Cruise Middenlandse Zee

Barcelona – Marseille – Genua – Naples – Messina – Malta – Barcelona

 

 

Op 31 mei is het dan zover, de examens zijn afgerond en ik ga met mijn oudste zoon Roan op examenreis. Op zijn lijstje stond al langer om samen een keer een cruise te doen. We vliegen van Eindhoven naar Barcelona met Transavia en binnen twee uur sta je dan in Spanje. Omdat onze cruise pas over twee dagen begint, hebben we tijd om deze stad eens goed te gaan bekijken.

Barcelona

We nemen vanaf  de luchthaven de Aerobus naar de stad. Zo’n ritje kost ongeveer €7,- per persoon en er zijn vier stops, waarvan twee in het centrum. Het is nog een kleine 10 minuten lopen naar ons hotel, waar we pas om 22.30 uur aan komen, omdat het bagagepersoneel staakte op de luchthaven van Barcelona. Tijd dus om naar bed te gaan, zodat we morgen lekker vroeg aan onze dag kunnen beginnen.

Na een simpel ontbijt lopen we richting de Ramblas en Plaza Catalunya naar Casa Batlló. Voor dit museum van Gaudi hebben we gold tickets geboekt om 10.00 uur. Gold tickets houdt in dat de audio en filmpjes op de Ipad in het Nederlands zijn en naast de uitleg zie je ook allemaal gave beelden op je Ipad (zie filmpje in de vlog Casa Batlló). Het kost zo’n kleine twee uur om door het hele museum te lopen.

Om de grotere afstanden in de stad te overbruggen, besluiten we een 10-rittenkaart voor de metro te kopen. Een 10-rittenkaart is goedkoper dan een dagpas, maar je kunt er niet met twee personen gebruik van maken. Dat is eigenlijk jammer  want aan het eind van onze vakantie houden we dus ritjes over.

We bezoeken de Sagrada Familia  (basiliek Gaudi) dat nog steeds in de steigers staat, gaan terug naar de Ramblas voor een uitgebreid bezoek aan de La Boqueria. In deze grootste versmarkt van Barcelona kun je geweldig lunchen met de vele hapjes die ze aanbieden. Het is er dan ook gezellig druk. Na de lunch slenteren we nog wat door de stad en lopen langs de mooiste gebouwen, de Arc van Barcelona en de dierentuin. We gaan even terug naar ons hotel om onze voetjes wat rust te geven. Om 18.30 uur hebben we een tijdsslot gekocht voor Parc Güell. Om hier te komen moet je de metro pakken en vervolgens de berg op klimmen, want de ingang is boven (een taxi tot de ingang kan ook). Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over de stad en het park zelf is ook erg mooi aangelegd. Een vooraf gekocht kaartje is verplicht anders kom je nergens in, ook omdat de tijdslots snel uitverkocht zijn. Bij de ingang stonden meerdere mensen die teleurgesteld moesten worden.

Na een bezoek aan dit park zoeken we een leuk restaurantje voor het diner. Er zijn veel restaurantjes op ieder hoek, maar ik gebruik toch altijd tripadvisor voor een leuk goedkoop tentje in de buurt. Het restaurant dat wij hadden uitgezocht was heel klein en daardoor konden we alleen nog een tafeltje binnen krijgen, maar voor ons prima. Het eten was heerlijk.

In de middag kunnen we inschepen op de MSC World Europe, dus na de lunch verlaten we ons hotel. We nemen een taxi naar de haven, want lopen naar de cruiseterminal vanaf de stad is geen optie, veel te ver. Het mega-cruiseschip ligt in al zijn pracht en praal op ons te wachten. Het inschepen gaat heel snel en binnen 20 minuten staan we in onze balkonhut voor de komende acht dagen. Tijd om het schip een beetje te leren kennen, want het is echt een varende stad met meer dan 6000 passagiers en 2000 man personeel aan boord.

