Off the beaten track

Vandaag staan we vroeg op. We hebben een excursie naar het onbekende Bali. Een plekje waar nog weinig toeristen komen. En eigenlijk is dat zonde, want wat was het leuk. Inderdaad we zijn geen toerist tegengekomen. De mensen in het binnenland zijn nog vriendelijker dan elders en vinden het prachtig om toeristen te zien.  De route van Ubud naar Bangli  duurt iets meer dan een uur en echt helemaal door het binnenland, kleine schattige dorpjes. Overal tempeltjes. Rijstvelden en jungle. Je komt ogen te kort, zo mooi. Nadat we echt de regio Ubud uit zijn is er geen toeristenwinkel meer te zien. Puur lokale winkeltjes, Balinese huizen en overal kleine offertempeltjes langs de weg.

We rijden naar Klumpu Resort waar we worden opgewacht door een lokale gids. We krijgen een strohoed op en een bamboe stok. Insmeren met muggenspul, want we gaan door de jungle klimmen en klauteren. Onderweg komen we langs lokale rijst – en kokosboeren tegen. Allemaal even vriendelijk en geen probleem om foto’s te maken. In de rugzak zitten twee grote flessen water, want met die hitte zweten we enorm en moeten we blijven drinken.

Na wat klimmen en klauteren komen we in een kleine 45 minuten aan bij de waterval, waar we naar toe zouden gaan. Niemand te bekennen en wat een prachtig plekje. We hebben zwemkleren aan, dus hup onder die straal, even afkoelen. Na een half uur hebben we er genoeg van en begint de klim naar boven. Boven nemen we niet de weg terug door de jungle, maar gaan we door de rijstvelden. We stoppen bij een van de boeren voor verse kokosnootsap. De weg terug is ook een stuk over de weg, jammer, maar het kan helaas niet anders. Terug bij het resort krijgen we een heerlijke welverdiende lunch. En daar zijn we ook wel aan toe na al die inspanning. We hebben zeker 8 km gelopen in de hitte.

Onze chauffeur brengt ons terug naar Ubud en na het inchecken in ons nieuwe hotel gaan we nog even de stad in. Maar heb je meer tijd dan wij, blijf dan minimaal 1 nacht. Het is er enorm rustig. Prachtige vergezichten over de rijstvelden. Echt een plek om helemaal Zen te worden.

Terug in Ubud scoren wij nog wat laatste souvenirs, bekijken het Paleis en natuurlijk dineren. De winkeltjes in Ubud zelf hebben veel standaard dingen. Kom je voor de kunst, houtsnijwerk etc. dan moet je met een scooter of op de fiets wat in de omgeving gaan rondrijden. In de omliggende dorpjes vind je mooie spullen.

Je kunt hier op Bali echt overal ontzettend lekker, goed en goedkoop eten. Morgen gaan we nog wat relaxen, nog een laatste massage en dan weer in het vliegtuig terug naar Nederland.

Terug in Ubud scoren wij nog wat laatste souvenirs, het Paleis bekijken en natuurlijk dineren. De winkeltjes in Ubud zelf hebben overigens veel standaard dingen. Kom je echt voor de kunst, houtsnijwerk etc. dan moet je met een scooter of de fiets wat in de omgeving gaan rondrijden. In de omliggende dorpjes heb je mooie spullen.

Je kunt hier op Bali echt overal ontzettend lekker, goed en goedkoop eten. Morgen gaan we nog wat relaxen, nog een laatste massage en dan weer in het vliegtuig terug naar Nederland.