Madeira

Wie had dat voorspelt dat Griekenland het EK ging winnen?

Ikke… en daar win je dan 2 vliegtickets mee naar Portugal. Bestemming zelf te kiezen. Dus wat doen we dan….. Madeira met een stopover in Lissabon; hierover meer onder het kopje Lissabon.

Helaas is er geen ander mogelijkheid qua werk en moeten we vertrekken in oktober. Net als het regenseizoen is begonnen op Madeira. En dat hebben we geweten. De eerste 2 dagen waren nog redelijk, maar daarna heeft het vrijwel alleen geregend of was het heel erg bewolkt. Koud, nee absoluut niet. Het was de hele week 25 graden of meer. Alleen boven in de bergen moet je een truitje aan. Madeira is een echt wandeleiland en heeft praktisch geen stranden. Voor ons niet erg, vinden wij toch niks. Het is zeker een must om op Madeira een auto te hebben anders kom je nergens. Eenmaal aangekomen op de luchthaven Funchal stond daar een hostess voor ons klaar. Zij ging de auto voor ons ophalen en had een routebeschrijving naar het complex. Heel duidelijk en het was opzich maar een kwartiertje rijden. We gingen wel helemaal de bergen in en kwamen toen midden in het bos uit bij hele gave paalwoningen. Alles super mooi ingericht, hier konden we ons wel een weekje vermaken. Helaas was het al bijna donker toen we aankwamen en zijn we maar bij de accommodatie gebleven. De volgende dag had een mooie start. De wolken en zon wisselden elkaar af. We hadden besloten om naar de hoogste berg van Madeira te rijden en daar een stukje te wandelen. Maar daarvoor hebben we nog wat toeristische plaatsjes bekeken. Eenmaal aangekomen bij de parkeerplaats was nog net het pad van de wandeling zichtbaar verder niets. Wat doen we… we gingen het toch proberen. De hele wandeling naar de top liepen we in de dikke mist. Je kon niet zien hoe diep de afgronden waren (gelukkig), maar ook niet hoe ver het nog was. Na ruim 45 minuten waren we vlak onder de top, alles nog in de mist, de laatste klim was best zwaar, maar zeer de moeite waard, want we kwamen boven de wolken terecht en dat was echt een geweldig gezicht! Tijdens de wandeling terug trok het helemaal open en konden we heel ver over het eiland kijken, echt geweldig. Wat hebben wij een geluk gehad dat we deze dag hadden gekozen voor deze wandeling, dit zou een andere dag niet meer zo gelukt zijn. Op de terugweg zijn we via een andere toeristische route terug gereden. In het kleine supermarktje in het dorp hebben we wat voor het avondeten gekocht en we zijn lekker gaan relaxen.

We hebben bijna iedere dag wel een wandeling gemaakt. De hoofdstad Funchal wilden we gaan bekijken, maar toen we er heen en doorheen reden vonden we het zo druk en benauwd, we waren de mooie natuur gewend dat we er niet gestopt zijn. Funchal is wel de enige stad waar ze een echte grote supermarkt hebben. Maar we hadden een auto en hebben deze voor de hele week volgeladen.

Een tocht over het eiland is ook zeer de moeite waard, alleen het is niet verstandig wat wij hebben gedaan, midden over het eiland naar Porto Moniz rijden en dan langs de kust weer terug. Deze weg lijkt wel eenrichtingsverkeer (is niet zo), iedereen komt je tegemoet en je hangt met je autootje heel hoog op de rotsen langs het water.

2 wandelingen die je zeker niet mag missen:
1. de hoogste berg van Madeira de Pico Ruivo; van de Achada do Teixeira naar de Pico Ruivo
2.indrukwekkende uitzichten; van Ribeiro Frio naar het uitkijkpunt Balcões

Voor meer foto’s klik hier.