Italië

Italië – Toscane – San Gimignano

Er is zoveel te zien in Toscane dat je goed moet kijken waar je een beetje centraal zit om vanaf die plek alles goed te kunnen bekijken. San Gimignano is zo’n plek. Buiten het feit dat het een romantisch en idyllische plaats is, kun je vanaf hier binnen 1 uur in Florence en Pisa zijn en is Siena ongeveer 30 minuten rijden. Je hebt hier ook tal van leuke onderkomentjes, maar wil je op een goedkope manier hierheen dan kan ik iedereen camping Boschetto di Piemma aanraden. Een leuke vriendelijk kleinschalige camping met prima stacaravans. Maar ook met je eigen tent heb je hier altijd een plekje in de schaduw. Dat is van de stacaravans overigens niet te zeggen, maar de airco doet voor E6,- prima werk. Je maakt gebruik van het plaatselijke zwembad, dat praktisch aan de camping grenst. Verder is er een klein restaurantje en meer niet.

Onze rit vanuit Nederland had ons al 1x laten stoppen in Baden-Baden en een keer in Saas Balen in Zwitserland. Maar toch was het nog bijna 9 uur rijden alvorens we op onze bestemming aan komen, zonder file of enig ander op onthoud. Na het ophalen van de sleutel bij de receptie stopt de auto er acuut mee. Helaas voor ons dus een hele klim naar beneden om te kijken waar onze stacaravan is en gelijk maar even te bellen met onze vrienden van Mondiaal over hoe het nu verder moet. Binnen 1,5 uur wordt onze auto opgehaald en zitten we zonder auto. De manager is zo vriendelijk om al onze bagage in zijn auto over te laden en alles voor ons naar beneden te brengen. Gelukkig hebben we na 24 uur onze auto weer terug, want je komt niet helemaal naar Toscane om niets van al dit moois te zien. Hulde aan Mondiaal want zij houden alles voor je in de gaten en regelen alles voor je. Toch heel handig als je geen woord Italiaans spreekt, want Engels is hier vaak nog een lastige.

Na zo’n lange dag in de auto en het feit dat je geen auto hebt, blijf je de eerste dag heerlijk op de camping om even bij te komen. De kids vinden het heerlijk om eindelijk te zwemmen, jammer is dat je in Italië vrijwel altijd een badmuts op moet. Zodra we de auto hebben opgehaald in een paar dorpen verderop gaan we boodschappen doen. Om de dag stappen we in de auto om wat van de omgeving te zien. Soms is het een hele dag en soms een halve. Maar eigenlijk iedere dag is er nog tijd om te zwemmen in het zwembad een wel verdiende beloning voor twee jongens van 4 en 6 jaar die altijd braaf mee gaan met het verkennen met papa en mama.

Dagtocht 1: Pisa, Lucca en park Pinoccio

Via allerlei binnen door weggetjes rijden we naar Pisa, daar aangekomen belanden we gelijk in de drukte van de stad, maar voornamelijk van de toeristen. Het is nogal een gedoe en file om de stad in te komen. We zijn dan ook verbaasd dat we zo’n goede en relatief goedkoper parkeerplek vinden die praktisch achter de muur van de toren van Pisa is. En er was nog ruim voldoende plek ook… Omdat we het hier veel te druk vinden gaan we alleen een kijkje nemen bij de toren en lopen we even om de andere gebouwen heen, we eten wat bij de Mac, kids helemaal blij en rijden dan door naar Lucca. Wat een leuke stad is dit. Hier hadden we nog wel uren kunnen blijven. Je ziet hier wel voldoende toeristen, maar het oogt absoluut niet druk. Je kunt leuk fietsen huren en over de hele stadsmuur fietsen. Maar ook de vele kerken kan je bezoeken en het grote plein ook wel theater zoals zij het noemen. Je parkeert heel handig net buiten de muur van de stad. Let wel op want het zijn parkeermeters en het is me wel opgevallen dat er heel veel controleurs lopen in alle steden. Vervolgens rijden we door naar park Pinoccio. Best een duur park voor een uurtje plezier. E11,- voor volwassen en E8,- voor kleintjes. En het is niet zo heel groot, maar we hadden het belooft, dus moeten we naar binnen. Alle elektrische attracties moet je nog een extra betalen. Verder is er een doolhof en is er een route langs alle beelden van de sprookjesfiguren van Pinoccio.

