snel nog wat boodschappen en de middag lekker relaxen bij ons leuke herdershuisje op het ecoresort.


Kamnik

Vlakbij Ljubjana ligt nog een prachtig berggebied, de Sloveense Alpen. We overnachten in Kamnik, een leuk kleinschalig ecoresort met houten herdershutjes voor 4 personen.

Het stadje Kamnik is leuk om even doorheen te wandelen. Als je van kasteel en burchten houdt, er zijn er drie om te bezoeken. Wij hebben ze van een afstand bekeken.

Vanaf Kamnik kan je naar Solcava rijden, dit op zich is al een hele mooie rit. In Solcava begint de Slcava panoramic road, een mooie weg door de vallei, met om je heen hoge bergen. We nemen een afslag naar de Logarska Dolina, een weg waar je €7,- tol voor betaalt. Er zijn hier een aantal restaurantjes, accommodaties en veel wandelroutes. Leuk, maar met dit weer geen optie. We zijn dan ook binnen een kwartier weer van de weg af. Wanneer we de weg vervolgen komen we bij een blokkade. De hele weg is opgebroken en we kunnen helaas niet verder. Niet getreurd omdraaien en de weg weer terug nemen. Het was sowieso niet mogelijk het rondje te rijden wat ik gepland had, want deze zou door Oostenrijk gaan en met Slovenië op code oranje, zouden we misschien niet meer terug kunnen bij de volgende grenspost. Dat risico kunnen we niet nemen.

Op een half uur rijden van Kamnik vind je de kabelbaan van Krvavec. In de zomer kun je bovenop de bergen allemaal avontuurlijke activiteiten doen. Je koopt beneden een pakket genaamd Summer Park. Prijs voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost €61,-. Wil je net als wij ook met de gave driewielers van de berg af crossen, dan betaal je iets extra. Kinderen voor 3 ritjes €9,- pp. Volwassenen betalen iets meer. Inclusief in het Summer Park ticket: Trampoline springen, Klimtoren, Golffrisbee, Boogschieten, bandglijbaan en het klimbos. Je kunt je hier echt de hele dag vermaken. En wil je al die avontuur niet, dan koop je gewoon een toegangskaartje voor de lift en ga je vanaf hier lekker wandelen, er zijn diverse routes. Wij waren er op een bewolkte dag en het was toch fris, neem dus een jasje of trui mee, want die miste ik echt op sommige momenten.

Een ander mooi uitje is 15 minuten rijden vanaf Kamnik. De Velika Planina. Ook hier ga je met de kabelbaan (€40,- familieticket) naar boven. Je kunt net als mijn mannen met de stoeltjeslift in 20 minuten naar het plateau waar de herdershuisjes zijn. Of net als ik (hoogtevrees) naar boven lopen. Het koste me een half uurtje, het is wel een steile klim. Boven even bijkomen met een drankje in het restaurantje met een geweldig uitzicht. Daarna kan je hier enorm veel wandelingen maken. Langs de herdershuisjes lopen, sommige zijn open en verkopen allerlei lokale producten. Ik vond dit echt een van de mooiste plekjes in de bergen in Slovenië. Overal om je heen zijn hoge bergtoppen en je kunt zo het dal in kijken. De hutjes maken het tot een magische plek.


Catez Terme

De laatste dagen brengen we door op camping Catez Terme. Gewoon even helemaal niets doen, zwemmen, hangen, filmpje kijken en boek lezen. En de jongens vermaken zich prima in het zwembad met de vele glijbanen. De camping en de stacaravans zijn heel mooi, maar het zwembad en de omliggende faciliteiten hebben wel een opknapbeurt nodig. Echt zonde. Wij vinden het enorm druk bij het zwembad, maar na een praatje met de reisleiding en een rondje op de camping komen we erachter dat het nog rustig is, voor deze (zomer)tijd van het jaar. Dit is ook de enige plek waar ik mijn bedenkingen over de 1.5 meter afstand rond Corona. Dat is in het zwembad gewoon niet te doen, de rijen van de glijbaan zijn lang en gewoon hutje-mutje.

Omdat we zondag vroeg vliegen, rijden we zaterdag (vandaag) al terug richting de luchthaven. We hebben alle tijd, want om 10 uur moeten we onze stacaravan verlaten en vanaf 14 uur kunnen we pas inchecken in ons appartement, op 2 km van de luchthaven. We besluiten dan ook niet die saaie snelweg terug te nemen, maar volledig de Sava rivier te volgen tot in Ljubljana. En dat stelt ons niet teleur. De plek waar de camping is, is namelijk redelijk saai en vlak. Maar zodra we een stukje weg zijn en langs de rivier rijden, lijkt het een beetje op het Moezelgebied in Duitsland.

We hebben een week geleden Skofja Loka overgeslagen, omdat we geen zin meer hadden en besluiten nu een stukje door te rijden en dit middeleeuwse stadje nog even te bezoeken. Echt de moeite waard. Een oud sfeervol stadje om door heen te slenteren. Ook erg fotogeniek. We besluiten hier nog even te lunchen voor we naar het appartement gaan en alles gereed gaan maken voor de terugvlucht morgen.

Laat jouw reis door Slovenië regelen door de Reisverrijker!

 

Heb je nog vragen? Stel ze gerust in onderstaand formulier, dan neem ik snel contact met je op.