Cambodja

Cambodja het onbekende.

Via Bangkok vliegen we naar Siem Reap the place to be voor de meer dan 150 tempels, waaronder de Angkor Wat. Siem Reap is een relatief kleine plaats welke de laatste 8 jaar ontzettend veel ontwikkelingen heeft mee gemaakt. Van elektriciteit, stoplichten tot liften in hotels. Je komt ook aan in een gemoedelijk plaatsje zonder hoogbouw, want niets mag hoger zijn dan Angkor Wat. Geen drukke, hectische straten als in de vele andere Aziatische steden.

Je kunt hier rustig een dag of 5 vertoeven er is genoeg te doen, een mooi begin of eind van je reis dus. Er zijn verschillende soorten hotels. Maar let op want boutique zegt niet, kleinschalig en sfeervol. Let niet te veel op sterren, want die zeggen hier helemaal niets.

Wij verblijven hier 3 nachten, waarbij we 2,5 dag hebben om de omgeving te verkennen. De eerste dag gebruiken we om 3 tempels te bekijken waaronder het bekende Angkor Wat. Je koopt een dagpas voor ongeveer $20,- p.p., maar boek je een complete rondreis zijn entree gelden vaak inbegrepen. Het tempelcomplex is enorm. Een gids/chauffeur is wel een aanrader. Maar je kunt ook fietsen. Wij bezoeken de bekende tombraider van de film met Angelina Joli, nog een grotere tempel en de bekende Angkor Wat. Kies vooral voor de rij en klim helemaal naar boven, want het is echt de moeite waard. Eenmaal terug in je hotel kan je lekker opfrissen en het gezellige nachtleven in gaan bij de vele restaurants en barretjes.

De volgende ochtend alvorens wij naar Sihnoukville vliegen gaan we met quads de omgeving verkennen, over blubberpaden en door de rijstvelden. We oefenen eerst een beetje en gaan dan op pad. Na 1 uur rijden stoppen we bij een tempel en mogen we rustig wat rondkijken. Er wordt veel geofferd omdat er een speciale feestdag aankomt. Het is dan ook een mooi spectaculair van mensen, bloemen en eten. Als we doorrijden wordt de lucht steeds zwarter en breekt de lucht open. We komen dan ook weer helemaal bruin van de modder terug bij ons hotel. Snel douchen en op naar het vliegtuig.

Met een propeller vliegtuigje vliegen we in 50 minuten naar Sihnoukville. Aan de kust merken we gelijk dat het iets koeler is vanwege de wind. Het echte centrum heeft vele restaurants aan het strand en hier kan je ook prima en zeer goedkoop massages doen. Je dineert met je voetjes in het zand. Voor het echte strand moet je 4 km buiten het centrum zijn, hier liggen de leuke kleine boutique hotels. En ook hier vind je voldoende eettentjes. Maar voor zon $3,- zit je in het centrum.

Na een dagje niets gaan we over de weg verder naar Kep, ook een leuke zee beleving. Maar eerst stoppen we in het koloniale Kampot. Als je voldoende tijd hebt zou je hier nog een paar dagen kunnen inlassen om de bergen in te gaan, je kunt hier wandelen, watervallen bekijken en caven. Kampot ligt op ongeveer 30 minuten van Kep. Dus ook vanaf hier is het een goede basis om actief te zijn, tijdens je zee beleving. Er liggen in Kep een aantal prachtige resorts en je komt hier voornamelijk om verse krab te eten die dagelijks door de vele vissers gevangen wordt. Kep heeft wel een strand, maar geen van de resorts heeft een privéstrand er staan dan ook geen bedjes op dit lokale strand. Je kunt vanaf hier naar de eilandjes varen, vissen, kookworkshops volgen en nog veel meer. Maar vooral bij het zwembad hangen is ook heerlijk. Er is iedere dag een lokale markt, waar de krab en andere vis verhandeld worden. Leuk en fotogeniek.

Na Kep rijden we door naar Phnom Penh. Een rit van 4 uur, door kleine dorpjes en rijstvelden. Kep heeft geen luchthaven, dus de enige manier is overland. Maar een rit die de moeite waard is. Net voordat we de stad bereiken slaan we af richting The Killing fields om hier naar het museum te gaan, waar de Rode Khmer zovele mensen heeft vermoord. Voor $6,- krijg kun je op je eigen tempo met een Nederlandse audiotour rondlopen. Alles wordt duidelijk en rustig uitgelegd. Vooral handig om dit eerst te doen, voordat je naar de gevangenis in de stad gaat, want het Engels van de gidsen daar is niet opperbest en dus lastig om het verhaal dan te volgen. Het is vervolgens nog een kleine 20 minuten naar ons hotel.

Phnom Penh is een relatief laag gebouwde stad. Heel erg uitgespreid. Maar met de tuktuk prima zelf te ontdekken. Een heel belangrijk ding, vooral ’s avonds is de criminaliteit hier enorm groot. Houd je tas in de gaten of liever doe alles gewoon in je broekzak en gebruik zoveel mogelijk het kluisje op de hotelkamer. Overdag kan je er gezellig winkelen op de markten en in de vele straten. Je kunt een bezoek brengen aan het Royal Palace, dit was bij ons helaas gesloten vanwege een feestdag. En natuurlijk de gevangenis, waar de Rode Khmer iedere burger eerst opsloot. Ook dit is weer erg indrukwekkend om te zien. Er zijn op sommige dagen zelfs nog overlevende waarmee je op de foto kunt en hun gesigneerde boek kunt kopen.

Hier eindigde voor ons een fantastische trip door het onbekende Cambodja een land in opkomst. Waar nog veel armoede heerst (geen bedelaars), waar de tijd nog een beetje heeft stil gestaan, maar heel snel aan het veranderen is. Een bestemming waar je nu naartoe moet.

Wil jij meer weten over deze bestemming of een mooie offerte ontvangen, mail me dan vandaag nog. moniek@travelcounsellors.nl

 

 

Wil je meer foto’s zien, klik hier.