India gouden

De magische gouden driehoek.

Vol verhalen van andere bezoekers aan India vertrekken we vanaf Amsterdam rechtstreeks naar Delhi met KLM. Binnen 7.5 uur bereiken we na middernacht lokale tijd onze bestemming. We reizen in het laagseizoen, de heetste tijd van het jaar (40-45 graden).  Voordeel het is overal veel minder druk. Nadeel je tempo ligt een stuk lager en je moet goed naar je lichaam luisteren en veel drinken.

Bij aankomst is het dus veel minder druk dan wij ons voorstelden. Geen chaos, geen stank. We rijden binnen 15 minuten naar ons luchthaven hotel om daar een paar uurtjes te slapen alvorens we de echte stad ingaan.

Zaterdagochtend na 5 uurtjes slaap gaat de wekker en gaan we lekker ontbijten. Om 10 uur staat onze chauffeur ons op te wachten en rijden we in een klein uurtje naar ons hotel in hartje Delhi. We verblijven in het gedeelte van de stad waar alle regeringsgebouwen en ambassades zitten. Volgens onze gids een hele veilig buurt om als toerist rond te lopen. Het nodigde ons niet uit dat te doen, dus besluiten we in het hotel te blijven . Niet omdat  we ons onveilig zouden voelen, maar we vonden het gewoon niet aantrekkelijk genoeg om er rond te lopen. Het hotel The Imperial waar we slapen is net een museum. Allemaal oude kunst aan de muur. Er staan ook veel antieke meubels in de gangen. De kamers daarin tegen zijn modern en van alle gemakken voorzien.

We hebben nog een aantal uur een gids tot onze beschikking en we gaan op Geocaching jacht. In ieder land moet minstens 1 schat gevonden worden. Voor we echt beginnen met deze missie is het nogal een kunst om aan de gids uit te leggen wat de bedoeling is, maar na de eerste vondst snapt hij het helemaal en heeft hij de smaak te pakken. Voor 2 in het bijzonder moeten we een groot bossig park in met enorme prikkelstruiken. Inmiddels is de temperatuur opgelopen tot 45 graden en moeten wij besluiten het op te geven dit is niet gezond voor ons. We rijden terug langs het enorme regeringsgebouw/paleis van de president. En we maken hier even een fotostop. Een schitterende brede avenue met de India Gate op de achtergrond.

Zelfs nu we in de meest niet toeristische stukken van Delhi zijn geweest, zijn we nog steeds geen stank, enorme rommel en bedelaars tegen gekomen. We hebben hier door hele gemixte gevoelens over het land en kunnen dus nog niet goed aarden.

Na een middag in het zwembad een snel diner duiken we vroeg het bed in. We worden om 8 uur opgehaald voor de stadstour door Old en New Delhi. Hoe eerder we weggaan hoe beter, het advies om voor de echte hitte terug te zijn nemen wij graag aan. Onze tour begint met een bezoek aan Jami Masjid, de grootste moskee van India, waar soms wel 20.000 mensen samenkomen. Aansluitend nemen we plaats in een riksja en worden door de smalle straatjes van Old Delhi rondgereden. Helaas voor ons is het zondagmorgen en zijn nog veel winkeltjes dicht en is het er heel rustig. Plan je stadstocht dus niet op zondag! We gaan door naar, Raj Ghat, de plek waar Ghandi is gecremeerd, deze plaats is nu een monument dat door veel Indiërs wordt bezocht. We vervolgen onze weg naar de graftombe van Humayun  en de Qutab Minar, de hoogste bakstenen minaret ter wereld.  Om 14 uur zijn we terug in ons hotel en kunnen we nog even bijkomen van onze eerste indrukken van deze stad en dit land. Nog steeds geen bedelaars, stank of enorme chaos mee gemaakt. Waar zijn al die verhalen gebleven….  om 18.30 staat onze chauffeur alweer voor ons klaar om ons naar het beste restaurant van Delhi te brengen. Het Bukara, ons tafeltje grenst aan de keuken waar we de bereiding van de gerechten nauwlettend kunnen volgen. De chefkok maakt er ook een enorme show van. We krijgen allerlei echt heerlijke Indiase gerechten voorgeschoteld, de smaak is goed en echt niet super pittig. Op de terugweg geeft onze gids aan dat er nog een prachtige moskee is die je echt in het donker gezien moet hebben. En niets is minder waar. We stappen uit en er is een enorme drukte van jewelste. Men maakt zich op voor het gebed. De moskee, Sunehri Masjid, met z’n gouden koepel is prachtig verlicht. Als toerist mag je hier rustig rondlopen en foto’s maken. Men kijkt je wat na maar je wordt gewoon met rust gelaten. Binnen mogen uiteraard geen foto’s gemaakt worden, maar buiten kan je je uitleven. Dames in prachtige gewaden en de mooie vijver waar men zich in wast, zijn fantastisch om te zien en de sfeer te proeven

