Oost Canada

Camperreis van Toronto naar Halifax

Lang geleden hebben ik het westen van Canada ontdekt met een camper en het werd tijd om ook eens te kijken wat de Oostkust te bieden had. Ook voor deze kant kiezen we voor een camper. Iets wat mijn kinderen (5 en 7 jaar) al een tijdje willen doen. Omdat je niet in 2 weken van Toronto naar Halifax kan rijden krijgen de jongens een paar dagen extra vrij. Zo hebben wij 3.5 week om deze regio te bekijken.

Toronto is een leuke stad om lekker door heen te lopen. Veel verschillende culturen wisselen zich af in de verschillende wijken die in elkaar overlopen. Er is genoeg te doen in deze stad. Het is een echte aanrader om naar Toronto Island te varen. Vanaf hier heb je een geweldig mooi uitzicht op de Skyline van Toronto, vooral bij zonsondergang.

Richting de Niagara Falls en de regio Stratford (Sheakspare Country) en St. Jacob (Amish Country) is het nog een wirwar van wegen en ben je nog ver weg van het mooie natuurschoon wat Canada te bieden heeft. Natuurlijk kan je bij Niagara Falls je helemaal nat laten worden op de boot The Maid of the Mist of op Journey behind the Falls gaan, maar je kunt ook vanaf de kant van het geweldige schouwspel genieten.

The Bruce Peninsula is een gebied dat je zeker niet mag overslaan tijdens je bezoek aan de Ooskust. Dit park wat zich voornamelijk afspeelt rond Tobermory heeft mooie wandelingen en een schitterende natuur. De wandeling van een 1 uur retour naar The Grotto wordt beloont met een geweldig uitzicht. Wandel over het enorme brede strand van Singing Sands, waar het water ongelofelijk warm is. Of maak een mooie kanotocht.

Het volgende park op onze route is Algonquin National Park. Ook hier kan je weer hele mooie wandelingen maken en met een beetje geluk kom je elanden tegen. Er zitten er hier genoeg. In dit park zijn ook vele mogelijkheden om te kamperen en heel dicht bij de natuur te zijn. De beste manier voor dit park is een overnachting aan de ene kant van het park en de volgende nacht aan de andere kant van het park. Zo hoef je niet twee keer diezelfde 80 kilometer af te leggen.

Onderweg naar Quebec kan je nog een aantal stops maken, onder andere in Ottowa en Montreal. Wij kiezen ervoor om deze steden links te laten liggen en rijden door tot Nicolet/Trois Rivieres. Hier heb je leuke strandjes aan de rivier en kun je kijken naar de grote vrachtschepen die voorbij varen, de mensen die aan het vissen zijn of gewoon lekker met een boek in de zon en de kids met de voetjes in het water.

Quebec is 1.5 uur vanaf Nicolet en neem vooral niet de snelweg, maar pak de weg rechts van het water en blijf langs het water rijden. Zo kom je door de meest schattige dorpjes en heb je mooie uitzichten over de rivier. Quebec is een stad welke je met een camper niet in mag. Net als Ottowa en Montreal overigens. Dit heeft met verzekeringen te maken. Wij nemen dan ook een camping buiten de stad en nemen de ferry naar de oude stad. Als je met dit bootje gaat heb je gelijk een mooi uitzicht op de skyline van Quebec met het prachtige kasteel op de top van de berg. Het oude gedeelte van de stad is vrij compact met kleine smalle gezellige straatjes. Een perfecte plek voor het scoren van wat souvenirs. Een wandeling om de oude stadsmuur is zeker ook een aanrader.

Een hoogtepunt van deze reis is wel onze walvistocht vanuit Baie Saint Catherine. We overnachten 2 nachten op camping falaise sur mer, waar je een plek kan hebben aan het water en je vanuit je camper naar de walvissen kunt kijken. Tijdens onze walvistocht zien we vele Beluga walvissen, maar ook een humpback Whale en zeehonden. Je kunt vanaf Saint Simeon met de ferry naar de overkant van de rivier, zodat je niet weer helemaal terug hoeft naar Quebec. Helaas hadden wij de pech van slecht weer en ging te ferry niet, waardoor we 4 uur extra moesten rijden.

We verlaten de staat Quebec en trekken New Brunswick in. Een hele mooie groene provincie, waar je overdekte bruggen hebt, het mooie Fundy national park en Hopewell Cape waar je heel duidelijk het grote hoogte verschil van eb en vloed kan ervaren. Je kunt dit park dan ook niet betreden voor eerst de getijde map te hebben geraadpleegd.

Van Hopewell Cape kan je met een overnachting in Antigonish door rijden naar Cape Breton. Dit schiereiland heeft de meest prachtige kustlijnen ter wereld. Je zult bij iedere lookout dan ook gegarandeerd willen stoppen en genieten van de mooie vergezichten. Eenmaal in het nationale park kan je met een beetje geluk weer wild zien, mooie wandelingen maken en watervallen zien. Het is zeker de moeite waar om met de klok mee het rondje te rijden, aangezien iedereen anders om gaat. En je moet het zeker in twee dagen doen. Dus maak een overnachting in het park. Anders heb je geen tijd om te genieten en te wandelen.

Ben je een echte vogelaar, moet je zeker een stop maken in Big Bras d’Or. Hiervandaan gaat een klein bootje naar Bird Island. Je kan hier met een beetje geluk Jan van Genten, verschillende meeuwen, aalscholvers, papegaaiduikers en nog veel meer zien. Wij hebben zelfs ook nog zeehonden gezien. Het tochtje duurt 3 uur.

Via de oostkust zijn we door gereden naar Halifax, hebben we nog een mooie wandeling en overnachting gemaakt in Taylor Head National park en hebben we een flits bezoek aan een regenachtige stad gebracht.

Nog enkele tips:

*Reizen met een camper kan hier goed, alleen zijn de meeste parkeerplaatsen in de parken niet berekend op campers.

*Reis niet voor eind mei richting Quebec, New Brunswick en Nova Scotia. De meeste campings zijn nog dicht en het is echt een uitdaging om een campingplek te krijgen. Er zijn wel lekker weinig toeristen, waardoor je al het moois voor jezelf hebt.

Klik hier voor meer foto’s.