Berlijn

Vanmorgen in alle vroegte naar Rotterdam om met Transavia in een uurtje naar Berlijn te vliegen. Omdat we geen bagage hebben staan we op vliegveld Berlijn zo buiten. We kopen een Berlin Welcome Card voor 3 dagen. Roan is gratis omdat hij nog onder de 14 jaar is en het kost dus maar €30,- om onbeperkt met het openbaar vervoer te reizen, en allerlei kortingen op attracties en musea te krijgen..

Met een klein uurtje zijn we via de bus en metro bij ons hotel. En we hebben geluk, want onze kamer is klaar, dus kunnen we er meteen in. Tassen in de kamer en meteen de stad in. Eerst maar eens een broodje, want echt ontbeten hebben we niet. Dan door naar Potsdammer Platz. We bezoeken de grote LEGO Giraffe en het Sony gebouw. Dan lopen we richting de Brandenburger Tor en bezoeken het Monument voor de Russische slachtoffers. We lopen wat door de straten en belanden in een kleurig cafeetje waar we wat drinken. Via een stukje met de metro belanden we op Unter den Linden en gelijk bij het Ampelmann –winkeltje (het stoplichtmannetje). Deze stond sowieso op ons lijstje. Tijd om te shoppen en met wat leuke cadeautjes naar huis.

Dan op naar de Reichstag. Ondanks dat we een reservering hebben om 16 uur mogen we toch 45 minuten eerder naar binnen. We krijgen een koptelefoon met Nederlandse taal. Voor Roan wel zo fijn. Langzaam lopen we ons rondje en luisteren naar de uitleg. Een half uur later staan we weer buiten en beneden.

Toch eerst terug naar het hotel voordat we gaan etenn. We hadden de tip gekregen om hamburgers te gaan eten bij Grindhouse, dat is wel een uurtje met de metro van ons hotel, maar daar krijgen we geen spijt van. Een goeie prijs en super burgers, heerlijke huisgemaakte drankjes en geweldige frietjes van zoete aardappel.

Terug bij het hotel bekijken we wat we morgen gaan doen. Eerst lekker uitslapen, want om 11.30 moeten we klaar staan voor onze Trabi Safari door de stad.

Lekker rustig starten we vanmorgen. We ontbijten de beschuitjes die we gisteravond nog even in de supermarkt hebben gekocht, met onze eigen hagelslag meegenomen uit Nederland. We gaan op pad. Vandaag heeft Roan de metrokaart. We kijken iedere keer samen waar we heen gaan, maar hij mag de metro kiezen, hoeveel haltes en waar we eventueel moeten overstappen. En het lukt hem supergoed. Iedere halte wordt afgeteld en bij ieder station kijkt hij waar we zijn en of het nog klopt. Heel erg leuk om te zien hoe hij die verantwoordelijkheid neemt. Eerste stop vandaag is Checkpoint Charlie. Mega druk en enorm toeristisch, maar ook wij moeten hier even geweest zijn. Dan op zoek naar Trabiworld, want om 11.30 uur hebben we gereserveerd voor een 1,5 uur stadstour met een Trabant.

We rijden met 6 auto’s achter elkaar aan. Na een korte uitleg worden de wagentjes gestart en gaan we op pad. Schakelen is wel een dingetje, net als die auto aan de praat houden. Een leuke rit door een stukje Berlijn waar we nog niet geweest zijn. Als we uiteindelijk terugkomen blijkt dat we de hele rit met de handrem erop hebben gereden, geen wonder dat het ding zo lastig reed; erg handig dat ze dat van tevoren niet even verteld hadden. Nou goed, volgende keer beter. Een aanrader in ieder geval om te doen in Berlijn. En het voordeel, kinderen tot 12 jaar zijn gratis. Er passen maar liefst vier mensen in zo’n autootje en halverwege kun je van bestuurder wisselen.

Helaas begint het te regenen. Maar we blijven nog even in de stad hangen en passen ons plan iets aan. Met ons Trabantje reden we langs een heel groot stuk van de muur en over de Oberbaumbrücke, en daar vonden we het zo leuk dat we nog even terug wilden om foto’s te maken.

Daarna pakken we een stukje trein naar de Alexanderplatz. Staan we onder de Fernsehturm en gaan we even kort winkelen bij de Primark. Een warme choco met een koekje en de metro naar slot Charlottenburg. We besluiten toch maar niet naar binnen te gaan.

Moe en voldaan gaan we terug naar ons hotel. Lekker een ontspannen bad en omdat we een keukentje hebben in onze kamer eten we lekker lasagne.

Weer een geslaagde dag. Morgen geeft veel regen, helaas. Dus waarschijnlijk gaan we naar het aquarium en aan het einde van de dag vliegen we weer terug naar Rotterdam.

Als we wakker worden is het nog wel redelijk weer, maar helaas slaat het al snel om. Het begint te gieten. We hadden hier al een beetje rekening mee gehouden en ons plan aangepast. Als het lukt doen we nog wat buiten en anders gaan we naar binnen.

Maar toch moeten we eerst 10 minuten wandelen naar de metro. We beginnen de dag bij het grote warenhuis KaDeWe of wel Kaufhaus des Westens. Een grote Bijenkorf als het ware. We lopen langs alle duren spullen en verbazen ons over de enorme prijzen. Bovenin zit een groot restaurant met heel veel vers producten en een mooi raam waar je over het plein kunt kijken.

Volgende stop is het park Tiergarten. Het is inmiddels even droog, dus we gaan wat in het park wandelen en wat geocaches doen (het opsporen van verborgen schatten:http://www.geocaching.nl/index/). Tot de batterij het begeeft en het weer begint te regenen. Op naar de metro en naar het Berlin Aquarium. We hadden inmiddels uitgezocht dat de voedertijden van de vissen rond half 2 begon, dus voor die tijd kunnen we nog even het hele aquarium bekijken. We eten een broodje worst van de straat. Typisch Berlijnse snack.
We moeten wel de tijd in de gaten houden, want onze vlucht gaat vanavond om 19.15 uur vanaf Berlin Schönfeld. En onze tassen liggen nog in het hotel. Voor de laatste keer laat ik Roan de kaart lezen en beslist hij welke metro’s we moeten nemen terug naar het hotel. Hij wil graag met de trein naar de luchthaven ipv met de metro (wat we op de heen weg gedaan hadden). Dus zo gezegd zo gedaan. Alleen missen we net de trein en moeten we een half uur wachten op een koud en winderig station. De trein gaat in ieder geval NIET sneller dan de metro, maar we hebben alle tijd dus geen stress.