Fes

Daar is ze weer! De zon is terug, wat zijn we hier blij om, want de kou worden we een beetje zat. Na ons ontbijtje checken we uit, we schrapen al ons contant geld bij elkaar, want een creditcard of pinnen kan hier niet en daar hadden we geen rekening mee gehouden.

In iets meer dan 1 uur rijden we naar Fes. Even schakelen weer die drukte en alle auto’s die je aan alle kanten voorbij willen. We vinden onze uitgezochte parkeerplaats en staan met nog geen 5 min in onze Riad. Na een kort praatje gaan we eerst eens op het dakterras kijken om een indruk van de medina te krijgen. Dan gaan we de medina in. Eentje die bekend staat om te verdwalen, maar met maps.me hebben we bijna geen problemen.  Eerst lunchen boven op het terras bij Clock cafe. We nemen een kijkje bij de koranschool en lopen door naar de Blauwe poort, om vervolgens een bezoek te brengen aan een mooi park net buiten de medina.

Dan wordt het tijd om de leerlooierijen op te zoeken, maar dat is nog wel een uitdaging, want die staan niet echt aangegeven. Ondertussen komen we langs de moskee ( niet-moslims geen toegang) en het mausoleum (hier hetzelfde). Op het metaalbewerkerspleintje drinken we een heerlijke verse jus d’ orange. Uiteindelijk na wat dwalen vinden we de beste plek waar we naar de leerbewerking kunnen kijken, helemaal gratis ook nog. Ga bij het museum en de fontein het straatje links in en dan kom je er vanzelf.

Op de terugweg naar onzeRiad stuiten we op een schaap-leerlooierij en hier laten we ons een gids aanpraten. Hij neemt ons mee naar een mooi plekje om foto’s te maken en vervolgens naar de bergtop voor een mooie zonsondergang. Jammer dat deze man uiteindelijk een beetje boos wordt omdat hij vindt dat we hem hebben te weinig geld geven. Naast deze wat mindere ervaring valt het ons op dat zowel hier als in Meknes mensen heel vriendelijk en behulpzaam zijn en zeker niet opdringerig. Als je duidelijk aangeeft dat je geen interesse hebt laten ze je met rust.

Tegen een uurtje of acht stappen we een heel klein schattig terrasje op vlak naast de Blauwe poort. Hier eten we een lekkere taco. We ontdekken dat er toch een geocache in deze stad ligt, dus die gaan we nog even zoeken.

Na een lange dag is het nu bedtijd.