Dagtocht 2: Ruïne San Galgano

Op een klein uurtje rijden van San Gimignano ligt een ruïne van een abdij. De route er heen volgt door het mooie landschap van Toscane. Bij de abdij ligt een geweldig mooi zonnebloemenveld. Voor de Abdij moet je betalen, maar de kerk boven op de berg kan je gratis in. Hier vindt je het zwaard in steen. Net zoiets als de legende van Merlijn de tovenaar. Een leuke tocht voor een halve dag.

Dagtocht 3: Florence

Florence op zondag is niet zo’n hele slimme zet. Je mag de Dom niet in, vanwege de missen die er zijn en de markt is gesloten. Beide niet echt duidelijk aangegeven in de boekjes. Parkeren in de stad is relatief duur. We vinden dan ook een parkgarage (Albertina) net buiten het centrum, waardoor we wel 20 minuten (kindertempo) naar de stad moeten lopen. Als je vroeg bent zijn er nog niet hele massa’s mensen, maar naarmate het later wordt merken we dat het drukker wordt. We lopen wat door de stad om van buiten alle gebouwen te bekijken. Bij het paleis Pitti besluiten we naar binnen te gaan. Je kunt hier kiezen uit twee kaartjes. En wij dachten we nemen optie 2 de duurste dan kunnen we overal in. Helaas gaat dat niet op. Want de Koninklijke vertrekken zitten in optie 1 en de tuinen zitten alleen in optie 2. En deze twee wilde we nou eigenlijk alleen maar hebben. Dus optie 2 de tuinen hebben we genomen. Kinderen tot 12 jaar zijn gratis. Wij betalen E10,- per persoon. We lopen wat door de musea, maar de kinderen vinden hier niets aan, dus gaan we lekker op weg naar de tuinen. Hier hebben we lekker door gewandeld. Terug bij het begin gaan we even zitten in het barretje voor een drankje. Dit moet je ook nooit doen! We moesten E20,- afrekenen voor 1 biertje en 3 ijsthee uit blik. Via Ponte Vecchio lopen we door de stad terug naar de parkeergarage en rijden we nog even naar het uitzichtspunt buiten de stad. Hier kan je echt een paar geweldige foto’s van de stad maken.

Dagtocht 4: San Gimignano en Volterra

Deze twee stadjes zijn immens populair en dan ook ongelofelijk druk. Zorg dus dat je vroeg uit de veren bent om hiernaar toe te gaan. Al is het alleen maar omdat je anders nergens meer kunt parkeren. We gaan eerst naar Volterra, ongeveer 25 minuten rijden door de heuvels. Je kunt hier een hoop mooie foto’s schieten. We parkeren in de dichtstbijzijnde parkeergarage en lopen de heerlijk rustige stad in. De winkels gaan net open en bijna nog geen toerist te bekennen. Het is gewoon een leuk stadje met allerlei mooie straatjes. We besluiten om aan het einde van de dag pas San Gimignano in te gaan. Rond een uurtje of vier. Het is dan nog lastig om een parkeerplek te krijgen, maar er gaan al veel toeristen weg, dus we hebben geluk. Van de camping hebben we een leuke speurtocht gekregen en de jongens gaan op zoek naar alle torens die op de plaatjes staan van de kaart die ze hebben gekregen. Beloning een ijsje van de wereldkampioen 2006-2009. De rij geeft al aan dat deze man hierdoor goede zaken doet. Ik vind het ijs niet beter dan het ijs van onze ijssalon in Woerden. Maar wie ben ik… San Gimignano is echt een super mooi oud stadje waar je wel een tijdje kan rondlopen. Leuke winkeltjes en mooie doorkijkjes. Hier zullen we deze week nog wel een paar keer komen. (de markt in San Gimignano is niet de moeite waard, alleen maar kleding en stoffen.)

