Lapland

Sprookjesachtig Lapland

‘s Morgens vroeg vlogen we met Transavia (haar eerste vlucht naar deze bestemming) naar Kuusamo. Vanaf Amsterdam ben je hier binnen 3 uurtjes. Het tijdsverschil van 1 uur maakte het dat het nog maar 1 uurtje daglicht was. In de december is het er maar 3 uur licht.

Na een korte bustransfer arriveren we bij het Holiday club Tropiikki. Een mooi hotel met zeer veel facaliteiten, waaronder een enorm subtropisch zwembad. Ideaal als je met kinderen reist. Als je hier moet kiezen tussen een standaard of superior kamer, neem dan vooral de superior kamer, de standaard kamer is echt heel krap.

Na een lunch van groente, aardappels en vlees zijn we naar Ruka Safaris gereden en kregen we allemaal thermokleding aan. Laarzen, handschoenen, sokken, een bivakmuts en een helm is allemaal voor je geregeld.

Vervolgens krijg je uitleg over de sneeuwscooter en ga je in colonne de donkere duisternis in. De snelheid ligt tussen de 20 en 40 km per uur. Na 10 km gaan de scooters uit en kun je ontelbare sterren zien. Omdat iedereen het ontzettend koud had (-30 graden) zijn we binnen 5 minuten weer over de zelfde weg terug gegaan.In het appartement waar we verbleven hebben we een lekkere douche of sauna genomen alvorens we naar het diner gingen. Voordat we het restaurant Kontioluola binnen gingen kregen we in de ijsbar eerst een alcoholisch warm fruitdrankje aangeboden. Het avondeten bestond wederom uit dezelfde groente, aardappels en vlees. Variatie kennen ze niet in Finland en culinaire hoogstandjes hoef je er al helemaal niet te verwachten. Tijdens het diner werden we verrast door de kerstman.

Onze appartementen in Ruka (Ruka Suites) liggen midden in het dorpje aan de piste.

De volgende ochtend tijdens ons ontbijt om 9.30 uur begint het weer te schemeren en zien we heel heel langzaam de zon opkomen. Het ontbijt is goed, maar niet heel erg uitgebreid.

Na het ontbijt bezoeken we nog verschillende hotels en appartementen in Ruka. En gaan we net buiten het dorp kijken bij Chalets Ruka Maston. Deze zijn helemaal geweldig. Super modern, groot en van alle gemakken voorzien. Het enige minpuntje is dat ze iets wat afgelegen liggen waardoor het wat lastig is om boodschappen te doen. Maar daar zal vast een oplossing voor zijn.

Een korte rit in de bus brengt ons naar het gezellige hutje van Ruka Safaris. Hier krijgen we een lichte lunch van aardappel-groentesoep en brood. Omdat we nog maar kort licht hebben gaan we snel beginnen met de husky safari. Eigenlijk kan ik beter zeggen hondensafari, want zoals op de plaatjes staat zijn er meer andere honden bij dan die mooie witte huskies. 5 honden worden er voor een slee gebonden en we gaan vervolgens 2 km over een bevroren meer sleeën. Echt helemaal geweldig.

Daarna mogen we een klein rondje met een rendierslee en stappen we nog even voor een 15 minuten op de sneeuwschoenen. Na deze korte belevenissen is het alweer donker geworden en gaan we terug richting Kuusamo voor een diner en de vlucht terug naar Amsterdam.

Een paar tips voor deze geweldige reis die u echt een keer moet gaan beleven;

Maart is de beste reisperiode, ivm de vele sneeuwval in de andere maanden, de kou is minder erg en het is wat langer licht. En tijdens het licht is de beleving echt vele malen mooier. Op kou kan je je kleden door vele laagjes en dan merk je echt geen verschil tussen -1 of -30. Alleen als er wind staat is het echt heel koud.

Het eten is niet gevarieerd. Boek altijd een hotel, appartement of bungalow incl. alle excursies dan ben je vele malen goedkoper uit dan het daar allemaal nog te boeken.

Voor meer foto’s klik hier.