Oostenrijk 2

Het echte Heidi gevoel.

Op ruim 9 uur rijden, zonder files zit je in het Zillertal. Een prachtig stukje natuur ook in de zomer. Natuurlijk een uitstek bestemming voor de wintersport. De vele plaatjes hebben een aantal liften, die vervolgens ook weer liften hebben. Zo kan je van de ene plek naar de andere skiën als je wilt.

Maar in de zomer is hier ook veel te doen en te beleven. Even voordat ik ga beginnen met  een opsomming van de leuke actieve dingen die we hier gedaan hebben het volgende.

Een autobaanvignet heb je alleen maar nodig als je gebruik maakt van de Oostenrijkse snelwegen. Doe je dit niet, dan hoef je er dus geen aan te schaffen. Hou er wel rekening mee dat je wanneer je vanaf Duitsland Oostenrijk inrijdt je ook niet over de snelweg moet komen. Zo’n pas is ook niet al te duur. Je koopt een 10 dagen pas voor ongeveer €9,-. Koop je hem bij de ANWB dan betaal je wat meer, maar in de zomervakantie wel de moeite waard, want de laatste tankstation in Duitsland zijn afgeladen vol. Verder zijn er nog een aantal binnenwegen of mooie routes waar je nog eens extra tol betaald. Deze kosten kunnen aardig oplopen. Zorg dus dat als je hier gaat toeren dat je altijd contant geld bij je hebt.

Wij verblijven in Kaltenbach een klein dorpje tussen Fugen en Zell am Ziller. Omdat we hier twee weken zijn hebben we alle tijd om bezienswaardigheden in de buurt en wat verder weg te bekijken.

Tip 1; Ook hier spelen we weer regelmatig het geocaching spel, waardoor we op de mooiste uitkijkjes kopen en bij de leukste kapelletjes. Wil je hier mee over weten kijk dan eens op www.geocaching.com

Tip 2; Koop een Zillertalpass, hiermee mag je iedere dag in 1 gondel en krijg je vele kortingen op entrees. Je mag gratis gebruik maken van het openbaar vervoer. De passen zijn met 3 verschillende lengtes te koop 6, 9 en 12 dagen.

Tip 3; Altijd al eens willen weten hoe het werkt in een goudmijn, zien hoe ze Oostenrijkse kaas maken en een mooie wandeling de berg af, ga dan naar de goudmijn in Hainzenbergen/Zell am Ziller. Ik had er zelf iets meer van voorgesteld voor de kinderen. Maar het blijft een avontuur, zo’n mijn in.

Tip 3; Zillertal Hohestrasse – dit is dus zo’n tolweg €8,-. Maar erg de moeite waard om over de bergtoppen van het Zillertal te rijden. Het is een smalle weg en gaat steeds dicht langs de afgronden, maar er zijn voldoende passeerhavens. Onderweg kom je langs de verschillende hutte waar je een hapje kan eten of drinken.

Tip 4; Heb je slecht weer dan is er in Fugen een leuk glijbanen zwembad waar je voor 2 uur of een hele dag een kaartje kan kopen.

Tip 5; Kaltenbach heeft een eigen waterval boven in het dorp. Hier is tevens het Outdoor center gevestigd. Je kunt hier 3 uur klimmen in verschillende categorieën, de meest adventure one gaat over/door de waterval. Wil je niet klimmen kan je ook gewoon een kijkje bij de waterval nemen en bij het klimmen kijken.

Tip 6; Echt de moeite waard is de Wolfsklamm bij Stans. Parkeer gewoon in het dorp, das gratis, want op de kleine parkeerplaats is het duur en vaak vol. De wandeling is ongeveer 1 uur omhoog klimmen. Zorg voor goede schoenen. Je klimt en klautert over allerlei bruggen die langs de rotsen zijn geplaatst, om bovenaan te eindigen bij een waterval en de rivier. Een prima plek om te picknicken. Neem ook weer dezelfde weg terug, want anders loop je gigantisch om.

Tip 7; Een niet al te goedkoop en zeer klein museum is het Haus steht Kopf. Een super aanrader met de kinderen. Het complete huis is op zijn kop gebouwd. Met een beetje creativiteit kan je hier leuke foto’s maken.

Tip 8; Zeker een bezoek waard is de Krimml waterval. Trek hier lekker een dagje vooruit. Je kunt namelijk helemaal naar boven wandelen, en beneden is er nog een waterpark voor de kinderen. Je moet wel weer over een tolweg, dus vergeet je kleingeld niet €8,50. Ook voor parkeren moet je hier betalen. Stop vooral onderweg naar de waterval op de verschillende uitzichtspunten, want je kan dan goed de grote van Europa’s grootste waterval zien. Wij zijn vanaf hier nog doorgereden naar Kals am Grossglockner (1.5 uur verder) om een mooie uitzicht te krijgen op de gletsjer. Ook hier betaal je wel 2x tol, een keer €15,- voor een retourtje door de tunnel en een keer voor het laatste stukje €10,- voor het uitzicht punt. Wil je de echte Grossglockner bezoeken, dan kan je ook de speciale tolweg nemen, dit kost je alleen wel €45,-, alleen om op deze weg te mogen rijden.

Tip 9; Vond je de Wolfsklamm ook zo mooi, op 2.5 uur rijden van Kaltenbach ligt nog zo’n mooie Klamm en wel de zeer bekende Liechtensteinklamm. Wees vroeg, want er lopen hordes toeristen. Hij is weer compleet anders dan de Wolfsklamm en dat maakt het ook zo bijzonder. Met een half uur ben je boven bij de waterval.

Tip 10; hoogtepunt van deze reis was wel de IJsgrot op de hintertux. Je kunt met de zillertal pass de eerste lift nemen en daarna moet je nog 2 gondels extra nemen om bij de ingang te komen. Bijkomend extra is dat je een geweldig uitzicht hebt, er nog wat leuke kinderactiviteiten zijn en dat je kan skiën als je wilt, zomers en winters. Je kunt bij de ijsgrot kiezen uit twee opties, met en zonder bootje. Wij hebben het bootje genomen, maar het voegt niets toe, zonde van je geld.

Tip 11; De volgende gondels moet je zeker nemen: Horbergbahn, Spieljochbahn en de Ahornbahn. De ritjes duren echt lang en het uitzicht wat je boven hebt is geweldig. Vanaf hier kun je ook vele wandelingen starten. De Ahornbahn begint in Mayrhofen, welke je heel makkelijk met de trein kunt doen. Dan loop je door het gezellige dorp naar het begin van de bahn en hoef je ook geen parkeergeld te betalen.

Meer foto’s zien klik dan hier.

Interesse in een leuke doe vakantie in Oostenrijk, bel of mail me vandaag nog.