Autorondreis Costa Rica

San Jose – Tortuguero – Cahuita – La Fortuna – Rincon de la Viejo – Tamarindo – San Jose

 

 

San José

Je kent dat wel zo’n bestemming die al tijden op je bucketlist staat. Deze zomervakantie kan ik er weer eentje afvinken.

Afgelopen zondag stonden wij net als half Nederland op Schiphol. Met Air France vliegen we via Parijs naar San José. Een hele relaxte vlucht met prima beenruimte. Vanaf Parijs kun je voor de kinderen een special fun menu kopen (vooraf via de website bestellen) en dat is een succes. Ze genieten van hun hamburger, chips, donut en yogidrink. Als toetje een zakje snoepjes.

Aangekomen op de luchthaven van San José staat onze taxi al te wachten en rijden we in 20 minuten naar ons stadshotel. We zijn zo moe dat we snel naar bed gaan, ondanks dat het hier pas 19.30 uur is. We moeten om 6 uur weer paraat staan.

Maandag gaan we de omgeving van de stad bekijken. Om 6.10 uur komt ons tourbusje aanrijden en gaan we met een aantal andere toeristen een volle dag op pad. Onze eerste stop vandaag is de Doka Coffee Plantage. De beste van Costa Rica. We krijgen hier een heerlijk ontbijt en een rondleiding.

Daarna terug in de bus om de Paos Vulkaan op te rijden. Regenjas aan, want in deze tijd van het jaar is het regenseizoen, en er hangen veel wolken rond de top. Door de uitbarsting van twee jaar geleden mag je alleen nog maar met een gids (vooraf gereserveerd) op een vast tijdstip naar boven. We krijgen allemaal een mooie rode bouwhelm op, die we absoluut niet af mogen zetten. Een kleine 500 meter te voet naar boven, waar blijkt dat de vulkaan compleet in de wolken zit. Slechts 20 minuten om te kijken en dan moet je weer naar beneden. Helaas zijn de wolken te dik, dus zien we helemaal niets van de nog steeds actieve krater.

Dan gaan we door naar onze laatste stop van de dag: de La Paz watervallen en een dierenopvangcentrum. Een soort kleine dierentuin. Heel mooi aangelegd met een vlindertuin, slangen, vogels en wilde katten. Hier krijgen we ook een buffetlunch en beklimmen we de 700 treden naar de vijf watervallen. Die laatste was bij iedereen de favoriet van de dag. Om 17.00 uur zijn we terug bij het hotel en gaan we nog even de stad bekijken. Een drukke, redelijk chaotische stad. Een restaurant vinden is nogal een dingetje. Het enige wat er is zijn alle bekende fastfood ketens. Maar gelukkig zit er naast ons hotel wel een restaurant met heerlijke visgerechten.

Tortuguero

Vandaag vertrekken we voor drie dagen jungle. Onze bus komt om 6.30 uur  bij het hotel. Alle koffers gaan mee, want we komen hier niet meer terug. Als we meerdere hotels langs zijn gegaan, om mensen op te halen, gaan we op weg. Helaas kunnen we niet de normale korte weg nemen, want er is vannacht een landverschuiving geweest en de hele weg is afgesloten. Nu doen duurt het twee uur langer. De weg gaat over vrij smalle bergweggetjes en is heel druk, want dit is nu de enige weg.

Na een kleine 2 uur gaan we ontbijten om daarna nog 3 uur verder te rijden. Dan staan we aan een soort haven. De koffers gaan op een boot en wij op een ander bootje. Vanaf hier zijn geen wegen meer en varen we steeds dieper de jungle in. De vele regen die we vanochtend hadden, is verdwenen en de zon laat zich zien. Omdat Tortuguero National Park een regenwoud is, is het is hier erg warm en enorm benauwd. Zwemmen, dat is wat we vanmiddag doen en een beetje acclimatiseren.

Door de lange reis en de jetlag liggen we alweer tussen 20-21 uur in bed.

