Iwan en Mirte

25 augustus 2011 zijn wij samen in het huwelijksbootje gestapt.

Wij als echte Griekenland fanaten gaan natuurlijk op huwelijksreis naar Athene. Griekenland trekt ons al vele jaren om de mensen die zo vriendelijk zijn, het eten dat heerlijk en betaalbaar is en het weer in augustus is super!

In ons hotel Plaka midden in het centrum zijn alle bezienswaardigheden prima op loopafstand. Er rijdt ook een treintje door Athene city waarmee je de stad ook prima kunt bekijken. Wij hebben alles te voet gedaan. Ons hotel heeft een dakterras vanwaar we de Acropolis kunnen zien liggen. ‘s Avonds is die mooi verlicht en een romantischer uitzicht kunnen wij ons niet wensen op onze huwelijksreis!

Vanuit Plaka, wat een erg leuke en gezellige wijk is, zijn wij binnen een kwartier bij de Acropolis. Vanaf de Acropolis hebben we een geweldig uitzicht en kunnen we alle opgravingen die er zijn te bezichtigen goed zien liggen. Terwijl we er al vroeg in de ochtend zijn, is het al erg druk. We kunnen niet normaal de trap oplopen naar de Acropolis….wat een mensen om ons heen!

Het Herodes Atticus theater kunnen we mooi zien liggen als we naar de Acropolis lopen. Het theater is deels gerenoveerd en wordt nu nog gebruikt voor openluchtconcerten. Helaas mochten we er niet naar binnen om zo een beter beeld te krijgen van de omvang en de akoestiek. We volgen de bordjes en komen bij het theater van Dionysos waar niet veel meer van over is. Alles staat goed aangegeven en met een simpele kaart uit het hotel vinden we prima de weg.

Als we doorlopen zien we het nieuwe Acropolis museum, iets te modern in verhouding met alle andere gebouwen. Wel geweldig dat het op een ruïne is gebouwd, waar we door middel van een glazen vloer in het museum naar kunnen kijken. Op de bovenste verdieping hebben we een geweldig uitzicht op de Acropolis. Maar helaas is het niet toegestaan om foto’s te maken in het museum.

We vervolgen onze weg en lopen door een gezellige winkelstraat met allemaal souvenirwinkeltjes. Als we de weg oversteken zien we de Adrianuspoort van de tempel van Zeus Olympius. Van de tempel staan nog maar een paar pilaren overeind maar wat een krekels zitten hier in de bomen. We steken de straat over en lopen via het park naar het Zappion Exhibition. Het park is erg mooi gemaakt en heeft vele kleine paadjes, een dierenweide, kinderbibliotheek, speeltuin en een schildpaddenvijver. Voor wij het door hebben zijn we de weg alweer kwijt maar ook hier staat alles goed aangeven. We hebben gelijk even een lekkere verkoeling tussen alle bomen.

Het Zappion paleis is een erg mooi gebouw om te zien met al die pilaren en kleuren. Verder is er niet veel te zien binnen maar als we van binnen naar de tuin met fontein kijken, is het uitzicht schitterend. We gaan op zoek naar Panathinaikon stadion wat we niet gelijk kunnen vinden. Als we het dan in de verte kunnen zien liggen, is het al een imposant gebouw. Hier is in 2004 de marathon gehouden en de wedstrijden boogschieten.

We trotseren de hitte en beklimmen de vele traptreden naar boven. Door middel van een audiogids krijgen we een hoop informatie te horen. De historie wordt erg leuk verteld met geluiden van vroeger op de achtergrond. Er zijn niet veel toeristen die de moeite nemen om entree te betalen maar het is echt de moeite waard!

We zijn toch eigenlijk erg benieuwd naar de wisseling van de wacht en lopen door naar het Parlementsgebouw. Ieder uur wisselen de Evezones de wacht. De knapste en langste mannen uit de verplichte militaire dienst worden hiervoor gekozen. Het duurt tien minuten en gebeurt met een hoop bombarie maar hoort natuurlijk bij een bezoekje aan Athene. Tegenover het Syntagmaplein ligt de winkelstraat de Ermou, een lange gezellige winkelstraat met allemaal leuke winkels. Aan het einde van die straat bevindt zich ons hotel Plaka.

Na een eindje lopen vinden we het Agora waar de Stoa van Attalos weer is opgebouwd met modern bouwmateriaal. Ze hebben er nu een museum in gemaakt maar wat een gebouwen maakten die Romeinen vroeger. Erg indrukwekkend om te zien hoe groot en machtig. De tempel van Hephaestus ligt op een heuvel en is nog bijna helemaal intact. Vooral ‘s avonds is hij erg mooi verlicht en zelfs te zien vanaf het dakterras van het hotel.

Na drie dagen in Athene gaan we verder met de auto het vasteland in. Na twee uur rijden komen we aan in Tolo. Deze plaats ligt in Argolida, een van de departementen van de Peloponnesos.

Daar maken we diverse uitstapjes om de omgeving te verkennen.

In één uurtje rijden vanaf Tolo komen we bij het Epidavrou, een groot oud theater waar 5000 mensen in kunnen plaats nemen. We hebben pas door hoe groot het theater is als we helemaal naar boven klimmen. Eenmaal boven is het erg hoog!

We maken nog een ritje met een elektrisch treintje dat door de bergen van Diakopto naar Kalavrita rijdt. We zien vele watervallen, hoge bergen en rijden door tunnels en over smalle bruggetjes. Halverwege de rit worden de wissels omgezet en wisselen de treinen van spoor.

De oude stad Mycenae ligt op anderhalf uur rijden van Tolo. In de hitte is het afzien om de ruïnes van de citadel te bezichtigen met een paar olijfboompjes voor schaduw. De oude graftombe is reusachtig groot, wat een enorme blokken hebben ze gebruikt. De tombe is in een berg gebouwd waar we ook op kunnen klimmen.

In oud Korinthos zijn vele opgravingen te zien maar vooral het oude Byzantijnse fort Akrokorinthos is echt mooi. Wel lastig om met slippers de gladde keien te beklimmen. Maar boven hebben we een geweldig uitzicht over Korinthos. Net buiten Korinthos ligt het kanaal van Korinthos wat 80 meter diep is. Erg spannend om dan op de brug over de rand naar beneden te kijken.

Methana is een schiereiland van de Peloponnesos waar wij op zoek gaan naar de oude vulkaan. Daar proberen we de oude vulkaan te beklimmen maar helaas worden we geterroriseerd door de wespen.

Tijdens een dagje Argos bekijken we een groot oud theater met wel meer dan 87 treden. Er is een groot klooster en we zien het kasteel Larissa liggen boven op de berg maar kunnen de weg naar boven niet zo snel vinden. Eenmaal boven zien we dat ze het kasteel aan het restaureren zijn. Maar nu we er toch zijn, klimmen we gewoon over de ketting heen. Vele mooie gele vlinders vliegen hier rond, verder is er niemand, heerlijk wat een rust.

Nafplio is de oude hoofdstad van Athene en ligt op een steenworp afstand van Tolo. Ook hier bezoeken we een oude citadel, dit keer geen ruïne! De citadel heeft vele poorten, bogen, bruggetjes en mooie uitzichten. Het is elke keer weer spannend wat we achter de volgende poort vinden.

Kortom we hebben een heerlijk afwisselende huwelijksreis gehad, waar we met een fijn gevoel en een heleboel mooie foto’s op kunnen terug kijken.

Super bedankt Moniek Bos van Travel Counsellors!