Portugal – Algarve

Algarve in de winter, ja hoor waarom niet!

En zo is er een einde gekomen aan deze mooie maar zeer lange dag. Om 3 uur in de auto op weg naar Schiphol. Alles verliep vlotjes. Geen vertragingen zoals aangegeven bij de security en op tijd de lucht in. Net voor de landing komen we in een achtbaan van turbulentie en dat vonden de kids wel erg spannend. Eenmaal de koffer op naar het autoverhuurbedrijf, waar we na 30 min met een splinternieuwe Audi A3 wegrijden richting Albufeira. Het is even zoeken maar we vinden het uiteindelijk ons thuisadres deze week Alfagar Village. Mooie ruime appartementen. Geweldig boven op de kliffen gelegen. Het weer is ons ook goed gezind. Het zonnetje straalt prachtig. Omdat we nog de hele dag voor ons hebben rijden we richting het natuurgebied Salgados. We vinden hier een paar geocaches en genieten van de wind die met de zee speelt. Wat een hoge golven. Op de wandeling terug naar de auto zien we roze en witte flamingo’s. Prachtig om te zien. Terug bij ons appartement gaan de jongens even binnen zwemmen en ik ga hardlopen. We genieten van een mooie zonsondergang en duiken zo ons mandje in. Morgen weer een nieuwe dag met nieuwe ontdekkingen.

Waar je ook bent ter wereld op zaterdag is er altijd wel ergens een markt. Aan de Algarve zijn er meerdere. Sommige zijn dagelijks, maar op zaterdag zijn ze grootser en is er meer vers te koop.
Daarom hebben wij vandaag markten dag. We beginnen in Quarteira. De kaart die we hebben gekocht is absoluut niet handig. De meeste wegen staan er niet op. Dus TomTom maar weer aan. Eenmaal aangekomen aan de kust moeten we toch even zoeken waar het is. Maar uiteindelijk belanden we eerst bij de haven, waar gewoon op de straat de vis wordt verkocht. Nog levend en wel wordt het op plastic op straat gegooid. Geweldig om te zien hoe er onderhandeld wordt en mensen met zakken vis weg gaan. Dan komen we in de hal waar men in de boekjes overschrijft. Ook nog steeds mooi om te zien. Nog even over het strand gelopen en toen door naar Loule. Hier is een markt met meer dan alleen vis. Er is volop groente, vlees, kaas, manden, oliën en jam.
We eten bij een kraampje verse Churrinnos. Echt heel erg lekker. De kinderen zijn er verslaafd aan geworden.
Na een wandelingetje door het dorp terug naar de auto rijden we door naar Olhao. Op deze markt kun je naast de groente en vis ook sokken en ondergoed kopen. Ook hier vinden we een kraam met Churrinnos en moeten er nog meer gegeten worden.
Vanaf hier rijden we in drie kwartier weer terug naar Albufeira. Gaan de kids nog even voetballen en zwemmen en is er weer een mooie zonnige dag voorbij.

Wind, zon en veel wolken wisselden elkaar vandaag af. We vertrokken vroeg vandaag, want we hadden een hele rit gepland. Om half 9 zaten we in de auto op weg naar onze eerste stop Lagos. Een plaatsje dat zeker in de zomermaanden heel gezellig druk zal zijn. Maar nu op zondag zo vroeg is het er nog stil en alles dicht. Maar de koloniale Portugese stijl is hier duidelijk zichtbaar. Na deze kort stop rijden we verder naar het fort van Sagres. Prachtig boven op de rotsen gelegen. Voor €3,- kan je met 2 volwassenen en 2 kinderen naar binnen. Dat zijn nog eens prijzen. We lopen een tijd lang rond in het fort en genieten van de mooie uitzichten op de kliffen. Dan door naar het meest zuidelijke puntje van Europa. Cabo Sao Vicente. En dit was het moment voor de familie selfie. De jongens hebben ingesteld dat er iedere vakantie in ieder geval 1 selfie gemaakt moet worden of op een mooie punt of op een speciale plek. Na deze korte stop rijden we een stukje terug naar het strand van Beliche. Een echt surfersstrand. Hier gaan we lekker picknicken en kijken naar de tientallen surfers die proberen een mooie golf te berijden. Na wat klimmen en klauteren op de rotsen nemen we de vele trappen weer naar boven, waar we de auto hadden achtergelaten. We rijden naar Vila do Bispo en gaan vandaar weer richting de zee. Je komt hier in een mooie laag beboste omgeving van kurk en een soort eucalyptusbomen. Hier maken we een wandeling van ongeveer 1.5 uur en pikken nog een paar Geo’s op. We rijden nog een stukje verder naar de kust en hebben op deze manier vandaag de Middellandse zee en de Atlantische Ocean gezien. Deze laatste is een stuk wilder en dit geeft weer geweldig hoge golven. Onze laatste stop is een grote dam wat meer in het binnenland. Een super groot meer schuilt er achter deze dam. Vanaf hier rijden we in een klein uurtje terug naar Albufeira. Weer een mooie dag afgesloten.

