Jamaica – Negril

Port Royal – Kingston – Ocho Rios – Montego Bay – Negril

 

 

Feel The Rhythm Of Jamaica the beat, the pulse of life.

Jamaica – Port Royal en Kingston

Afgelopen juni mocht ik op uitnodiging van het verkeersbureau van Jamaica het voor mij nog onontdekte eiland bezoeken. En wat een eiland. Veel mensen om mij heen die ik erover vertelde waarschuwden me ‘gevaarlijk’. Nou, na 7 dagen, kan ik je inmiddels uit eerste hand vertellen dat dit niet klopt. Uiteraard zijn er bepaalde plekken waar je beter niet kunt komen of alleen onder begeleiding van een gids, maar het eiland verkennen met een eigen auto is goed te doen. Een paar belangrijke tips, rij niet in het donker, hou afstand op je voorganger en hou je aan de snelheid. De wegen zijn redelijk tot goed, maar vrijwel allemaal tweebaans en druk. Je gaat dus niet zomaar van de ene kant van het eiland naar de andere kant.

De mensen zijn heel vriendelijk, ja veel zijn arm, maar ze kunnen zichzelf goed bedruipen omdat het vruchtbare land ze alles biedt om van te leven. Geen reden dus om dit prachtige land niet te bezoeken. En wil je niet zelf rijden, dan zijn er meerdere opties om het land en zijn groene schoonheid te bekijken, je regelt een privé chauffeur of gaat vanuit een hotel diverse excursies doen.

Na een rechtstreekse vlucht vanaf Amsterdam met TuiFly staat onze chauffeur al op ons te wachten en maken we een rit van ruim drie uur van Montego Bay naar Green Castle Estate. Green Castle Estate ligt net voorbij St. Mary en is een groot landgoed met een schattig klein hotel erop. Dit is de plek voor vogelaars. Je kunt hier mooie wandelingen maken en de prachtige omgeving verkennen.

Vanuit St Mary rij je door de uitlopers van de Blue Mountains (een hele mooie weg door de bergen) naar Kingston. Kingston is dus een van de plekken waar je goed moet opletten in welke wijk je bent. De overheid is wel bezig om het centrum helemaal op te knappen, onder andere met mooie muurschilderingen, zodat het veiliger wordt. Wij gaan eerst naar Port Royal waar de Engelsen met de piraten hebben gevochten. We kunnen niet naar het Bob Marley  Museum omdat dit op zondag gesloten is, maar gaan wel naar Trenchtown, waar naar zeggen reggae geboren is. Vroeger de meest gevaarlijke wijk van Kingston, maar ook hier wordt gewerkt aan veiligheid. De wijk is alleen met een gids te bezoeken. Bij de ingang van de wijk kun je dat heel gemakkelijk regelen en ook verschillende tours boeken. De locals nemen je dan mee de wijk in en vertellen veel verhalen, ook over de geschiedenis van de wijk. Het oude huis van Bob Marley is wel te bezoeken op zondag. De lunch nuttigen we in het Usain Bolt’s Track and Records restaurant, waar je echt Jamaicaans kunt eten. We krijgen een tour door het Devon House, een groot statig herenhuis en genieten daarna van een heerlijk ijsje van beroemde Devon House I-Scream.

Wat wij helaas niet hebben gedaan is een bezoek brengen aan Port Antonio, een mooie havenplaats. Hier kun je de Blue Lagoon ontdekken of uitstapjes maken richting de Blue Mountains, dat kun je ook doen met verschillende dagtochten vanaf het Green Castle Estate.