Vandaag begint het grote avontuur waarvoor we gekomen zijn. Het eerste hoogtepunt is de drie uur durende bootsafari. Nadat het ’s nachts met bakken uit de lucht kwam, is het nu gelukkig droog. Maar op advies hebben we slippers aan en gewapend met een regendichte tas stappen we in een open motorboot. We zien slingerapen en brulapen, tweeteen – en drieteenluiaarden, een prachtige groene Emerald hagedis, een kaaiman en twee krokodillen, een aantal grote leguanen, een ijsvogel (niet de Nederlandse, maar een groene), meerdere toekans, zowel de Keel-billed als de Yellow-throated. En ook nog verschillende typen reigers, kolibries en roofvogels.

Als we terugkomen is het al bijna tijd voor de lunch en kunnen we weer lekker zwemmen. Als we ons voor drieën aanmelden kunnen we mee op schildpaddenzoektocht. (Hiervoor betaal je $40,-pp non refundable, ook bij onweer en regen). Om 18.00 uur hangt de lijst met de tijd en groep waar je bent ingedeeld. Er zijn twee shifts en als je met kinderen bent, kun je een voorkeur doorgeven, maar niets is gegarandeerd want het gaat over het algemeen door loting. We hebben de eerste shift en gaan met onze gids om 20.00 uur het strand op. Overigens tussen 18-6 uur is het strand gesloten en mag je er niet komen. De stranden worden streng bewaakt i.v.m. stropers.

Regel 1: er mag geen camera, film of iets waar je deze beleving mee kunt vast leggen mee.

Regel 2: neem een zaklamp mee, voor het lopen in het bos, het is stikdonker.

We halen dus nog even snel onze telefoon, want een zaklamp hebben we niet mee. Zodra onze gids zegt ‘licht uit’ moet alles uit en moeten we in het donker verder. De gids heeft een klein rood lampje wat we moeten volgen.

Het is afwachten of en hoe we wat zullen zien, maar we hebben al snel geluk er zijn vier schildpadden op het strand gesignaleerd. In verschillende groepjes staan mensen te wachten op het strand. De schildpad moet eerst een gat gegraven hebben en begonnen zijn met eieren leggen, dan mogen we erbij.

Na een kwartier wachten mogen we naar de schildpad toe lopen. Deze heeft bedacht dat dit strand niet goed was en begeeft zich terug naar de zee. De jongens zijn onder de indruk van het enorme beest.

Ondertussen is het gaan onweren. De enorme lichtflitsen schieten voorbij. Gelukkig duren de donders lang en is het dus nog ver weg.

Op naar de tweede schildpad. Deze dame ligt in het gat en besluit na 2 eieren dat ze hier niet haar nest gaat leggen. Ze bedekt de eieren een klein beetje en kruipt terug naar zee. We wachten en volgen haar tot de golven haar meenemen. Echt een belevenis om te zien.

Onze laatste kans ligt vlakbij ons hotel en we gaan snel richting die schildpad. En hier hebben we geluk, de dame is in trance en het ene na het andere ei komt eruit. De eieren zijn zo groot als pingpong ballen. De jongens mogen helemaal vooraan zitten en kunnen de eieren bijna opvangen. Luca mag zelf de zaklamp vasthouden om voor iedereen licht te schijnen.

Het begint te spetteren en onze gids vraagt wat we willen. Gezien de enorme zwarte lucht die er aankomt, en het onweer waar de jongens bang voor zijn, gaan we terug. De druppels worden dikker en we zijn net op tijd terug binnen voordat het noodweer losbarst. Wat een geluk. En wat een mooie ervaring.

Cahuita – Caribbean Coast

Na onze belevenissen in de jungle, gaan we zelf op pad met de huurauto. Met de bootjes varen we terug naar de bewoonde wereld. Met de bus is het een uur terug naar Gualipes, daar krijgen we een lunch en worden afgezet bij het verhuurstation. Het is daarna nog 2,5 uur rijden om bij ons hotel in Cahuita te komen.

Onderweg regent en waait het enorm. Op de route zijn veel grote containervrachtwagens. Beide bekende bananenmerken (Dole en Chicita) hebben hier hun distributie, vandaar. Aangekomen bij ons leuke kleine hotelletje checken we in en lopen we naar het stadje om te eten.

