New York the big Apple

Brooklyn Bridge en Lower Manhattan

Onze jetlag zorgt ervoor dat we vroeg op pad kunnen, aangezien we om 6 uur naast ons bed staan. We pakken de metro naar High St in Brooklyn en wandelen eerst naar de East River en het park met Jane’s Carousel. Het waait aardig en ondanks de zon is het enorm koud en guur. We nemen de trap de brug op en lopen zo weer naar de kant van Manhattan. Een aanrader om te doen.

Via het City Hall Park wandelen we naar West Broadway. Na een theetje gaan we naar het 9-11 Memorial. Hier nemen we even rustig de tijd om alles te bekijken en te denken aan alle slachtoffers die hier zijn gevallen.

Aan de andere kant van de weg gaan we even binnen bij het Brookfield Place Shopping Center. Een prachtig warenhuis met uitzicht op het water en het Statue of Liberty.

Via de Stock Exchange door naar Stone St waar nog oude Nederlandse huisjes staan met kinderkopjes op de vloer. Door Battery Park naar de Staten Island Ferry. Zo varen we mooi gratis langs het Vrijheidsbeeld.

Met de metro gaan we naar het Rockefeller Center. Kopen de meiden een toegangskaartje voor morgenochtend om de Top of the Rock te doen. Ik blijf met mijn hoogtevrees liever op de grond. We nemen een kijkje bij de ijsbaan, St Patrick Cathedral.

Op vrijdagmiddag kun je gratis het MoMA museum bezoeken. Geen rij, maar wel enorm druk. We kijken snel even rond. Niet zo ons ding, maar als je van moderne kunst houdt, moet je hier zeker even gaan kijken.

Dan op naar de kerstmarkt in Bryant Park. Ook hier weer een ijsbaan, nog groter dan die bij Rockefeller Center.

Na 12 uur op de been besluiten we met de metro terug te gaan naar het hotel. Daar in de buurt zit een leuk Mexicaans restaurant, waar veel New Yorkers eten en drinken. Goed en veel eten voor een redelijke prijs.

En nu naar bed we zijn moe, maar voldaan en die jetlag…

Veterans Day: wat een verrassing

De jetlag begint eindelijk te zakken en we slapen tot 7 uur. Onze dag begint vandaag bij Central Station. Het mooie oude station van New York. We nemen hier rustig de tijd om alles te bekijken.

Op naar Times Square, wat een drukke maar geweldige belevenis is dit. Overal waar je kijkt zijn flikkerende beeldschermen. Je kunt hier wel uren blijven rondkijken. Iedere seconde veranderen de schermen, steeds andere beelden, filmpjes en teksten. We brengen een bezoek aan de M&M’s winkel. Drie verdiepingen met allemaal M&M producten. Rijen met snoepjes gesorteerd op kleur en cadeautjes. Je loopt hier al gauw een uur rond en je portemonnee is gelijk een stuk lichter, die van mij althans.

Door naar de Top of the Rock. Een van de hoogste gebouwen, waar je voor $34,- op de bovenste drie verdiepingen over de stad kunt kijken. En daar heb je een geweldig uitzicht op Central Park. Vooraf een kaartje kopen is toch wel een aanrader, want gisteren konden we niet meer naar boven, dus toen gelijk een kaartje voor vandaag geregeld.

Wanneer we weer buiten komen, stappen we gelijk in de parade van Veterans Day die op Fifth Avenue wordt gehouden. Een leuke verrassing, we blijven kijken en zwaaien mee. Bijzonder om te zien hoe de mensen aan de kant van de weg zo enthousiast zijn en met Amerikaanse vlaggetjes zwaaien.

Als de parade voorbij is, vervolgen we onze weg naar Central Park. Ons eerste plan is om door het park te fietsen, maar bij nader inzien gaan we toch lopen. Op deze manier kunnen we ook over de kleine wandelpaden. Want de fietsers mogen alleen op de grotere paden en steeds stoppen voor foto’s met een fiets is ook niet handig. De hele middag blijven we in het park en lopen van het begin tot bijna bovenin. Ter hoogte van het Guggenheim Museum verlaten we het park. Het plan was om hier gratis door het museum te lopen. Dat kan namelijk iedere zaterdag van 18-20 uur. We zijn te vroeg,  maar kijken wel even binnen naar de aparte bouw van het museum. Het doet mij erg denken aan de Reichstag in Berlijn.

We dineren nog in een typisch Amerikaans tentje in de buurt van Central Park. De prijzen liggen hier een stuk hoger dan in Lower Manhattan. Iets om even rekening mee te houden.

We pakken de metro weer terug naar ons hotel. De conciërge helpt ons nog even met inchecken en het  printen van de boarding pass voor onze vlucht van morgen.

Op naar bed, want we willen morgen nog een paar dingen zien voor we naar de luchthaven gaan.

 

High Line, Soho, Chelsea en Meatpacking District

Onze laatste ochtend gaan we richting de High Line. Een mooi stukje natuur op een oude spoorlijn. We lopen lekker rustig, in alle vroegte en nog in stilte de 3 km lange route. Na dit bezoekje stoppen we bij de Chelsea Market en drinken een kop warme chocolademelk met een heerlijke muffin. Wat een ontzettende leuke plek is dit. Allemaal eettentjes, maar ook kleine schattige boetiekjes.

We hebben een wandeling uitgestippeld door de verschillende wijken. Echt een compleet andere wereld,  Soho, Chelsea en het Meatpacking District. Veel minder hoge gebouwen, smallere straten, meer bomen en echt een gezellige sfeer. Ook de pandjes met z’n leuke brandtrappen. In verschillende stijlen en vormen. En in het zonnetje ziet het er allemaal heel sfeervol uit.

Een geweldige mooi stad is New York met veel verschillende wijken en bezienswaardigheden. Ik heb er van genoten en nu weer op naar huis.