Kamnik

Kamnik

Vlakbij Ljubjana ligt nog een prachtig berggebied, de Sloveense Alpen. We overnachten in Kamnik, een leuk kleinschalig ecoresort met houten herdershutjes voor 4 personen.

Het stadje Kamnik is leuk om even doorheen te wandelen. Als je van kasteel en burchten houdt, er zijn er drie om te bezoeken. Wij hebben ze van een afstand bekeken.

Vanaf Kamnik kan je naar Solcava rijden, dit op zich is al een hele mooie rit. In Solcava begint de Slcava panoramic road, een mooie weg door de vallei, met om je heen hoge bergen. We nemen een afslag naar de Logarska Dolina, een weg waar je €7,- tol voor betaalt. Er zijn hier een aantal restaurantjes, accommodaties en veel wandelroutes. Leuk, maar met dit weer geen optie. We zijn dan ook binnen een kwartier weer van de weg af. Wanneer we de weg vervolgen komen we bij een blokkade. De hele weg is opgebroken en we kunnen helaas niet verder. Niet getreurd omdraaien en de weg weer terug nemen. Het was sowieso niet mogelijk het rondje te rijden wat ik gepland had, want deze zou door Oostenrijk gaan en met Slovenië op code oranje, zouden we misschien niet meer terug kunnen bij de volgende grenspost. Dat risico kunnen we niet nemen.

Op een half uur rijden van Kamnik vind je de kabelbaan van Krvavec. In de zomer kun je bovenop de bergen allemaal avontuurlijke activiteiten doen. Je koopt beneden een pakket genaamd Summer Park. Prijs voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost €61,-. Wil je net als wij ook met de gave driewielers van de berg af crossen, dan betaal je iets extra. Kinderen voor 3 ritjes €9,- pp. Volwassenen betalen iets meer. Inclusief in het Summer Park ticket: Trampoline springen, Klimtoren, Golffrisbee, Boogschieten, bandglijbaan en het klimbos. Je kunt je hier echt de hele dag vermaken. En wil je al die avontuur niet, dan koop je gewoon een toegangskaartje voor de lift en ga je vanaf hier lekker wandelen, er zijn diverse routes. Wij waren er op een bewolkte dag en het was toch fris, neem dus een jasje of trui mee, want die miste ik echt op sommige momenten.

Een ander mooi uitje is 15 minuten rijden vanaf Kamnik. De Velika Planina. Ook hier ga je met de kabelbaan (€40,- familieticket) naar boven. Je kunt net als mijn mannen met de stoeltjeslift in 20 minuten naar het plateau waar de herdershuisjes zijn. Of net als ik (hoogtevrees) naar boven lopen. Het koste me een half uurtje, het is wel een steile klim. Boven even bijkomen met een drankje in het restaurantje met een geweldig uitzicht. Daarna kan je hier enorm veel wandelingen maken. Langs de herdershuisjes lopen, sommige zijn open en verkopen allerlei lokale producten. Ik vond dit echt een van de mooiste plekjes in de bergen in Slovenië. Overal om je heen zijn hoge bergtoppen en je kunt zo het dal in kijken. De hutjes maken het tot een magische plek.