Dagtocht 5: Chianti gebied

Vanuit San Gimignano rijdt je naar Pogobonsi en zo rij je het Chianti gebied binnen. Je komt als eerste door Catellina in Chianti, niet echt de moeite waard om te stoppen, het is puur de mooie omgeving die het hem doet. De weg gaat verder naar Radda in Chianti. Dit is echt een uitstapplek. Een heel lief klein schattig dorpje met wat souvenirwinkels en leuke straatjes. Voor de kids is er tevens een grote speeltuin om even te spelen. Het grappige aan dit dorp is dat er ook wat tunnels zijn, waardoor je heel gemakkelijk van en naar de parkeerplaats kunt onder de huizen door. Een mooie rit brengt je vervolgens naar Greve in Chianti. Een plek waarbij alle winkels tijdens de siesta vanaf 12 uur gesloten zijn. Wij konden daardoor nog net een broodje scoren, maar de verder was er niets meer te beleven. Het heeft een groot plein, waar wat terrasjes zijn, maar Radda is duidelijk leuker. Vanaf Greve is het weer bijna een uur terug naar San Gimignano.

Dagtocht 6: thermale baden, Lago di Bolsena, Pitigliano en strand in Maremma

Deze rondrit neemt echt een volledige dag in beslag en is 400 kilometer. Dus vroeg vertrekken is een must, vanwege de afstand, maar ook vanwege de drukte bij de thermale baden. De eerste stop is in Bagno Vignoni. Dit is een uur rijden vanaf San Gimignano. Om 10 uur is het er nog lekker rustig en kun je pootje baden in de stroompjes die 35 graden zijn. Als je wat verder bergafwaarts gaat kom je bij de baden waar in je kunt zwemmen. Deze baden zijn niet meer zo warm als de stroompjes boven. Deze thermale baden hebben wel een vies geurtje wat je al van ver ruikt. Maar wel indrukwekkend. Vervolgens is het een klein kwartiertje naar Bagni di San Filippo. Een heel klein gehucht dat in de bossen nog meer thermale baden verstopt heeft. Neem je zwembroek en handdoek mee en ga even dobberen in deze heerlijk warme baden. Midden in de natuur. Hier is het inmiddels al een stuk drukker en zeker in het weekend moet je hier niet komen, vanwege de Italianen die hier zelf gaan zwemmen. De weg vervolgen we naar Lago di Bolsena, we verlaten daardoor de regio Toscane even, want dit meer ligt in de regio Lazio. Een mooi en zeer rustig meer, waar je heerlijk even kunt zwemmen en een broodje eten. Een goeie lunchstop. Na een uurtje stappen we weer in de auto voor een rit van ongeveer 45 minuten naar Pitigliano. Een echt dorp op de rotsen. Je moet net voor het historische dorp parkeren, want je mag met de auto er niet in. Echt een mooie dorpje met smalle straatjes. Helaas hebben wij geen tijd meer om te stoppen in Sovana (Etruskengraven) en Saturnia (thermale baden), want we willen nog even naar het strand in Maremma. Dit is nog dik een uur rijden en het is inmiddels al 16 uur. Het drukke strand bij Marina Albenese bereik je door een lange smalle weg. In het begin van de weg koop je een kaartje en je rijdt vervolgens tot praktisch op het strand. Ook hier is het voor zo laat op in de middag nog heel druk. Er staat een aardig wind en daardoor zijn er wel veel golven. Maar bij 39 graden is dat wel een lekkere bijkomstigheid. De rit terug naar San Gimignano kost daarna nog 2 uur.

Dagtocht 7: Siena 

Siena is een goed en overzichtelijke stad. Beter dan Florence. Je kunt heel makkelijk je auto parkeren op de grote parkeerplaats bij Fortezza. Niet duur en je zit zo in het centrum. Het fijne van Siena is dat de bezienswaardigheden, maar ook de parkeergarages etc. met bordjes zijn aangeven, dat maakt het zo overzichtelijk. Een kaartje voor de Duomo kost E3,- en de kinderen zijn gratis. Je kunt ieder half uur naar binnen en krijgt een half uur de tijd om rond te lopen. Zorg voor gepaste kleding, net als in de Duomo van Florence. Siena is voornamelijk een stad om lekker door heen te slenteren en te genieten van de mensen, winkeltjes en leuke straatjes.

Voor meer foto’s klik hier.