We hebben gekozen voor de 2e zitting in het à la carte restaurant, zodat we iedere avond om 19.00 uur aan een vaste tafel kunnen dineren. Onze tafel bestaat uit zes personen; we maken al snel contact en iedere avond is het gezellig praten over wat iedereen die dag gedaan heeft.

Wij waren er te moe voor, maar mocht je op donderdag in Barcelona zijn, dan is vanaf 17.00 uur het Picasso-museum gratis te bezoeken.

Marseille

Tijdens onze goede nachtrust is het schip naar Marseille gevaren, waar we vroeg in de ochtend aanmeren. De stad en de cruiseterminal in Marseille liggen op zeker 30 minuten rijden van elkaar, maar gelukkig heeft MSC bussen klaar staan, zodat je  met een kaartje (tegen betaling) heen en weer naar de stad kunt. We vertrekken rond 10.00 uur en hebben ons niet heel erg voorbereid, dus we gaan het gewoon beleven. Marseille is een leuke stad met een tamelijk klein centrum. Veel mooie oude gebouwen en een mooie haven. We winkelen wat en gaan vervolgens beginnen aan een klim de heuvel op richting de Notre Dame de la Garde. Een mooie kerk met veel goud van binnen  en buiten is het uitzicht geweldig.

Wanneer we weer terugkomen in de haven, blijken er vijf cruiseschepen te liggen en dat verklaart waarom het in de middag zo druk was in de stad.

Terug op het schip nemen we een late lunch en gaan nog even bij het zwembad en de glijbanen liggen. Om 19.00 uur gebruiken we weer het diner en om 21.00 uur gaan we naar onze eerste show in het theater. Inmiddels is het schip weer gaan varen richting Genua.

Genua

Wederom meren we vroeg in de ochtend aan in de haven. Dit keer Genua. Het mooie van deze haven is dat we praktisch in de stad liggen. Geen bus nodig. Om 10.00 uur hebben we afgesproken een fietstour te doen met Baja Bikes. Bij aankomst bleek het kantoor nog helemaal gesloten. Na enig bellen en een misverstand, kwam er binnen een kwartier een gids aangefietst, die ons vervolgens een privé-tour ging geven. Genua heeft me echt verrast, wat een mooie stad, vooral het oude historische centrum met z’n smalle straatjes en goed onderhouden oude gebouwen. Naast het oude centrum fietsen we door het nieuwere gedeelte van Genua en langs de kust naar Boccadasse. Dit kleine vissersdorpje heeft veel weg van Cinque Terre, vijf dorpjes op iets meer dan één uur rijden van Genua. Als laatste onderdeel van de tour worden we getrakteerd op een geweldig uitzicht over de stad. Met onze e-bikes fietsen we gemakkelijk de heuvel op en staan op het platform bij de oude lift de Ascensore di Castelletto, met prachtig uitzicht. Na onze drie uur durende fietstour gaan we weer lekker terug naar het schip voor een lunch en wat relaxen. Omdat de tocht naar Napels vrij lang is, varen we al om 16.00 uur weg uit de haven van Genua.

Ook vanavond gaan we na het eten weer naar een van de shows. Er zijn verschillende locaties op het schip waar ze shows aanbieden en om de avond is er een andere show. De verschillende shows gaan van acrobatiek, muziek en dans tot optredens met alleen zang. Maar ook silent disco, er is een casino, er zijn diverse bars en pubs met live muziek en nog veel meer vertier staat iedere avond tot je beschikking. Voor ieder wat wils.

Napels

Ruim voor de verwachte tijd (13.00 uur) komen we aan in Napels en ook deze haven ligt weer midden in de stad. We liggen hier tot 20.00 uur vanavond, dus tijd om het centrum te verkennen. Ik ben niet onder de indruk. Het is vooral een hele drukke stad, zelfs op maandag. Alle straten zijn helemaal versierd in het blauw/wit vanwege de overwinning van Napoli, het voetbalelftal dat landskampioen is geworden. Het is een erg vieze stad, ondanks de oude gebouwen, die er smoezelig uit zien, en de straten zijn bezaaid met afval.

