Jordanië

“Jordanië? Dit ligt toch in het Midden Oosten? Is dat niet hartstikke gevaarlijk? Heb je daar niet allemaal van die moslimterroristen?”

Ik ben bijna aan het einde van het boek van Tamar Valkenier, Fulltime Avonturier wanneer ik de volgende tekst lees:

Het doet me gelijk denken aan de keer dat ik met mijn gezin, de jongens waren toen 3 en 5 jaar oud, naar Jordanië reis. Op dat moment is er oorlog in Syrië en is de regio niet de veiligste.

Over Jordanië bestaan de nodige vooroordelen. Ja het is er heel veilig. Zoals Tamar ook weer schrijft; “Jordanië grenst weliswaar aan landen als Irak, Syrië, Israël en Saoedi-Arabië, maar het staat bekend als ‘een oase van stabiliteit midden in een turbulente regio’. En zo ervaar ik het zelf ook.

De bevolking is echt supervriendelijk en reis je met jonge kinderen, nou die komen niets te kort, die worden alleen maar verwend. Onderweg komen we een aantal keer een controle post tegen en moeten we even stoppen en worden we gecontroleerd. Zie het als een soort grensovergang. Het geeft ook gelijk een heel veilig gevoel.

Jordanië is prachtig, relatief klein en heel veilig.

Omdat Jordanië relatief klein is kan je in dit land heel makkelijk op een rustig tempo de diverse regio’s bekijken. Jordanië is 2x zo groot als Nederland en je kunt er prima met huurauto rondrijden. Wil je dit niet is een auto met chauffeur ook een prima optie. Het land heeft naast cultuur ook een enorm gevarieerde natuur. Je kunt er op verschillende plekken prachtig wandelen. Drijven in de Dode Zee, overnachten in de woestijn met ’s nachts duizenden sterren. Een van de zeven wereldwonderen Petra bezoeken en snorkelen in de Rode Zee.

Een rondreis van 2 weken geeft je tijd om alles te zien en op het einde nog even lekker te luieren op het strand. Hou wel in je achterhoofd dat het Midden Oosten geen bestemming is om van mei-oktober te bezoeken. Dan is het er ontzettend warm met temperaturen boven de 35 graden. De mooiste reis maand en ook de drukste is april als alles in de bloei staat.

Wij zijn afgereisd in februari en gaan van sneeuw (wat eigenlijk vrij weinig voorkomt) naar 20 graden in Aqaba. Een goed gevulde koffer met dikke en dunne kleren is dan wel een must.

Voor wij kinderen kregen, maakten wij altijd rondreizen. Niet ieder kind is daar geschikt voor en om die reden was Jordanië voor ons een uitprobeersel. De rijafstanden per dag zijn relatief klein. Er is veel te zien en doen, wat goed is voor de afwisseling. De hotels die we uitkozen hadden allemaal een zwembad, een must have, met kinderen. Iedere dag gingen we op tijd op pad, de jongens waren toch vroeg wakker en waren we na de lunch weer in het hotel om daar te genieten van alle faciliteiten van het hotel en het zwembad.

We overnachten 2 nachten (veel te lang, 1 nacht is voldoende) in de woestijn. Een van de activiteiten die we daar doen is kameel rijden met zonsondergang. Zo’n kameel is natuurlijk ontzettend groot en probeer maar eens een 3-jarige op zo’n enorm beest te krijgen. Na de nodige tranen stijgen we op en begint ons avontuur. Nog geen 5 minuten later is hij helemaal verkocht en een met de kameel, hij wil er aan het einde van de rit ook niet meer van af 😉.

Eenmaal in Aqaba hebben we nog een aantal dagen strand en snorkelen. Inmiddels zijn onze dinars op. We hebben in Amman gepind zonder problemen. Maar in Petra en Aqaba lukt het ons niet om met de ING pas of Mastercard geld uit de muur te krijgen. Ik raak dan toch een beetje in paniek. Want we moeten nog wel eten. Helaas lukt het nergens en zijn ze in het hotel zo aardig om mijn creditcard wel te accepteren. Jammere is alleen dat we nu in dit dure 5 sterren hotel moeten eten. Ik kom erachter dat mensen met een Visa card wel gewoon kunnen pinnen. Achteraf kan de bank me ook niet aangeven waarom het niet lukte. Deze ervaring heb ik ook in Marokko, maar gelukkig had ik toen inmiddels ook een Visa card.

We genieten volop in Jordanië en merken helemaal niets van de onrusten in Syrië. En zo zijn momenteel ook de verhalen nu de situatie met Israël aan de gang is. Je merkt er helemaal niets van tijdens je reis.

Ontdek deze prachtige bestemming zelf. Deze reis is niet alleen te maken met kleine kinderen, maar er zijn genoeg leuke dingen voor tieners en pubers.
Kijk voor een voorbeeld reis hier.

Heb je nog vragen? Stel ze gerust in onderstaand formulier, dan neem ik snel contact met je op.