Moskou

Een bezoekje aan Rusland doe je niet zomaar, daar gaat wel wat planning aan vooraf. Belangrijkste is het regelen van een visum, dit kan vanaf 3 maanden van te voren. De snelste en goedkoopste manier is zelf een afspraak maken bij de ambassade, pas op dit is een foutgevoelige procedure, bijvoorbeeld één typefout en het mag opnieuw. Een andere manier is via de visumdienst en dan weet je zeker dat het proces in 1x goed gaat. Dit heb ik voor mijn groep gedaan, want 30 visa regelen is wel een dingetje.

Ik reis 5 dagen naar Rusland met een groep franchise-ondernemers en hun werknemers om daar werk en plezier te combineren. We starten in Moskou en eindigen bij de Formule 1 in Sotsji. Ik vond het prettig om mee te zijn om een aantal zaken uit handen te nemen van de organisator. Zo kan hij volop genieten van de reis en zich richten op de groep. Deze keer waren het kleine zaken om op te lossen zoals, een paspoort kwijt, plotseling ziek worden en het wijzigen van een transfer, etc..

We vliegen vanaf Düsseldorf met Aeroflot naar Moskou, een vlucht van een kleine 3 uur. Vertrekken van Duitse luchthavens is stukken goedkoper. Een aanrader.

Wat even wennen is in een stad als Moskou, is het verkeer. Over het algemeen sta je de hele dag in de file. Het is er zo druk, zoveel auto’s, dat je over een stukje van 10 km zo’n 2 uur doet. Ondanks dat ons hotel niet in de stad lag, maar aan de rand van Moskou, dichtbij de luchthaven, kostte het ons daardoor de nodige tijd.

Na de incheck neemt onze gids de groep mee naar een groot winkelcentrum. Een gids is echt nodig want niemand spreekt een woord Engels. In het winkelcentrum lunchen we en kopen allemaal een telefoonkaartje, zodat we buiten het hotel 4G hebben en ons met de wereld kunnen verbinden. Na het regelen van al deze zaken gaan we met de gids op pad en krijgen allemaal een hoofdtelefoon op, zodat ze ons van alles kan vertellen. We gaan een tour door de metro doen en dat is één groot museum. Ieder station is uniek, de Russen zelf zeggen dat het paleizen voor de gewone burger zijn en niet alleen voor koningen. Met al die files is de metro zeker de manier om je te verplaatsen in Moskou. Ze rijden om de 30 seconden en er ligt een zeer uitgebreid netwerk onder de stad. Wij zijn met een half uurtje van ons hotel bij het Kremlin zonder uit te stappen. En het kost niets, namelijk €0.50 per ritje.

We eindigen onze tour op het Rode plein bij het Kremlin, nemen een drankje in café Bosco en gaan daarna naar ons restaurant Goodman dat net achter het Rode plein ligt. De verlichte straten rondom het Rode plein zijn sprookjesachtig en het Kremlin in het donker is prachtig gezicht. Inmiddels wordt het aardig fris en een winterjas is zeker geen overbodige luxe, want het is rond het vriespunt. En dat voor september!

De komende twee dagen staan in het teken van trainingen en de groep verblijft op het hoofdkantoor. De busrit naar het hoofdkantoor zorgt er voor dat we veel van de stad zien, zeker omdat we er lang over doen. Zo zie je duidelijk verschil tussen het oude en nieuwe gedeelte van de stad. Het is een mix van Neoklassiek, Oostblok-gebouwen en nieuwe moderne wijken.

De tweede dag dat de groep training heeft, ga ik op pad met mijn lokale collega en zij laat me wat mooie plekjes zien. Zo krijg ik een korte rondleiding in Bunker 42 (The Cold War Museum) en dat is echt een aanrader als je in Moskou bent. Ook voor groepen is dit heel leuk, want er zijn speciale etentjes, conferenties etc. mogelijk. De standaard rondleiding duurt 1.5 uur. Daarna gaan we naar het VDNKh park (Exhibition of Achievement of National Economy), een soort amusementspark waar van alles te doen is. Hier vind je het Aquarium, verschillende mooie gebouwen, fonteinen en er schalt gezellige muziek door de speakers. Hierna ga ik snel terug naar de groep, want we moeten door naar de luchthaven voor onze vlucht naar Sotsji. Ook hier hadden we last van de files, onze transfer duurde 3.5 uur, echt iets om rekening mee te houden.