Avontuur door het Rifgebergte

Wat ben ik blij met ons koekblik en mijn eigen stuurmanskunsten, lang leve de navigatiesystemen. Na het ontbijt zoeken we het koekblik weer op, afgelopen nacht voor 30 dirham (ongeveer 2,50 euro) bewaakt door een van de vele mannetjes die de parkeerterreinen managen. We maken een ommetje langs het Royal Palace en rijden de stad uit. Net daarvoor vinden we nog een grote supermarkt. Zorgen we voor een volle tank (echt wel nodig) en pinnen wat geld. De rit naar Chefchaouen duurt een kleine 4 uur als we langs Volubilis en Moulay Idriss gaan.

We zetten onze Maps.me weer aan en over 1 uur zouden we op onze bestemming moeten aankomen. Echter op een gegeven moment moeten we afslaan en kijken we elkaar aan, oké geen bord, maar de weg ziet er goed uit. Onze ervaring met navigatie heeft ons al eerder de bush ingestuurd, dus we zijn eerst huiverig, maar de weg blijft redelijk, althans de eerste 10 minuten. Dan gaat het asfalt over in onverhard, ook daar is niets mis mee, dat hebben we ook wel vaker gedaan. Maar dan worden de weggetjes steeds smaller, komen we door kleine viezige dorpjes en rijden echt de rimboe in. Het onverharde gaat over in een weg met kuilen, scheuren en modderpoelen. Keren is geen optie meer, we moeten door en maar zien hoe het af loopt. We hebben genoeg water, een volle tank benzine en eten. Het is nog vroeg op de dag en er lopen genoeg schapenherders en boeren mochten we vast komen te zitten. We komen regelmatig tussen de schapen terecht en moeten dan wachten tot ze aan de kant zijn. Ezeltjes en prachtige uitzichten maken het wel een mooie, maar zeer vermoeiende autorit. Ik raad niemand aan. Ruim 2 uur later komen we op onze bestemming aan, blij dat we nergens vast zijn komen te zitten.

In Moulay Idris parkeren we de auto schudden we de eerste gids af. De tweede gids krijgen we niet afgeschud en daar zijn we achteraf wel blij mee, want zo kunnen we toch wat verloren tijd inhalen. Na een kort vluchtig bezoek rijden we door naar de Romeinse ruïnes van Volubilis. Daar kunnen we eindelijk plassen en gaan we even picknicken. De toegang kost 70 dirham en je kunt er ongeveer 2 uurtjes rondwandelen, dan heb je het wel gezien.

Het laatste stuk van de rit (nog een kleine 3 uur) is saai en lang. Maar wanneer je aankomt rijden vanuit de bergen kijk je op de mooie blauwe stad. Morgen gaan we daar op verkenning. Nu eerst ons Riad vinden en eten.