Midden Zweden

Zomervakantie Midden Zweden

Op 10 augustus vliegen we vanaf Schiphol naar Stockholm. We maken een extra landing terug op Schiphol, omdat de automatische pilot niet werkt. Jammer van al het op onthoud (2 uur later aankomst in Stockholm), maar heel goed dat ze deze veiligheidsmaatregelen nemen. Na landing is het even zoeken naar de plek waar we de auto op kunnen halen, maar al snel zitten we in de goeie bus naar de juiste bestemming. Alles snel afgehandeld en op weg naar onze eerste bestemming. Valdemarsvik een rit van nog 3 uur. Onderweg stoppen we een keer in Järna voor de lunch in een leuk biologisch tentje in de buurt van de snelweg.
De wegen in Zweden zijn super goed, vrij rustig, behalve bij Stockholm. Veel snelwegen zijn wel eenbaanswegen waarbij je alleen op sommige stukken iemand kan inhalen. De weg wordt namelijk afgescheiden door een groot ijzeren hekwerk. Buiten de snelwegen heb je nog een aantal B wegen en de rest is onverhard. Maar goed berijdbaar. Al geeft een autoverhuurbedrijf aan dat je daar niet op mag rijden. Natuurlijk kan je ook met je eigen auto naar Zweden rijden, dan neem je in Kiel de boot naar Götenburg. Houd er wel rekening mee dat de afstanden in Zweden enorm zijn. En je over een aantal kilometers hier langer doet dan bij ons in Nederland.
Het landschap is enorm gevarieerd. Van bossen, bergen tot mooie meren en langs de kust heb je soms prachtige vergezichten. Je kunt er met een beetje geluk ook heel wat wild spotten. In het stuk rond Linköping hebben we heel wat reeën gezien. In het Värmland zie je met een beetje geluk elanden. Helaas is dit aan ons niet voorbestemd deze reis, maar wie weet een volgende keer.
Onze thuisbasis de eerste week is Valdemarsvik. We hebben hier een mooi huisje gehuurd op een boerderij met alles erop en eraan. De boerderij heeft een eigen meertje met een bootje waar je vrij gebruik van mag maken. Je kunt daardoor ook vissen zonder vergunning. Op zich een mooie centrale plek om een heleboel leuke uitstapjes te maken. Houdt er wel rekening mee dat je naar de meeste plekken nog min. 1 uur of langer onderweg bent. Een paar aanraders:

Vadestena; 2 uur rijden vanaf Valdemarsvik. Een oud plaatsje met leuke houten huisjes, een groot slot en een heerlijk bakkertje. De plaats ligt aan een supergroot meer, waar je dan ook heerlijk kunt picknicken. Na je bezoek hier rij je nog een stukje door naar het natuurpark Omberg. Echt een geweldig stukje natuur waar je prachtige wandelingen kunt maken. Eigenlijk zou je alleen voor dit park al een hele dag moeten uittrekken als je echt van wandelen houdt.

Vlimerby – Pipi Langkous; 1 uur rijden vanaf Valdemarsvik via een zeer mooie route. Dit attractiepark is vrij prijzig (€140,- voor familieticket 2 volw. + 3 kids) en echt alleen aan te raden voor kinderen die niet ouder zijn dan 8 jaar. Er zijn geen echte attracties, maar allemaal kleine kruip door sluipdoor huisjes waar de kids in kunnen kijken. Neem vooral je eigen eten mee. Er zijn genoeg picknickplekken, want eten kopen in het park is ook weer erg prijzig. Er zijn een aantal leuke shows, maar wel Zweeds gesproken.

Linköping; 1 uur rijden vanaf Valdemarsvik via de snelweg. Maar je kunt ook zoals wij een rondje rijden via het merengebied. Maak je eerste stop bij Slot Sturefors. Hier mag je niet in, maar door de tuin wandelen is al de moeite waard. Hier zie je dan ook gelijk je eerste sluis van het Götakanaal. Rij daarna door naar Linköping en stop bij Gamla Linköping het grote gratis openluchtmuseum. Je kunt hier zo 2 uurtjes rondwandelen en een kijkje nemen in de vele huisjes en winkeltjes. Vervolg je route naar Kaga en bekijk hier de eeuwenoude kerk. Iets verderop stop je dan weer bij het Vetaklooster en nog geen 5 autominuten verder kom je bij de sluizen van Berg. Hier maak je een klein wandelingetje bergafwaarts en kan je zien hoe de sluizen de boten 18.5 meter hoger brengen. Rij dan vooral linksom het meer richting Söderkoping. Op dit enorm rustige weggetje hebben we wel 100 reeën gezien. In Söderkoping parkeer je de auto in het centrum en loop je nog even de oude stad in. En vlakbij het Stadshotel gebouw is een heerlijk ijssalon in de kelder op een pleintje. Vanaf hier is het dan nog 30 minuten terug naar Valdemarsvik.