In Napels gaan we een tour onder de grond doen. Gelukkig hebben we tickets geboekt en dat is wel nodig, want de tours zijn zeer populair. Napoli Sotterranea (Ondergronds Napels) is een netwerk van ondergrondse tunnels en kamers die teruggaan tot de Griekse en Romeinse tijd. Deze tunnels werden gebruikt als aquaducten, begraafplaatsen en zelfs schuilplaatsen tijdens oorlogen. Onze tour duurt anderhalf uur en gaat soms door hele smalle gangen die pikdonker zijn, het licht van je telefoon is dan erg fijn. Je moet ook zeker niet claustrofobisch zijn, want dan heb je een probleem. De langste tunnel die we doen duurt twee minuten en je kunt er alleen zijwaarts doorheen, een rugtas moet dus af.

Na deze stadstour gaan we lekker terug naar het schip en relaxen de rest van de avond. Wanneer we op onze kamer terugkomen, horen we dat we morgen niet met een tour naar de Etna kunnen vanwege slecht weer. We zijn erg teleurgesteld en moeten even goed bedenken wat we dan gaan doen, omdat we niet enthousiast worden van de alternatieven die we hebben gekregen.

Messina

Messina ligt op het puntje van Sicilië, en zoals aangegeven gaat onze tour vandaag niet door. Het is ook redelijk bewolkt als we ’s ochtends n in de haven de liggen en de gordijnen open doen. We hebben besloten de dag lekker rustig aan te doen. We gaan na het ontbijt eerst het stadje zelf even in. Vergeleken met Napels is dit weer een mooie schone stad met veel oude gebouwen en hele mooie kerken. We struinen een uurtje door het kleine stadje en gaan dan weer terug naar het schip. Na de lunch kleden we ons om en gaan een uurtje zweten in de fitness, daar hebben we een geweldig mooi uitzicht over zee en het schip.  Roan gaat nog een paar keer van de enorme waterglijbanen af en verder liggen we lekker met een boek op ons privé-balkon. Even een dagje rust is ook niet verkeerd.

De show van vanavond gaat helaas niet door vanwege een technische storing.

Malta – Valletta – Three Cities

Onze laatste bestemming is Malta. We liggen weer lekker vroeg in de haven en ook hier loop je vanaf het schip zo de stad in. Na het ontbijt nemen we een taxi naar het kantoor van de Rolling Geeks in de Three Cities. Rolling Geeks, ik hoor je denken…

Rolling Geeks zijn aangepaste golfkarretjes waarmee je een tour van bijna drie uur kunt doen door de straten van de Three Cities en de filmlocaties van The Game of Thrones en The Gladiator. De karretjes hebben een grote GPS, uitgerust met een camera voor selfies, en een audiostem die je door de stad dirigeert en je constant vertelt wat je ziet. In Malta rijden ze links dus het is weer even wennen, maar we hebben het karretje en de weg al snel onder de knie. Eerst de filmlocaties, daar is het wat rustiger, waardoor je aan het karretje kunt wennen voor je terugkomt in de drukte en de smalle straatjes. De leuke haven, de smalle straatjes met de mooie felgekleurde balkonnetjes, echt een fijne bestemming om te zijn. Na onze tour brengen we het karretje terug en stappen in de haven op een gondeltje (slechts €2,- p.p.) terug naar de stad Valletta. Ook hier struinen we nog even lekker door de winkelstraten met de leuke terrasjes en mooie oude gebouwen.

Om 16.00 uur varen we weer uit de haven van Valletta en beginnen aan onze lange weg terug naar Barcelona (twee nachten en een volle zeedag).

Wij hebben genoten van onze relax-cruise-steden vakantie. Het is een echte aanrader als je in korte tijd veel steden wilt bezoeken.

Laat jouw cruise regelen door de Reisverrijker!

 

Heb je nog vragen? Stel ze gerust in onderstaand formulier, dan neem ik snel contact met je op.