De volgende ochtend is de planning om te worden opgehaald voor een snorkeltrip en wandeling door het nationale park. Maar die enorme wind van de dag ervoor was hier zelfs een tropische storm en heeft ervoor gezorgd dat het park onbegaanbaar is. En aangezien het af en aan regent is snorkelen ook niet echt een optie. Even schakelen en we bouwen een nieuwe dagtour in elkaar. Eerst bezoeken we het luiaard-opvangcentrum, een tour van 2 uur waarbij je eerst een uur met een kano door de jungle vaart op zoek naar luiaarden en andere dieren. Daarna krijg je alle info over de luiaard en kun je ze van dichtbij bekijk. Nogal veel luiaards komen in de opvang, omdat ze denken dat ze zich veilig via  elektriciteitsdraden kunnen verplaatsen en dan krijgen ze een enorme schok. Of ze zijn aangereden, of op prikkeldraad gevallen of door honden aangevallen.

We krijgen weer een echte Costaricaanse lunch, rijst met bonen en kip. Daarna vervolgen we onze weg naar een Cacaohuis. Hier leren ze ons over het jagen van vroeger, wat voor planten en bomen er allemaal te gebruiken zijn en hoe je Cacao maakt, dat laatste mogen we ook echt zelf doen. Van de bonen tot de pasta en uiteindelijk chocomelk.

De tweede volle dag hier aan de kust, brengen we door met een bezoek aan de Treehouse Lodge waar een Iguana Conservation (opvang voor leguanen) is. Door de regen een stuk minder leuk helaas en we lunchen in Porto Viejo, een leuke kleine badplaats met vooral veel souvenirwinkeltjes en restaurantjes. Er hangt hier echt een Caribbean vibe. De middag lekker hangen bij het zwembad.

La Fortuna – Arenal vulkaan

Na drie dagen kust zetten we de reis voort naar het binnenland. Qua kilometers (261 km) valt het allemaal wel mee, maar alles is tweebaans, vaak met veel, grote gaten. En als dat het niet is, ga je slingerend door de bergen en zijn de wegen smaller en steiler. Hardrijden is er niet bij. We doen er dan ook bijna de hele dag over. Eenmaal aangekomen snel zwemkleren aan en in de hotsprings, ondanks dat het warm is buiten. De vulkaan is niet zichtbaar, helemaal verdwenen in de wolken. Net voor zonsondergang is er een stukje te zien.

Als we wakker worden, is het weer stukken beter. Om half 10 worden we opgehaald voor de zipline door de jungle. Strak in harnas gehesen, en na een korte instructie, worden we boven op de berg gedropt. We gaan met 12 lijnen naar beneden, waarvan de langste 500 meter is. Echt weer een superleuke ervaring. We hadden dit al eens gedaan in Afrika boven verschillende watervallen, maar dit was ook leuk. Soms kon je niet eens het einde van de lijn zien. Na 1,5 uur zijn we weer beneden.

Na de lunch gaan we naar de hanging bridges. Een wandeling door de jungle waarbij je over zes grote hangende bruggen gaat. Dit uitje is redelijk duur. Per volwassen betaal je $26,- en kinderen betalen $16,-. Een prachtige wandeling, maar de prijs is wel wat overdreven.

Onze tweede volle dag in La Fortuna gaan we een stukje de Arenal Vulkaan op. We lopen door de jungle naar de oude lavastromen. En onderweg zien we allemaal hagedissen met mooie kleurtjes. Er zijn een aantal uitzichtpunten op de vulkaan en we hebben geluk, want de wolken verdwijnen even rond de top en voor het eerst in twee dagen zien we hem helemaal. Na de wandeling van twee uren warmen we wat noedels op en is er nog tijd om te zwemmen.

Om half 5 worden we opgehaald en rijden in een uur naar het dorpje La Tigre. Hier woont een tuinarchitect die zijn tuin zo heeft ontworpen dat er allemaal insecten en andere beesten komen. Als het bijna helemaal donker is, gaan we gewapend met zaklamp op zoek. We vinden verschillende kikkers, spinnen en zelfs een mega grote gevaarlijke mier. Dat was ook het moment dat de kinderen het te spannend vonden. Na 1,5 uur komen we weer terug in het huis en krijgen een huisgemaakt diner gemaakt op vuur. Alle ingrediënten komen van eigen grond. We worden weer teruggebracht naar ons hotel. Een mooi einde van onze tijd in La Fortuna. Morgen rijden we weer door.