De tweede week verblijven we in de buurt van Stöllet/Fasträs. Een echte kindercamping waar veel georganiseerd wordt. Er is iedere ochtend om 10 uur knutselen en iedere avond om 7 uur wordt er voorgelezen en doen ze spelletjes. 1x in de week is er een halve dag programma en worden de kids vermaakt met spelletjes, knutselen en krijgen ze frietjes of pannenkoeken. Buiten dat zijn in deze regio de afstanden naar verschillende plekken nog groter en zijn er niet te veel plaatjes te bekijken.
Torsby; 45 minuten rijden van Fasträs. Omdat het de hele dag regent bezoeken we hier een klein museumpje met allemaal oude auto’s en wandelen we even door het dorpje.

Brattfallet; 15 minuten rijden van Fasträs. Een mooi natuurlijk gebied met een grote brede waterval. Je kunt hier leuk wandelen.

Husky wandelen; 15 minuten vanaf Fasträs. Iets wat je alleen kan doen als je dit vooraf boekt op de camping. Wij gaan op woensdagmiddag om 16 uur naar de husky’s en krijgen een uitgebreide uitleg over de husky’s in de zomer en de winter. Dan gaan we de honden ontmoeten. Op deze boerderij zijn 27 honden, maar ze kunnen niet allemaal mee. De honden zijn helemaal door het dolle heen en dat laten ze horen ook. Je krijgt voldoende tijd om lekker met ze te knuffelen. Ze zijn enorm lief en doen echt geen vlieg kwaad. Er wordt nog wat uitleg gegeven over hoe de honden in de winter voor de slee gaan en dan worden we zelf een tuig om gehangen. Hieraan komen dan vervolgens de honden riemen. Een hond weegt 20 kilo en kan 5 x zijn eigen gewicht trekken. Onze kleine jongens mogen dan ook niet zelf met een hond lopen. Ze krijgen een tuigje welke bij ons erbij aangelijnd wordt, zo kunnen ze toch de kracht van de hond voelen. Vervolgens gaan we 6 kilometer wandelen. De berg op is echt een eitje zo. De husky sleurt je vanzelf mee naar boven. Terug de berg af is echt je kracht gebruiken en goed gaan hangen, zodat ze niet te snel gaan. Echt een geweldige belevenis die je niet mag missen. Wat je voor deze excursie betaald is het meer dan waard.
Een van de andere activiteiten die op de camping geregeld kan worden is het maken van een sieraad met de lokale producten. Zo maken we in 2 uurtjes tijd een armband van rendierleer en tin wat hier in de bergen gevonden wordt.

Rondje Noorwegen; vanaf de camping is het ongeveer 1 uur rijden naar de Noorse grens. Het is voornamelijk een leuk rondje natuur en meren. In Noorwegen zijn de huisjes net wat anders. Het ziet er wat meer verzorgd uit. De meren zijn ook erg mooi. Via Syssleback rijden we vervolgens terug, dan kan je nog even afslaan en naar de top rijden van het skigebied Bränasberget. Hier heb je echt een geweldig uitzicht naar beide kanten van de rivier. Je moet er wel 7 kilometer vrij stijl omhoog via een onverharde weg.

Geocaching; Is dit iets wat je graag doet, dan kan je hier je hart ophalen. Er zitten een aantal hele leuke verstopt. Ze variëren van heel makkelijk en heel moeilijk. Maar je komt er daardoor wel op hele mooie plekjes, die je normaal niet zou zien, want borden behalve naar de grote plaatsen staan hier niet aangegeven.

Op de ene laatste dag van onze vakantie maken we alvast een rit van 2 uur in de richting van de luchthaven. We gaan een stuk naar boven naar het Dalarna gebied.
De stops die je onderweg echt niet mag missen;

Gesunda – dit is waar het kerstman pretpark is, helaas was het tijdens ons bezoek gesloten. Check dus even goed de openingstijden, want het sluit al half augustus. Net voorbij het pretpark kan je of met de kabelbaan of lopend de berg beklimmen voor een adembenemend uitzicht over het Siljanmeer. Ook de openingstijden van de kabelbaan moet je van te voren even checken. Ik kan je vertellen het is een aardige klim naar boven.

Rij vervolgens via het eiland Sollerön naar Mora. Dit eiland heeft schattige houten huisjes, mooie fruitvelden en een hele gemoedelijke sfeer.

Mora is een winkelstadje, mocht je echt toe zijn aan wat winkelen. In Nusnas worden de Dalarna paardjes gemaakt. En ook Rättvik en Tällberg zijn een leuk dorpjes om even doorheen te rijden.

In Leksand staat een heel mooie resort, waar in de zomer ook allerlei waterbanen en attracties zijn.
Vanaf Leksand is het nog 3.15 uur rijden naar de luchthaven van Stockholm en hoe meer je weer richting die kust rijdt hoe drukker het verkeer en de bebouwing weer worden. Al kan je het nog steeds niet vergelijken met Nederland.

img_0232 img_0222 img_0192 img_0179 img_0135 img_0044 img_0081 img_0115

 

Voor meer foto’s kijk hier.