Curacao

Met KLM vliegen we in ongeveer 11 uur naar Curaçao. Als we na alle procedures de bagagehal verlaten komt de warmte op ons af en net uit het koude Nederland is het even wennen. De temperatuur op het eiland is altijd gemiddeld 30 graden en echte seizoenen kennen ze niet. Soms regent het er iets meer dan normaal, maar dan hebben we het over een korte bui en het is er dan wel wat benauwder.

Uit het vliegtuig komende moet je voor de douaneafhandeling kiezen uit twee rijen. Of je hebt online al een vragenlijst ingevuld, dan volg je de rij e-docs of je hebt net als ik dit vergeten te doen en dan volg je de ouderwetse route. Echter iedereen kiest tegenwoordig de e-doc route, dus wij wandelden gezellig de hele rij voorbij. De check bij de douane is niet anders. Ze bekijken je paspoort en je krijgt een stempel. Enige is dat ik in het vliegtuig nog een formuliertje moest invullen.

De eerste paar nachten slapen we midden op het eiland in een resort, Santa Barbara, prachtig mooi met luxe ruime kamers. Aan het strand, iedere kamer heeft uitzicht op water. Het resort heeft een grote 18 holes golfbaan.

Naast zon, zee en strand zijn er een aantal leuke activiteiten op het eiland. Zo zijn we de eerste dag Willemstad gaan bekijken in een TukTuk. Een uur lang worden we door de straten van Willemstad gereden met verhalen over het verleden, de gebouwen en de leefstijl van de mensen.  De stad wordt wel het Amsterdam van het westelijk halfrond genoemd en de wijken Otrobanda en Punda staan op de UNESCO Wereld erfgoedlijst (vanwege de koloniale  architectuur en mooie kleuren).

Met de Dolphin Acadamy kun je op een boot varen, terwijl de dolfijnen mee zwemmen, maar je kunt ook met ze zwemmen en een dolfijnenkus krijgen. Deze dolfijnen leven in een bassin, maar gaan minimaal 1x per week de zee op en dat klinkt misschien raar. Je zou denken dat ze dan niet meer terugkomen, maar ze vinden het reuze spannend, de open zee met al zijn gevaren, dus gaan het liefst zo snel mogelijk weer terug naar hun veilige bassin.

Een snorkeltrip in Caracasbaai is ook een aanrader. We zwemmen vanaf de kant naar een gezonken wrak (de Tugboat) en op weg naar het schip zien we verschillende vissen, zoals zeeslangen en murenen. Bij het wrak zwermen hele scholen met allerlei vissen. Momenteel ligt hier nog een oude olietanker aan de pier. Onder de pier kun je zwemmen en daar zijn enorm veel koralen en sponzen in allerlei kleuren te vinden.

Een bezoekje aan het Christoffelpark is heel erg de moeite waard, maar kost wat meer tijd. Met een auto kun je het park inrijden, de hellingen zijn af en toe wel enorm stijl, maar de routes zijn duidelijk. Ook een aanrader is een jeepsafari met een ervaren gids, die veel kan vertellen over de vogels, bomen en planten in dit park. Heb je nog meer tijd dan kun je zelfs naar de top van de berg klimmen. Het is wel aan te raden om voor half tien ’s ochtends te starten, anders is het te warm en krijg je geen toestemming meer. Neem dus wel voldoende water mee.

Er zijn ook verschillende leuke tochten met de boot op zee te maken. Wij deden een tocht  over het Spaanse water op een oude omgebouwde sloep, heerlijke muziek met een kleine BBQ. Kijkend naar de luxe villa’s die hier gebouwd zijn of gewoon genieten van een mooie zonsondergang. Helaas niet voor ons, want we hadden wat regen, maar er was wel veel gezelligheid.

Mocht je de kunstenaar in jezelf naar boven willen laten komen, doe dan een workshop bij Serena Art Factory en ga een Chichi beschilderen. Dit project is opgezet door Serena om de lokale arme bevolking, bv. jonge moeders, aan werk te helpen. De beeldjes worden verkocht en het geld gaat oa. naar plaatselijke scholen, weeshuizen en borstkankeronderzoek.

Het eiland heeft verschillende baaitjes die met een gehuurde auto op eigen gelegenheid zijn te bezoeken. De twee grootste en bekendste stranden op het eiland zijn Jan Thiel Beach en Mambo beach. Op beide kun je uitgaan ,want er zijn verschillende clubs en barretjes. Wie iets meer van rust houdt gaat naar Jan Thiel, persoonlijk vond ik dat een fijner strand. Tenslotte is aan restaurants op het eiland geen gebrek. Zowel op de twee bekende stranden als op diverse andere plekken op het eiland is er voor ieder wat wils. Curacao is niet goedkoop maar heeft alles: altijd mooi weer, veel bountystranden, ruige natuur, cultuur en historie, ontspanning, duiken en lekker eten.