Vandaag  gaan we op weg naar Agra, op naar de Taj Mahal. Een rit van 3 uur, de reis gaat over de expressway en is heel comfortabel. Rond 11 uur komen we aan in het hotel. We hebben even een aantal uur om even te relaxen, gezien de temperatuur van 43 graden is dat wel prettig . Om 4 uur staat onze  chauffeur weer klaar, samen met de lokale gids. Allereerst rijden we naar het Rode fort, dit imposante gebouw is zeer te moeite waard om te bezoeken. Vanaf hier heb je ook schitterende doorkijkjes naar de Taj Mahal. We rijden naar de andere kant van de rivier op ons verzoek om daar te zoeken naar een geocache en de Taj Mahal vanaf deze kant van de rivier te aanschouwen. We zien dat het nog enorm druk is bij de Taj en besluiten terug te gaan naar het hotel en de Taj Mahal door te schuiven naar de zonsopgang. Onderweg kom je langs een bonte versiering aan huisjes en het echte leven van India met de koeien over de weg en het dagelijkse leven. Voor we naar het hotel gaan stoppen we wel nog even bij een familiebedrijfje dat gespecialiseerd is in het inleggen  van kleurmotieven in marmer. Het werk wat allemaal zichtbaar is in de Taj Mahal.

Om 5 uur staan we buiten bij de receptie te wachten op onze gids. Want we gaan dus nog voor zonsopkomst naar de Taj op deze manier is het in het laagseizoen lekker rustig. Je ziet het gebouw van grijs steeds witter worden. Alle ruimte om foto’s te maken met niet hordes mensen erop. Een aanrader dus. Na een rondleiding en een uitgebreide uitleg schuiven we aan het ontbijt. Na zo’n wandeling lusten we wel wat en we moeten een stevig ontbijt nemen, want we hebben een aardige rit voor de boeg. Van Agra naar Jaipur is het normaal 5 uur rijden, maar er wordt gestaakt en daardoor is een stuk van de snelweg afgesloten. Hierdoor moeten we 2 uur omrijden over smalle weggetjes en dwars door het landelijke echte leven van India. Onze chauffeur is er minder blij mee maar wij vinden het prachtig deze real India experience. Ook hier blijkt dat er hard aan de weg wordt getimmerd om het imago vies, stank en mega armoede aan te pakken, want het stinkt er nergens meer, rommel wordt op hoopjes geveegd en verbrand en mensen zijn met van alles bezig. Onderweg zien we vele schitterend versierde oude vrachtwagens, de een nog mooier dan de ander. Na 7 uur in de auto (zonder een moment van verveling) komen we aan in ons mooie hotel net buiten Jaipur.

Ook vandaag besluiten we weer om vroeg te starten en de grote hitte voor te zien. We zitten tenslotte nog steeds in de hittegolf en vertrekken om 8 uur richting het Amberfort,  per olifant worden we van onderaan de berg naar boven gebracht. De olifanten zien er goed uit, zijn mooi beschilderd en werken maar tot 11 uur s morgens. Bovenaan wacht onze gids weer op ons en hij leidt ons door dit prachtige fort. Een enorm ander gebouw dan het fort van Agra. Na deze bezichtiging gaan we nog op zoek naar een geocache. Deze staat beschreven als zwaar terrein (bergopwaarts), maar je wordt beloond met een machtig uitzicht. Voor we daar aankomen stoppen we nog bij een hele speciale waterput, een prachtige vierkant gat met allerlei kleine puzzelachtige trappetjes, zodat er bij ieder waterniveau gebruik gemaakt kan worden van het water.

De klim naar boven voor de cache kost ons 15 minuten, maar wordt beloond met inderdaad een fenomenaal uitzicht. Schat gevonden. Mission completed. We rijden vervolgens de oude stad van Jaipur in. Deze stad geeft een hele andere sfeer als een Delhi of Agra. Beduidend welvarender en meer uitnodigend om de straat op te gaan. We krijgen ook steeds meer een speciaal gevoel over India en deze reis. Na een bezoek aan het archeologisch museum besluiten we het City Palace over te slaan op advies van onze gids. Die geeft aan dat dit een kleinere versie is van die in Udaipur en we dan toch hetzelfde zien. We hebben via de Geocache site gehoord van de Monkey tempel. Hier komen vrijwel geen toeristen en is zeker de moeite waard. Dit willen we toch nog wel graag doen voordat we ons welverdiende duik in het zwembad gaan nemen en hij ligt op de weg naar het hotel. Een super leuk gezicht al die schoolkinderen die hier in het bad zwemmen en verkoeling zoeken. Het tempelcomplex zelf is wel wat in verval, maar de apen zijn er zeker en het gebouw is nog steeds mooi om te zien. Gaat niet in op de verzoeken van de monniken om je rond te leiden, want anders kom je niet weg zonder een donatie. Foto’s maken van mensen die aan het baden zijn is niet toegestaan. Terug bij het hotel nemen we ons welverdiende plekje aan het (privé) zwembad. Om 19 uur worden we weer verwacht bij de receptie voor ons diner en bezoek aan het Palace hotel en krijgen we een diner in het Savarna Mahal. De zaal waar vroeger de Royals aten. We eten dan ook met gouden bestek en van een gouden bord. Ook ditmaal hoeven we niet zelf te kiezen, maar mogen we van alles proeven. Voor die tijd lopen we door het paleis en de tuinen. Het is ook mogelijk om hier te slapen tegenwoordig. Ze zijn steeds meer oude paleizen aan het ombouwen tot hotels.

