Kanaaleilanden

Kanaaleilanden

Kanaaleilanden binnen 1½ uur in een compleet andere wereld

Onlangs mocht ik op kantoor van Sunair vakanties een presentatie bijwonen over de Kanaaleilanden. Wat een mooie bijzondere bestemming, ik ben verkocht. Deze bestemming komt op mijn bucklist.

Nergens ter wereld vind je zo’n exotische mix van Britse tradities Franse charme als op deze eilanden. Genoeg redenen dus om in een blog wat meer over deze eilandengroep te vertellen. Sunair Vakanties kent de Kanaaleilanden als geen ander en nam mij mee in een presentatie over deze verrassende bestemming. Het bijzondere is: op slechts anderhalf uur vliegen waan je je in deze compleet andere wereld.

Ligging

Hoewel de naam Kanaaleilanden anders doet vermoeden, liggen de eilanden niet in het Kanaal, maar in de Golf van Saint-Malo. Geografisch gezien liggen de eilanden dus voor de Franse kust, dichtbij Normandië, maar historisch gezien horen de eilanden bij Engeland. Al bijna acht eeuwen geleden kozen de Kanaaleilanden ervoor trouw te blijven aan de Engelse kroon. De Kanaaleilanden bestaan uit Jersey, Guernsey, Herm, Sark en Alderney. Opvallend is dat al deze bestemmingen een eigen karakter hebben. Je vindt er leuke stadjes en dorpjes, interessante bezienswaardigheden, glooiende heuvels en woeste baaien met klifpaden, waar het heerlijk fietsen en wandelen is.

Het eeuwenlange conflict tussen de Engelsen en de Fransen heeft op de eilanden talloze sporen achtergelaten en dit rijke verleden is terug te vinden in vele musea, prachtige landhuizen, granietstenen boerderijen, cidermolens en oude parochiekerken.

Gastronomie

In de keuken zul je de Franse invloed bemerken.  Zeevruchten schotels zijn in nagenoeg elk restaurant uitvoerig op de menukaart te vinden. Koks draaien hun hand er niet voor om, om smaakvolle gerechten op tafel te toveren. En uiteraard mag een lekker wijntje niet ontbreken….

De Kanaaleilanden kennen veel lokale delicatessen, waaronder de Guernsey Gâche (spreek uit als gosh). Dit is een zoet soort fruitbrood, traditioneel geserveerd met thee en rijke, gele Guernsey boter. De ormer is een lokale delicatesse, afgeleid van het Franse ‘oreille de mer’. Het is een bijzondere slak die rondom de Kanaaleilanden gevangen wordt. In Jersey kun je in de Seymour Inn in Grouville oesters eten die dagelijks vers uit de oesterbedden aan de overkant van deze pub komen.

Guernsey en Jersey: Engels én Frans

Op de Kanaaleilanden spreekt men Engels, rijdt men links en is de Engelse hoffelijkheid eigen. Maar dan springen ineens de Franse straatnamen in het oog. De Franse nonchalance zijn de Guernseyman of Jerseyman beslist niet vreemd. En in de keuken is de Franse invloed vooral merkbaar is. Juist de aanwezigheid van Engelse en Franse invloeden maakt van de Kanaaleilanden een bestemming met een bijzondere mix.

Jersey is met haar oppervlakte van 117 km² het grootste Kanaaleiland. Daarna volgt Guernsey (65 km²), Alderney (8 km²) die vlakbij de Franse kust liggen. Tot slot heb je nog Sark (5 km²) en Herm (1,3 km²), de eilanden die ten oosten van Guernsey zijn gelegen en eenvoudig per veerdienst vanuit de haven van de hoofdstad St. Peter Port zijn te bereiken.

Guernsey heeft een echte authentieke eiland-sfeer. De hoofdstad St. Peter Port, dat is gebouwd tegen uit zee oprijzende steile heuvels, is een pittoresk stadje. Bekend om haar gezellige jachthaven en een voor het verkeer afgesloten centrum met klinkerstraatjes. De uitstraling van dit stadje is bepalend voor de sfeer van het eiland. Het enorme verschil tussen eb en vloed (gemiddeld met zo’n twaalf meter één van de grootste ter wereld) zorgt ervoor dat het eiland twee keer per dag totaal van gedaante verandert. Een spectaculair gezicht, want de havens vallen droog, de boten liggen ineens op hun kant en op de stranden zijn de meest uiteenlopende schelpdieren te bewonderen.