 

Rincon de la Viejo

We rijden in een kleine vier uur van La Fortuna naar Rincon de la Viejo. Zelfs met drie verschillende navigaties rijden we nog verkeerd. Het zit ons niet mee deze rit. Al 3x kunnen we niet in 1x ons hotel vinden.  Uiteindelijk vinden we de juiste afslag en gaan we off-road de jungle in. De weg is af en toe lekker stijl en met de nodige gaten en gleuven.

De middag lekker zwemmen, want het is hier ook nog lekker warm benauwd. Tegen een uurtje of vier gaan we de jungle in en lopen we over de 16 hanging bridges. Omdat je hier weer zover in de natuur zit, zijn er genoeg dieren te vinden, zeker nu het gaat schemeren. We zien witneusberen en agouti’s, knaagdieren die op alpenmarmotten lijken. Muggenspray is wel een must.

De volgende ochtend doen we als eerste de waterslide door de jungle, een glijbaan van 425 meter. Je loopt een stuk omhoog de jungle in en neemt plaats in de glijbaan. Er loopt een bak water achter je vol en de klep gaat open. Door de enorme golf met water wordt je als een kanon door de glijbaan geschoten. Voor $15,- mag je 3x naar beneden.

Na de lunch stappen we achter op de kar van een tractor en maken we een rit van zeker een kwartier nog verder de jungle in. Hier liggen de hotsprings. Net voor de hotsprings kun je nog even naar een geweldig mooie waterval wandelen. Die mag je zeker niet missen. Als he binnenkomt ga je eerst in de sauna, daarna smeer je je helemaal in met modder. Dit laat je helemaal opdrogen in de zon om vervolgens alles onder een mega koude douche af te spoelen. Dan ben je klaar om de heetwaterbaden in te gaan. Na 1,5 uur nemen we de tractor weer terug en sluiten we de dag af met een drankje aan de bar. De zonsondergang is spectaculair.

Tamarindo

Wat is er fijner dan na een twee weken rondreizen je vakantie af te sluiten met een weekje strand. Tamarindo is een heerlijke plek in Costa Rica om dat te doen. Een klein dorp aan het strand met enorm veel restaurantjes, leuke souvenirwinkeltjes en surfshops. Maar vooral veel strand.

In de omgeving zijn veel leuke mooie zandstranden. Als je vroeg gaat heb je soms het hele strand voor jezelf, maar ‘s middags trekt iedereen er op uit. En wordt het druk op het strand.

We hebben een aantal strandjes bezocht. Een leuke is Shell Beach bij Playa Conchal. Neem vooral een snorkel mee, want door de schelpen is het water hier heel helder en kun je vanaf het strand snorkelen. Bij alle andere stranden is er te veel zand dat door de golven wordt omgespoeld waardoor je niets ziet.

Bij kunt bij bijna alle stranden geven ze surfles. Wij kopen gewoon een simpel surfplankje en zo kunnen de jongens alle dagen lekker op de golven spelen. Let wel goed op de stroming, want die is er op de meeste stranden.  Maar het strand van Playa Avellanes is geschikt voor surfen. Hier zit ook een leuke strandtent Lola. Niet goedkoop, maar leuk ingericht. Er is zelfs een varken in de tuin.

We vonden het heel leuk om met een catamaran mee te gaan. We werden bij ons hotel opgehaald en gingen vanaf Playa Flamingo de zee op. Op de heenweg naar het verlaten strandje zagen we dolfijnen. We konden lekker snorkelen, kajakken en peddleboarden. Na de late lunch gingen we terug. En zagen  gewoon een walvis voor de boot opdoemen. Terug naar haven kwamen we langs een stelletje parende reuze schildpadden. En dat alles met een geweldige zonsondergang.

Een aanrader deze strandbestemming in Costa Rica. Morgen rijden we terug naar San José voor nog 1 nachtje en dan zit de vakantie er weer op.

 

Laat jouw reis door Costa Rica regelen door de Reisverrijker!

 

Heb je nog vragen? Stel ze gerust in onderstaand formulier, dan neem ik snel contact met je op.