Spice food, veel indrukken en weinig slaap, je moet er tegen kunnen. Mijn maag heeft er even geen zin meer in en protesteert aan alle kanten. Ondanks dat moeten we toch echt de rit van 7,5 uur naar Udaipur maken. Een primatourtje en mijn wilskracht tot reizen zorgt dat ik de hele rit op 2 korte stops na weg dommel. Het schijnt een prachtige afwisselende rit te zien die de 7,5 uur meer dan waard is. Het landschap is erg wisselend en absoluut niet eentonig. De stad zelf nodigt bij binnenkomst ook al heel erg uit. We worden afgezet bij de jetty en gaan per bootje in 10 minuten naar het hotel. Want een warm welkom met rozenblaadjes die uit de lucht vallen, live muziek en de manager die iedere gast persoonlijk ontvangt. Iedere kamer in het hotel heeft lakeview. De zonsondergang maakt dat de paleizen die aan het water gebouwd zijn mooi donkergeel kleuren.

Jippie, we mogen uitslapen en starten pas om half 10. Uiteraard eerst weer met de boot naar de overkant van het meer zodat de chauffeur niet door de smalle straatjes hoeft. Vanwege de warmte doen we eerst een boottocht over het meer, varen we langs de vele hotels langs het meer en langs de prachtige paleizen. Er liggen ook 2 hotels midden in het meer. Beide paleizen zijn momenteel ook omgebouwd als hotel. Op een van de eilandjes mogen we aan land en kunnen we de gebouwen binnen en door de tuin wandelen. We maken kennis met twee jonge studenten uit Jaipur erg leuk. Terug aan wal bezoeken we een tempel waar vandaag een festival is. Dames dragen jurken in allerlei felle kleuren. Echt een schitterend schouwspel. Hier zien we voor het eerst ook echt bedelaars, maar de gids verzekerd ons dat, dat alleen vandaag is, vanwege dit festival en mensen ze eten geven als donatie. De bedelaars laten ons ook volledig met rust. Het is geen enkel probleem om tussen deze mensen massa te lopen, uiteraard moet je goed op je spullen passen en mag je foto’s maken wat je wilt. Al heb ik daar toch altijd moeite mee. Na een rondje oude binnenstad gaan we naar het City Palace en gaan we dit museum/paleis van binnen bekijken. Wat een verschil met alle andere paleizen en forten die we gezien hebben zeg. Als je hier bent mag je dat zeker niet missen. Van mozaïek, tot schilderijen, zelfs delfsblauwe wandtegeltjes, en nog veel meer pracht. We hebben de highlights bekeken, het is nog mogelijk om verder het museum te bekijken met allerlei voorwerpen, maar dat is niet zo ons ding, dus we laten het hierbij. We gaan terug naar het hotel en kunnen nog een paar uurtjes relaxen aan het zwembad alvorens we zijn uitgenodigd voor een sight inspection van de twee hotels die het paleis ook nog huisvest. Het bestaat namelijk uit het museum, 2 hotels en een deel waar royals zelf wonen. Wil je echt een keer in een paleis slapen, dan is dit zeker een aanrader. Alles is nog in oude staat, de meubels zijn gerenoveerd, maar het zijn nog steeds wel de oude meubels. Verwacht dus ook niet te veel moderne overbodige luxe, want dat is er niet. De duurste kamers hebben uiteraard wat extra voorzieningen, maar het blijft echt leven als een koning in een oud kasteel. Het hotel heeft ook een prachtig sunset terras restaurant waar ons een diner wordt aangeboden. Terwijl de zon ondergaat genieten we van het uitzicht op over het meer en de heerlijke Indiase keuken. Op deze manier sluiten we onze laatste avond in India op een waardige manier af.

Na nog een nacht in een 5 sterrenbed, relaxen we de hele dag aan het zwembad, we laten alle indrukken nog eens voorbij komen.