Noord Portugal als weekendtrip dag 1

 • Vanaf Amsterdam ben je met Transavia in 2.5 uur in Porto of moet ik zeggen Oporto. Nou ja maakt niet uit. Je bent dus in Noord Portugal. We blijven echter niet in de stad, we kiezen voor de natuur en om kleinere dorpen te bezoeken. Na een stedentrip Berlijn is dat wel een fijne afwisseling: een stad vind ik leuk, maar niet meer dan twee dagen.

  Op de luchthaven pikken we een mooie grote auto op. We hebben ons zelf eens getrakteerd op wat luxe, omdat we weer eens met z’n tweetjes weg zijn. De laatste keer is alweer twee jaar geleden en meestal bleven we dan nog in Nederland. Wat we nu doen is net zo duur als een verblijf in Nederland, maar hebben we ook nog een vlucht naast autohuur en twee leuke sjieke hotels in Noord Portugal.

  We rijden niet gelijk naar ons hotel in Lamego, maar gaan eerst naar Guimeraes. Volgens de boekjes een mooie stadje met een historisch centrum. En inderdaad een erg leuk stadje met veel oude koloniale huisjes, pleintjes en smalle straatjes. Door het weer besluiten we na een korte late lunch snel door te gaan. En dat blijkt later maar goed ook. In eerste instantie willen we binnendoor via Amarante naar Lamego rijden, maar het wordt al laat en donkerder en we besluiten toch maar de snelweg te nemen. Hoe hoger we rijden, hoe harder het begint te sneeuwen. Sneeuwen, ja sneeuwen. Iets wat we helemaal niet verwacht hadden. Zon en 20 graden stond op de menukaart. Maar nee, we rijden in de sneeuw. en hoe hoger we dus komen hoe witter de weg en hoe langzamer het verkeer.

  Na vijf kwartier komen we aan op onze bestemming: een prachtig gebied met de rivier de Douro in een vallei en dorpen op de heuvels. Ons hotel Delfim Douro ligt op de heuvels en iedere kamer heeft een super mooi uitzicht over de rivier en de vallei.

  Nu maar hopen dat het weer inderdaad morgen beter is, zoals de weersvoorspellingen aangeven.
  Normaal is het in deze tijd van het jaar zonnig en rond de 18 graden.

  Tips:

  • wanneer je een auto huurt in Portugal laat dan het tolkastje activeren.
  • voor een klein beetje extra heb je halfpension in dit hotel en een echte aanrader, het eten was heel smaakvol, mooi opgediend en het geld meer dan waard. Zie het vooral ook als gemak na een dag in de auto en om niet meer weg te hoeven uit je hotel.