Jamaica – Ocho Rios en Montego Bay

Na drie nachten in dit mooie hotel gaan we terug richting Ocho Rios en Montego Bay. Ocho Rios heeft vele prachtige grote en kleinschalige hotels, van logies met ontbijt tot all inclusive. Families met gezinnen of alleen paren. Wil je niet het hele eiland rond, maar bijvoorbeeld slechts twee plekken bezoeken, dan is dit je eerste stop. De stranden zijn mooi, maar vrijwel allemaal bij het hotel. Hotels hebben nergens privé stranden, want dat mag niet. Maar over het algemeen zijn ze wel redelijk privé en kom je er alleen met een bootje of via het hotel. Vanaf Ocho Rios kun je verschillende excursies doen, waaronder de Dunn’s River Falls. Dit is ook voor ons een van de stops tussen de hotelinspecties door. Een supergave ervaring. Je gaat met een gids via de trappen naar beneden op het strand. De waterval mondt namelijk uit in de zee. Vanaf daar begin je je klim omhoog de waterval op. Helaas is er ook een cruiseschip en daardoor erg druk, maar dat mag de pret niet drukken. In een klein uurtje ben je weer boven. Helemaal nat, maar wel lekker verfrissend. We verblijven twee nachten in Montego Bay om daar nog enkele hotels te bezoeken en een paar excursies te doen. Met een beetje geluk kun je in Ocho Rios en Montego Bay schildpadden zien die hier op het strand komen om hun eieren te leggen.

Montego Bay kent veel grote hotels omdat daar de luchthaven is, dat geldt ook voor Ocho Rios dat een haven is voor cruiseschepen en hier vindt je een aantal mooie golfbanen. Wij brengen een bezoekje aan het Greenwood Great House, een van de oude plantagehuizen dat nog helemaal intact is. Erg mooi om te zien. Het is een van de weinige huizen dat niet verbrand is toen de slavernij is afgeschaft. Daarna varen we ruim 1 uur over de Martha Brae River op een bamboevlot. De stilte van de jungle en de vele vogels die je hoort, terwijl je rustig de rivier wordt afgeduwd !!!!

Negril

Na Montego Bay reizen we af naar Negril. Dit ligt op ongeveer anderhalf uur rijden van Montego Bay en is de laatste bestemming van onze reis. De stranden en de vibe, daar moet je je reis echt mee afsluiten. De stranden in Negril zijn wat meer openbaar. Je vindt er leuke kleine restaurantjes, souvenirs en vooral mooie brede stranden. Er hangt gewoon een hele andere sfeer dan op de plekken waar we al geweest zijn. Echt relaxed. Je kunt dan ook heel gemakkelijk een lange strandwandeling maken over 7 Mile Beach, een lang, mooi strand in de vorm van een halve maan. Ook hier zijn weer allerlei verschillende grote en kleine hotels te vinden, van all inclusive tot logies met ontbijt.

Onderweg naar Negril maken we een stop bij Chukka Sandy Bay. Dit resort heeft geen hotelkamers, maar wel alle faciliteiten van een hotel en meer. Je kunt hier paardrijden, quad rijden, een boot huren, ziplinen etc. Dat laatste gaan wij doen. Qua zippen niet spectaculair, maar het grappige is dat je over de zee gaat en zelfs in de zee eindigt. Je krijgt dus een nat pak. Maar geen paniek, want er zijn douches en kleedruimtes.

Ook in Negril blijven we twee  nachten en bezoeken een aantal hotels. ’s Middags gaan we aan boord van een grote catamaran en varen we eerst naar een snorkelplek. Het is niet te vergelijken met Great Barrier Reef, maar er is genoeg te zien onder water. Daarna richting Rick’s Cafe. Hier mag je 1 uur van boord om wat te eten en te kijken naar de klifduikers, een levensgevaarlijke hobby. Je mag van twee posities zelf ook nog van de kliffen springen, deze zijn lager, maar het blijft op eigen risico. Wij blijven van boord en genieten van een drankje terwijl we naar de zonsondergang kijken. Alle andere passagiers gaan terug aan boord en worden weer naar de plek van opstappen gebracht. Onze chauffeur pikt ons hier weer op en we dineren in het Pushcart Restaurant. Een aanrader. Hou er rekening mee dat als je uiteten gaat in Jamaica, de kaart zonder btw en fooi is. Maar het eten is geweldig, behoorlijk pittig en veel. Voor een hoofdgerecht en een drankje was ik ongeveer U$35,- kwijt. Een mooie afsluitende dag van onze korte trip naar Jamaica.

Ik raad echt iedereen aan die van een beetje avontuur en van strand houdt om deze bestemming te bezoeken.