Lesbos – Griekenland

Na een vroege vlucht van 3 uurtjes landen we op het warme Lesbos.

 

Al vrij snel hebben we onze bagage en melden we ons bij de hostess. Zij wijst ons de weg naar de auto verhuurmaatschappij en geeft ons een routebeschrijving naar ons appartement net buiten Molyvos. Binnen 10 minuten rijdt je de grote stad Mitilini binnen en ben je overgeleverd aan de kleine straatjes en vrijwel geen bewegwijziging. Al snel ontdekken we een van de transferbussen die ook richting het noorden gaat en die besluiten we te volgen. Dit blijkt een goede zet en zo rijden we makkelijk de stad uit. Vervolgens gaat de weg vrij gemakkelijk over glooiend terrein en zien we veel bossen. Na een uur rijden volgt de slingerweg door de bergen richting Petra en Molyvos. Anderhalf uur na ons vertrek vanaf de luchthaven rijden we dan ook het parkeerterein van ons appartement op. Wat een geweldige locatie. Net buiten Molyvos ligt een klein appartementencomplexje met zwembad. Uitzicht op de geweldige stad Molyvos, wat ons iedere avond schitterende zonsondergangen oplevert.

De eerste dagen besluiten we om het voor de kids wat rustig aan te doen. We gaan met de auto een rondje maken van ongeveer twee uur. We rijden naar het vissershaventje Skala Sikamineas. Echt op en top Grieks en gezellig. Leuke restaurantjes, een paar kleine winkeltjes en goed verstopt een heerlijke bakker, waar we vers warm brood kopen. Op de weg naar het dorp rijden we langs enorme heerlijk ruikende gele bremstruiken. Hebben we mooie vergezichten en velden met de meest kleurige bloemen. Ver rijden ons rondje verder langs het kleine smalle Stipsi en Petra.

Buiten de vele strandjes (zand en kiezels) die het eiland heeft kan je er 4 grote autorondritten maken. Omdat deze ritten wel echt de hele dag in beslag nemen en we de kleintjes niet te veel willen belasten gaan we ze verdelen over de 2 weken die we op het eiland zijn. Daar tussen maken we steeds kleine uitstapjes naar Anaxos, het mannenklooster Limonos. We verblijven ook vaak op het strand in Skala Kallonis waar de stranden heel erg langzaam aflopen en hier is het strand van zand ipv kiezels.

Tijdens de grote ritten stoppen we regelmatig in de kleine plaatsjes. Op Lesbos is vrijwel in ieder dorpje of gehucht wel een speeltuin waar ze even kunnen spelen. De meeste stranden zijn verlaten en je kunt dus kiezen waar je gaat spelen en zonnebaden. Omdat het er enorm rustig is kan je ook met alle gemak midden op de weg stoppen om de meest mooie foto’s te maken.

Leuke bezienswaardigheden zijn:

  • Romeins aquaduct Moria
  • Skala Eresou (geweldig dorp om te lunchen)
  • Zoutpannen in de buurt van Kalloni (hier vindt je flamingo’s)
  • Dierenopvangcentrum in Ag. Paraskevi (gerund door Nederlanders, volg de gele stickers op de electriciteitspalen)
  • Dorp Agiasos
  • Schildpaddenvijver vlak voor Skalohori (neem wat brood mee)
  • Klooster en wel 60 kerkjes op de weg tussen Dafia en Filia

Wel je echt op de mooiste plekjes komen dan moet je een 4WD huren.

Voor meer foto’s klik hier.