Dagtocht Stromboli en Panarea

Een actieve vulkaan lava in het echt zien spugen dat is iets wat we allemaal wel graag willen. Die kans krijgen we als we een dagtocht boeken naar Panarea en Stromboli. Het eiland Stromboli heeft namelijk nog een actieve vulkaan die regelmatige grotere erupties heeft. Het mooiste om dit te zien is in het donker.

De tour start om 11.00 uur in Tropea, je vaart vervolgens in 2.15 uur naar Panarea. Dit eiland wordt naast Capri veel door the rich and famous bezocht er liggen dan ook veel mooie jachten rond het eiland. De zee is vandaag erg rustig en qua zeeziekte gaat het dus heel erg goed. Maar toch blij als we weer aan wal staan. Dit kleine eiland is niet groter dan 4 km2, heeft een haventje met allemaal restaurantjes en wanneer je  de berg oploopt leuke straatjes en exclusieve boetiekjes. Een simpel tuniekje kost al gauw €250,-, dus echt shoppen wil je hier niet, tenzij je geld over hebt. We lunchen in een leuk restaurantje en slenteren een beetje door de straatjes. We hebben 2.5 uur gekregen om op eigen gelegenheid het eiland te bekijken.

Vervolgens varen we in 1 uur naar Stromboli. Als je hier aankomt in het haventje, heb je aan beide kanten een groot breed lavastrand, waar iedereen graag gebruik van maakt. Wij hebben geen zwemkleding bij ons, maar het had best lekker geweest om even af te koelen, want de temperatuur loopt vandaag aardig op. Het is een beetje zoeken om in het leuke centrum te komen, maar eenmaal in de juiste straat (want dat is het centrum), stikt het hier ook weer van de souvenirwinkels en restaurantjes. Op Stromboli hebben we 3 uur om rond te lopen en een diner te scoren. We hebben eigenlijk nog geen honger, want de lunch was erg laat en het diner zou er dan meteen achteraan komen. Daarom scoren we een paar broodjes en eten die op net voor we weer op de boot stappen.

De boot vaart niet gelijk terug. Het is schemer voor we weer aan boord gaan en eerst varen we een stuk om het eiland, dit is waar je de vulkaankrater het beste kunt zien. Hoe donkerder het wordt, hoe beter we de lava kunnen zien. Het is nog steeds wel ver weg, maar af en toe spuugt er een stukje lava omhoog en iedereen aan boord begint te joelen van enthousiasme.

Het liefste hadden we de trekking naar boven gedaan, dan kun je bijna in de krater kijken. Maar als je dit wilt doen, moet je een nacht op het eiland blijven slapen. De boten vertrekken namelijk allemaal voor het donker, jij blijft boven tot het donker is en moet daarna weer naar beneden klimmen. Zo’n trekking duurt een aantal uren en je hebt een redelijk goede conditie nodig.

Het is vervolgens weer ruim 1.5 uur terugvaren naar de haven van Tropea. Tegen half 11 zijn we weer aan wal en rijden terug naar onze accommodatie. Een lange maar mooie dag.

Vrijdag gaan we nog wat relaxen en snorkelen hier op het strand, want zaterdag willen we de oversteek maken naar Apulië, om vervolgens langs die kust onze weg weer terug naar Nederland te vinden.