Canada Rockies

The Canadian Rockies.

Na 14 jaar ga ik terug naar de Rockies en na mijn indruk van de Oostkust van Canada eerder dit jaar ben ik benieuwd of het Westen inderdaad mooier is, zoals mijn gedachten me blijven vertellen.

We vertrekken vanaf Brussel met AirCanada richting Montreal, alwaar we eerst door de douane moeten, onze koffers ophalen en opnieuw inchecken. Dit alles gaat hartstikke snel en 1.5 uur later zitten we alweer in het vliegtuig door naar Calgary onze eindbestemming. Na een vermoeiende lange vlucht komen we aan en worden we in stijl per luxe limousine naar het Fairmont Palliser hotel gebracht. Een prachtig 5 sterren hotel in hartje Calgary, vrijwel naast de Calgary Tower. In het restaurant staat een geweldig 3 gangendiner klaar. Echt een aanrader om daar te eten. Goeie service en uitmuntend eten.

Na een uitstekend ontbijt staat de chauffeur van Fraserway ons al op te wachten om ons naar hun depot te brengen vanwaar we onze campers meenemen de Rockies in. Na al het papier werk gaan we op weg, maar eerst maken we een korte stop bij de supermarkt om als onze boodschappen voor de komende 5 dagen te doen. We rijden vervolgens naar het Olympisch park alwaar we met een kabelbaan omhoog gaan om vervolgens met een Luge naar beneden te rootsen. Een super leuke attractie om met kinderen te doen.

Ons volgende afspraak is in Banff bij Cave en Basin, waar we echter door een mega file helaas veel te laat aankomen. Maar de lieve ranger is op ons blijven wachten en lijd ons nog snel even rond door deze stinkende waterpolen. Het uitzicht over de Rockies is overigens wel adembenemend. En vanaf nu weet ik ook gelijk weer dat mijn gedachten de waarheid spraken het westen is mooier dan het oosten. Na ons bezoek aan de Cave gaan we op zoek naar onze camping en stellen we alles in op onze nacht.

Heel luxe, maar de eerste avond eten we in een restaurant in plaats van in onze camper. We zijn uitgenodigd om middenin Banff te diner bij Wild Bills Saloon. We laten de campers voor wat het is en nemen voor het gemak een taxi. Vanaf de campground ben je daar met de taxi binnen 10 minuten, kosten ongeveer $12,- enkele reis.

Als we ons hele programma moeten doen zoals ons is opgedragen moeten we om 9 uur wegrijden en vol het gas erop zetten, niet stoppen en hopen dat het lukt. We besluiten om toch maar om 7 uur te vertrekken. De omgeving is zo mooi dat we toch een extra stop maken bij Lake Peyto en klimmen naar het uitzichtspunt. Daarna door naar de Colombian Icefields voor onze rit in een monstervoertuig de Glacier op. Helaas is het te ver weg en zijn we 1 uur te laat. We besluiten om door te rijden naar de Anthabasca watervallen om daar rustig te gaan lunchen, waar we eigenlijk ook geen tijd voor zouden hebben. Na een uurtje rust moeten we nog 1.5 uur doorrijden naar Lake Maligne. Om 4 uur stappen we aan boord van de laatste boot en maken we een tocht van 1.5 uur op het water. Een prachtig uitzicht over het meer en de bergen. Na de boottocht genieten we weer van de rit terug naar Jasper, wat een mooie weg is dit. We overnachten op een camping vlakbij Jasper midden in de natuur. Met een beetje geluk zie je de rendieren voorbij je camper lopen.

