Kololo game reserve

Kololo game reserve

Vroeg op, want we willen op tijd aankomen in Kololo Game Reserve, zo hebben we nog wat aan onze middag, aangezien het een kleine vier uur rijden is. Om half tien zitten we in de auto, hebben we wat boodschappen gedaan en rijden de drukke snelwegen van Johannesburg op. Wat is het toch een luxe om een TomTom te hebben tegenwoordig. Het ding zegt automatisch welke snelweg je nu weer moet nemen. Maar soms is het ook niet handig. Een paar uur pakt het goed uit, maar op een gegeven moment worden we van de snelweg gestuurd en gaan we een stuk binnendoor. In het plaatsje Bela Bela doen we een drink – en plaspauze, want we rijden dan alweer twee uur. Tom geeft aan dat het dan nog anderhalf uur is. Helaas vergeet hij aan te geven dat de wegen vanaf Bela Bela onverhard zijn. Onze auto kan dit gelukkig goed aan en het is een prachtige rit, maar sneller is het zeker niet. Wel veel meer verlaten wegen. In Zuid Afrika is het wel oppassen waar je rijdt en moet je je deuren op slot houden. Op dit stuk is het prima te doen, maar we gaan toch even kijken naar de instellingen van onze Tom voor de rest van de reis.

Om half drie komen we aan in Kololo en na alles in de villa te hebben gezet, kunnen we gelijk instappen voor een game drive in een jeep. Erg leuk voor de kids, ondanks dat we onderweg op ons onverharde avontuur al wat mooi wild hadden gezien, staan ze nu voor het eerst oog in oog met een aantal giraffes en ander ongevaarlijk wild dat een stuk kleiner is.

Na het diner gaan we allemaal terug naar onze villa en maken we een kampvuur om marshmallows te roosteren. Zo leuk om te zien hoe een groep die elkaar vorig jaar nog niet kende, zo goed met elkaar op reis kan. De kinderen moesten tijdens onze Nederland sessies wat wennen, maar hier vinden ze elkaar gelijk en is het één grote kliek speelkameraadjes.

Het mooie van Kololo is dat je zo door het park kan lopen zonder al te veel gevaar. Het grote gevaarlijke wild ligt in het naast gelegen Welgevonden. Hier maken we de volgende ochtend een Big5 game drive (op zoek naar leeuwen, olifanten, buffels, luipaarden en neushoorns). Een prachtig stuk natuur en voor de kinderen een ware belevenis. Helemaal dik aangekleed, want om zes uur ’s ochtends is het in de winter erg koud, gaan we op avontuur door dit prachtige stuk natuur. Spannend of we wat tegen zullen komen. Welgevonden is een enorm gebied en heeft maar tien leeuwen en tweehonderd olifanten. Na een uur rijden zien we eindelijk iets. Een neushoorn met een kleintje van vier maanden oud. Hoe gaaf is dat en we zijn helemaal blij. We krijgen rustig te tijd om foto’s te maken en allerlei vragen te stellen aan de gids. Ze zijn echt heel dichtbij. Op de terugweg zien we ook nog het boszwijn. Echt uniek, zegt onze gids, want dit beestje (erg gevaarlijk) zie je alleen ’s nachts. Na drie uur op safari keren we terug. Een klein beetje teleurgesteld, omdat we nog geen olifanten hebben gezien. Maar we zijn hier net en hebben nog vele parken te gaan.

Omdat je je in Kololo zonder gevaar kunt bewegen, huren we ‘s middags fietsen en gaan op pad. Een route van 12 km over zandpaden. Berg op en berg af. Onderweg komen we de giraffen weer tegen en als we afstappen kunnen we heel erg dichtbij komen. Ze zijn niet bang voor ons, tot op zekere hoogte.

We blijven hier drie nachten en kunnen dus optimaal genieten, relaxen en actief bezig zijn. Echt the place to be voor een verblijf met kleine kinderen. Reis je zonder kinderen dan is het duurdere Welgevonden een betere optie: daar is meer kans op het spotten van de Big 5, omdat je daar 2 gamedrives per dag door het park krijgt.