Bovec

Bovec is the place to be als je van avontuur houdt. Je kunt hier raften, kajakken, wandelen, mountainbiken, paragliden, ziplinen, canyoning en nog veel meer. Zeker een aanrader dus om hier een paar dagen te verblijven.

Wij houden het bij wandelen, ook vanwege mijn rug. Je kunt kleine en grote wandelingen maken. Wij pakken iedere keer de auto en rijden naar kleine wandelingen.

De volgende dingen kun je in 2 ochtenden of een hele dag bekijken:

Als eerste wandelen we naar Slap (waterval) Boka een van de grootste watervallen van Europa. De wandeling naar het uitzichtpunt is ongeveer 20 minuten. Het is wel een stukje klimmen. Parkeren kan gratis bij het Boka hotel.

Vervolgens rij je terug naar Bovec en ga je door het kleine gezellige centrum naar de Slap Virje. Het weggetje naar de parkeerplaats wordt steeds smaller en twee auto’s langs elkaar gaat niet. Helaas voor ons dus één keer een stuk in z’n achteruit de berg af. Aangekomen bij de parkeerplaats betaal je €5,- voor 2 uur. De waterval is absoluut de moeite waard. Het geweldig groene water, genoeg bankjes om te picknicken en als de zon schijnt kun je makkelijk een duik in het koude water doen. Helaas voor ons is er opeens een enorme onweersklap en komt het water met bakken uit de lucht. Als we weer terug bij de auto zijn, zijn we helemaal doorweekt.

Velika Korita een hele kleine maar mooie gorge, je kunt hier zwemmen als je het koude water durft te trotseren. Vanaf de parkeerplaats (parkeren kost €1,25 per uur via een parkeerapp) loop je langs de rivier terug naar de brug. De kloof wordt steeds dieper en je moet  voorzichtig zijn om niet de diepte in te vallen als je verkeerd stapt met foto’s maken. Zorg dat je hier op tijd bent, net als wij een uurtje of 9. Dan zijn er nog weinig mensen en kun je in alle rust van dit mooie natuurschoon genieten.

Vervolg de weg richting Lepena voor een km of 6. Parkeer op de parkeerplaats (gratis) en wandel naar de Sunikov Vodni Gaj (een heleboel watervalletjes en poeltjes). De totale wandeling is een klein uurtje. Je loopt eerst naar de brug, ga eroverheen en hou links aan. Vervolgens kan je een rondje lopen en kom je weer bij de brug terug. Dat eerste stukje loop je dus dubbel. Deze wandeling was ik nog niet op een blogje tegengekomen, maar stond in het boekje van ons appartement. Ook prima te doen met kinderen.

Fort Hermann is onze laatste wandeling. Je moet hier wel geluk hebben met parkeren, want er is niet veel plek langs de weg. Parkeren is wel weer gratis. Neem een goede zaklamp mee, daar kun je op sommige plekken echt je voordeel mee doen. Een lamp van je mobieltje doet het net niet goed genoeg. Je wandelt eerst een stukje de berg op voordat je bij een ingang tot een lange tunnel met allerlei kamers komt. Hier is het al redelijk donker, er hangt wel wat verlichting, maar het is het net niet, vandaar je zaklamp. Aan het einde van de tunnel volg je het pad. Het is een lange soms wat stijle klim van zeker 30 minuten naar het fort. De ruïne is verlaten en als je gelukt hebt, net als wij heb, je het helemaal voor jezelf. Ook hier is je zaklamp soms geen overbodige luxe. Wees wel voorzichtig, want betreden is op eigen risico en er zitten nog al eens diepe gaten in de kamers. We besteden zeker wel een half uur om alles te ontdekken. Je hebt ook een prachtig uitzicht op de omgeving. De wandeling is zeker ook goed te doen met kinderen. Alleen de afgrond gedurende de hele wandeling is gevaarlijk en niet afgezet. Hou ze dus goed in de gaten.

Doe bij alle wandelingen overigens wel goede schoenen aan. Alle wandelingen hebben grote en kleine (glibberige) stenen waar je overheen moet klimmen.