Gotthardpass en Straatsburg

Gotthardpass en Straatsburg

Inmiddels zijn we weer aangekomen waar we begonnen, bij mijn vader in Redu. Gister zijn we van Prato naar Straatsburg gereden. Een rit die oorspronkelijk 3.5 uur zou duren als je door de tunnel zou gaan zonder file. Nu was er op zich geen file bij de tunnel, maar ik wilde graag over de pass. Inmiddels hebben we in Italië en Zwitserland al zoveel tunnels gedaan, dat ik er een beetje klaar mee ben. En ik had gelezen over de oude weg die over de pass gaat. Die weg is nog met klinkertjes en wordt vrijwel niet meer gereden. Ja motorrijders doen hem nog, maar de meeste mensen die over de pass gaan doen de nieuwe pass route. Ik raad je aan om lekker de oude route te doen. Wanneer je vanaf Italië komt ga je bij Prato de snelweg af. Daar volg je de bordjes naar Airolo en hier kan je dan de pass op. Volg de bordjes Grand Tour en je komt op de oude weg. Omdat deze enorm rustig is kan je overal stoppen waar je wilt en van het uitzicht genieten of een foto schieten. En het uitzicht is echt prachtig. Je komt ook langs diverse watervallen. Eenmaal boven. Dit kost je ongeveer 20 minuten sta je op de top van de Gotthard. Er zijn wat eetgelegenheden, maar het is nog steeds Zwitserland, dus ontzettend duur. Wat me overigens wel op viel als je van de snelweg af gaat is tanken in Zwitserland goedkoper dan in Italië. Op de snelweg is het wel heel duur. We volgen ook het klinkerpad naar beneden, maar helaas stopt dat al snel en kom je toch weer op de gewone nieuwe weg. Eenmaal terug op de snelweg stoppen we bij het eerste tankstation voor een snelle lunch en dan rijden we de 3 uur door naar Straatsburg.

We hebben gekozen voor een hotel buiten de stad. Straatsburg kent ook de milieuzone, dus je mag de stad niet in zonder sticker. Het hotel waar we slapen ligt in het zakencentrum van Europa en in de buurt van de snelweg. Voordeel hiervan is dat je de P+R kan gebruiken. Je parkeert de auto en kunt vervolgens met de bus naar de stad, veel goedkoper dan losse kaartjes. 1 auto is goed voor 7 personen en kost je dan maar €4,10. Terwijl een los kaartje met de bus naar de stad rond de €6,- per persoon kost. Geen gedoe met het parkeren van de auto in de stad, want de bus zet je ook nog eens bij het centraal station af.

We lopen het centrum in en je ziet gelijk allemaal leuke Duitse vakwerkhuisjes. Eerst naar de grote imposante kathedraal. Ze zeggen wel de Notre Dame van Straatsburg. Ik denk zelfs dat ik deze van de buitenkant mooier vind. Het is echt een leuk centrum, waar je waarschijnlijk ook goed kan shoppen, maar daar hebben wij geen tijd voor. We gaan op zoek naar de wijk Little France. Want hier staan nog veel meer van die mooie vakwerkhuisjes. Veel van deze huisjes zijn nu ingericht als restaurantjes. En we zoeken er een uit voor het diner. Een gezellige afsluiter van 5 mooie weken met z’n allen. De Den Haantjes rijden vandaag in 1x naar Nederland en wij hoefden maar 3 uur naar Redu. Wij blijven hier bij opa nog lekker 2 nachtjes voor we zondag weer in Nederland zijn. En als we daar dan zijn hebben we zo’n 6000 km gereden deze afgelopen weken. Heel veel van het mooie Italië gezien en weer een ervaring rijker.