Een rustige opstart vanmorgen, de eerste trip van de Jasper Tramway gaat pas om 10 uur en het is maar 5 minuten rijden. Via de gondol waar ongeveer 30 man in kan ga je in 8 minuten de stijle helling op. Bovenop heb je een prachtig uitzicht over de Rockies en Jasper. Waarschijnlijk bij helder weer nog veel mooier. Na ons bezoekje aan de top hebben we een hele rit voor de boeg. We moeten uiteindelijk terug naar Banff. Onderweg hebben we weer een aantal stops.  Onderweg hebben we af en toe veel regenbuien, maar het uitzicht blijft adembenemend. De rit van Jasper naar Banff is mooier dan van Banff naar Jasper. Moeilijk uit te leggen, maar de kijk op de bergen is vanaf deze kant gewoon mooier. We stoppen bij Bow Lake voor een snelle lunch en rijden vervolgens door naar Lake Louise om even snel wat foto’s te maken. Via een mooie slingerweg rijden we naar Moraine Lake voor een canotrip. Echter daar aangekomen is het weer zo slecht dat ze ons het water niet op laten gaan. We laten ons niet kisten door het weer en besluiten een heel stuk langs het meer te lopen. Geen probleem dat we nat worden, dat is het handige van een camper. Bij terugkomst trek je gewoon weer droge kleren aan. Voor het diner zijn we uitgenodigd bij Baker Creek Bistro in Bow Valley. Een geweldig leuk origineel restaurant dat van allerlei lokale producten de meest heerlijke maaltijden klaar maakt. De laatste 40 minuten leggen we dan ook in het donker terug naar het centrum van Banff, waar we deze nacht onze camper een keer op de parkeerplaats laten staan en in een hotel slapen.

Als we wakker worden is de regen weer weggetrokken en is het weer prachtig weer. De meeste van ons gaan met de gondela van Banff naar boven om te genieten van een nog mooier uitzicht dan in Jasper. Dit zijn kleine gondeltjes met glas tot aan de grond van het gondeltje. Met mijn hoogtevrees geen optie. Ik blijf dan ook achter in Banff om een heerlijke stadswandeling te maken en wat te genieten van de vele souvenirwinkeltjes. Na de lunch rijden we richting de Johnston Canyon voor een stevige maar geweldig mooie wandeling door de kloven van de Rockies. Na zo’n stevige wandeling is het heerlijk om ’s avonds even te dompelen in de hotsprings van Banff.  Alles moet snel weer ingepakt worden, want we vertrekken morgen vroeg weer naar Calgary om de campers in te leveren.

We worden wakker met ontzettend veel regen. Het is even lastig om toch de camper zo schoon mogelijk te houden en alles gereed te maken, maar het lukt allemaal op tijd. We maken een Nederlands echtpaar heel gelukkig met alle boodschappen die we over hebben. Ze kunnen voorlopig nog wel een week vooruit met al ons eten dat over is. We rijden terug naar Calgary en gaan naar het Heritage Park. Omdat het buiten het seizoen is, is het park gesloten, maar speciaal voor ons worden de deuren van het slot gehaald en mogen we een kijkje nemen. Door de regen, gaan we in onze eigen Campers het terrein op en moeten we de paard en wagen die eigenlijk voor ons klaarstonden afslaan. Het Heritage park is echt een leuk park voor kinderen en ouderen die wat van de geschiedenis en oudheid van Canada willen meemaken. Er is zelfs een museum met vele oude auto’s, benzinepompen etc. Echt geweldig. Na de lunch gaan we de campers in leveren en checken we in in ons hotel. Na een korte opfrisbeurt gaan we naar de Calgary tower om van het uitzicht te genieten. Er stond hier ook een diner gepland, maar door mijn hoogtevrees besluiten we dit niet te doen en gaan we gewoon in de stad eten. (gelukkig)

Voordat we terug gaan naar de luchthaven voor onze terugvlucht naar Brussel gaan we ontbijten op het terrein van de Calgary Stampede. We krijgen een video te zien van de drukke week in de zomer die hier ieder jaar plaatsvindt en we maken kennis met een echte rodeorijder en kunnen alles aan hem vragen. Met een zonnetje nemen we afscheid van Calgary en vliegen we weer via Montreal terug, waar we de volgende ochtend landen.