Bedrijfsuitje Berlijn

Ik heb weer het genoegen om een groep medewerkers van een zakelijke klant te mogen begeleiden. Het bedrijf bestaat 20 jaar en daarom gaan ze een weekend naar Berlijn.

We zijn vier uur te vroeg op Schiphol, het zekere voor het onzekere na alle verhalen over de chaos. Een week voor vertrek werd onze avondvlucht geannuleerd en niet iedereen van de groep kon op dezelfde vlucht mee. Dus heb ik geregeld dat de helft met mij mee vliegt en de andere helft met de trein van Utrecht naar Berlijn gaat. Niet ideaal, maar dan zijn we wel allemaal nog dezelfde avond tegelijk in het hotel. Eenmaal op Schiphol waren er inderdaad rijen en rijen, maar wij hadden alleen handbagage en konden zo door naar de beveiliging. En dat was appeltje eitje. Binnen tien minuten zaten we aan de andere kant en toen kon het wachten beginnen, want het stukje Schiphol waar alle vluchten van EasyJet en een paar andere goedkope luchtvaartmaatschappijen vertrekken is geen pretje. Met geluk heb je nog een stoeltje en verder kun je er wat drinken en eten voor ontzettend veel geld.

De vlucht naar Berlijn ging verder soepel, binnen één uur sta je op de nieuwe luchthaven. Druk is het er niet, wel enorm groot. Dus houdt rekening met een aardige wandeling voordat je buiten staat. De transferbus die ik had geregeld staat op ons te wachten. Met een kleine veertig minuten staan we in hartje Berlijn. Ons hotel Park Inn Plaza ligt midden op Alexanderplatz, echt een toplocatie. Ondanks de late avond is het nog gezellig druk in de stad, al valt wel op dat er veel zwervers lopen, wat ik niet zo plezierig zou vinden als ik alleen zou zijn. We zoeken een barretje op en bestellen een hapje en een drankje om ondertussen te wachten op onze treinreizigers. Rond middernacht is het bedtijd, morgen weer een vol programma.

Na het ontbijt beginnen we aan onze wandeling richting Trabi World. Een wandeling van iets meer dan een half uur. Het is heel erg goed weer, warm en af en toe een zonnetje, wat zorgt voor een perfecte dag. Eenmaal aangekomen verdelen we ons over zeven Trabantjes. Een wagentje met chauffeur en gids gaan voorop en ze nemen ons mee voor een rit door Belijn die ruim twee uur duurt. We zien al veel hoogtepunten en de gids geeft een uitgebreide toelichting. Eenmaal terug bij Trabi World lunchen we met echte Duitse braadworst en wat drinken.

Voor het middagprogramma heb ik Mattie een lokale gids gevonden die ons voor drie uur meeneemt in zijn Berlijn. Een goede mengelmoes van street art, tweede wereldoorlog en alle verhalen over de Berlijnse muur. Hij vertelt met zoveel passie dat iedereen gemakkelijk zijn aandacht erbij houdt. Na een geweldige rondleiding met een koffiestop levert hij ons op zo’n vijfhonderd meter van het hotel weer af, in het meest geweldige kunststraatje in de Joodse wijk.

Het blijft heel warm, de rest van de avond en nacht, en het restaurant (Grindhouse Burgers) waar we heen gaan, heeft helaas alleen binnen een plek. Na een heerlijke burger en friet zoeken we buiten een terras op, waarna sommige groepsleden nog doorgaan tot in de vroege uurtjes.

Tijd om de kamersleutels weer in te leveren en de tassen in de opslag van het hotel te leggen, onze vlucht gaat pas vanavond en we hebben nog veel te doen. We nemen de metro naar het beginpunt van onze fietstour. De groep wordt verdeeld in tweeën en we gaan met Nederlandse gidsen op pad. Veel bekende hoogtepunten, maar ook stukjes waar je niet zo snel zou komen. Een fietstocht van drieënhalf uur. Na dit actieve ritje heeft iedereen honger gekregen en gaan we weer met de metro richting ons lunchrestaurant. Een hele speciale en een mooi afsluiter, we gaan namelijk heel hoog lunchen in de TV-toren (Fernsehturm, 368 meter hoog). Wist je dat het restaurant in een half uur een heel rondje heeft gedraaid?  Superleuk om zo tijdens de lunch te zien hoe de stad er van boven uit ziet. Tegen vieren gaan we terug naar het hotel om de tassen op te halen. We stappen  dit keer met de hele groep in de transferbus naar de luchthaven voor de vlucht terug.

Een blije groep weer afgeleverd op Schiphol en een goed gevoel als klanten tevreden zijn: doordat ik alles in goede banen heb begeleid, hoeven ze nergens aan te denken, alleen maar zorgeloos genieten. Op naar de volgende reis, die van jou misschien?