Op Jersey heerst – in tegenstelling tot Guernsey – een mondiale sfeer. Het is een veelzijdig eiland. In de hoofdstad St. Helier is het een drukte van jewelste. Tenminste, volgens eiland-normen. Winkelstraten rondom King Street en Queen Street ademen steedse allure. Buiten St. Helier vind je idyllische landschappen en de vele sporen van de geschiedenis van het eiland.

Drukke stranden en massatoerisme vind je niet op de Kanaaleilanden. De kusten zijn nog niet door het toerisme aangetast en bestaan voornamelijk uit schone stranden, kristalhelder water en traditionele strandkiosken.

Herm en Sark

Het kleine eiland Herm – slechts 2,5 km lang en 1 km breed en nog nét niet onbewoond – kun je het beste omschrijven als een oase van rust. Er is geen verkeer; sterker nog, er zijn zelfs geen fietsen. Een prima bestemming dus om lekker te wandelen en de prachtige stranden, zoals het beroemde Shell Beach, te ontdekken. Langs de noordelijke kust vind je de kleine strandjes omgeven door donkere rotsformaties.

Op Sark lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Gemotoriseerd verkeer kent dit eiland niet, op een paar tractoren na. De wegen zijn onverhard en de enige middelen van vervoer zijn hier dus de benenwagen, de fiets of de diverse paardenkoetsjes die klaar staan om met je op pad te gaan. Gewoon lekker in eigen tempo dus het eiland ontdekken (het eiland is klein genoeg om niet te verdwalen!) en je laten verrassen door de schoonheid van de natuur en stilte. Want mooi en stil is het tussen de valleien en de wilde bloemen… Zowel Herm als Sark zijn vanuit Guernsey per boot te bereiken.

Klimaat

Wie denkt dat de Kanaaleilanden een nogal fris klimaat hebben, vergist zich. De warme golfstroom uit het Caraïbisch gebied zorgt juist voor een gunstig klimaat met vroege lentes, lange zwoele zomers en zachte winters. Het glooiende landschap is voornamelijk groen en de kustlijn is grillig en rotsachtig met veel baaien en bijzondere inhammen. Kleine palmbomen gaan dapper de concurrentie aan met tropische exemplaren en waar je ook bent: de zee ligt altijd binnen handbereik. De ene keer kabbelen de golven in een rustige baai naar een ongerept strand, de andere keer beuken ze met een enorme kracht op de verraderlijke rotsen. In ieder geval levert dit laatste spectaculaire plaatjes op, dus vergeet vooral je fotocamera niet mee te nemen…

Actieve vakantie

De Kanaaleilanden lenen zich prima voor een actieve vakantie. Je kunt er wandelen, fietsen, golfen, maar bijvoorbeeld ook een bezoek brengen aan de vele fraai aangelegde tuinen op het eiland. Neem voor heerlijk relaxte tochten de Ruettes Tranquilles (op Guernsey) of The Green Lanes (op Jersey). Hier is een uitgebreid wegennetwerk waar wandelaars, fietsers en paarden voorrang hebben. In het heldere water kun je veel watersportactiviteiten ondernemen zoals zeekajakken en coastering. En ben je een echte zeevisser? Maak dan eens een speciale vistocht, die op meerdere plekken van de eilanden voor toeristen worden georganiseerd.

De reisverrijker
Moniek Bos-Bouwman


Eikenlaan 24
3481 CN Harmelen

Mobiel: 06-20851033
Email: moniek@dereisverrijker.nl
KVK: 30260131

 

Telefonisch bereikbaar:

Maandag t/m Zondag van 07.00 – 22.00 uur.

In geval van spoed kunt u mobiel altijd een boodschap achterlaten en dan bel ik u zo snel mogelijk terug.

Of u kunt bellen met het hoofdkantoor in Den Haag telefoon: 070-3141831 (uitsluitend in noodgevallen te gebruiken)

Heeft u nog verdere vragen? Wilt u langskomen of vindt u het fijn dat ik bij u langskom, maak dan een afspraak!