Het uurtje tijdsverschil is eindelijk een beetje ingedaald bij onze Luca, hij was om 7 uur wakker i.p.v. 6 uur. Vanmorgen was het mistig, bewolkt toen we vertrokken richting Tavira. Maar de wolken trokken uiteindelijk weg en de zon liet zich goed zien. Tavira is echt een leuk plaatsje met koloniale huizen, er heerst een gezellige sfeer en er zijn wat leuke souvenirwinkels. We blijven hier dan ook wat langer dan gepland, wat uiteindelijk zorgt dat we weer laat terug zijn en de jongens moeten kiezen tussen zwemmen of voetballen en niet meer allebei.
Na dit bezoekje gaan we hier de binnenlanden in. De weg naar Cachopo staat bekend als een mooie route. En inderdaad een hele mooie bergroute met vele uitzichten. Vandaar rijden we richting Querenca, ook dit stuk is prachtig. Onderweg pakken we nog een paar Geo’s waardoor we weer op bijzondere plekjes komen. Toch een leuke manier van reizen die schatten. Je komt echt op plekjes waar je normaal niet zou komen. Bij Querenca maken we een wandeling van ruim 4 km bij Fonte Benemola. Een wandeling die in de boekjes een stuk mooier omschreven stond dan dat ie in werkelijkheid is, maar goed, soms heb je pech. We rijden nog even door naar de kleine stad Alta. Leek om even door heen te rijden en een ijsje te eten. Ook hier hebben we nog een Geo, waardoor we op een heel bijzonder plekje komen bij een mooie waterval. Het was dan ook wel een gevaarlijke klim naar beneden, maar zeker de moeite waard. Omhoog gaat een stuk makkelijker. Morgen gaan we kijken of we de grot van Benagil in kunnen en gaan we lekker over de vele strandjes slenteren. Een soort van relax dagje dus.

Een meer relax dagje vandaag. Kijk goed naar het weer en besluit bij veel zon en weinig wind naar het strand van Benagil te gaan. Wij hebben echt precies de goede dag gekozen, uiteraard kijkend naar de weerkaart iedere avond. Het is vrijwel windstil en geen wolkje aan de lucht. Na een klein half uurtje rijden komen we aan op dit kleine prachtige strandje dat tussen de kliffen geklemd ligt. Met een boottocht van een uur kan je 20 grotten bekijken. Deze kunnen alleen vanaf het water bezocht worden. Volwassenen betalen €17,50 en kinderen €12,50. Het kost wat, maar dan heb je ook wat. De kids vonden het in het begin wel een beetje spannend in zo’n open boot. Maar we hadden een hele vaardige kaptein, die enorm goed wist wat hij deed. Hij manoeuvreerde de smalle grotten in weer uit. Zo kwamen we ook in de wereld beroemde grot van Benagil, die je op alle plaatjes van de Algarve ziet. Helaas omdat het winter is kan je nergens echt uit de boot stappen, dit vanwege de vele stromingen die er in de winter zijn. Het ritje terug het strand op is ook nogal spectaculair. De boot maakt een enorme vaart, zorgt dat ie goed op de golven komt en stuitert het strand op. Gelukkig wordt je van te voren wel even gewaarschuwd.
Na dit tochtje gaan we een strandje verder naar Praia Marinha, hier waren we met de boot ook al even geweest. Dit strand wordt genoemd als mooiste strand van Europa, en inderdaad het is een prachtig strand. Via een tunnel/grot komen we bij nog zo’n mooie strandje. We maken een wandeling van 1 uur over de kliftoppen en hebben de mooiste uitzichten. Een mooie dag langs de kust dus.
Op de terugweg doen we de jongens nog een plezier door ze op McDonalds te trakteren. We vinden er een in het Algave Shopping center. Een geluk voor ons, want hier is een food-court, waardoor wij ook iets lekkers kunnen kiezen. ’s Middags wordt er weer gezwommen en gevoetbald en wassen we de enorme schelpen verzameling uit, want op het strand van Benagil hebben we echt de meest prachtige exemplaren gevonden. Morgen gaan we weer de bergen in, richting Monchique.

Alles hebben we gehad vandaag, het begon met zon en al veel wolken. De temperatuur liep al aardig op en het was gewoon warm in Silves. Hier hebben we een aantal geo’s gezocht en zijn we het kasteel in geweest. Nou ja kasteel, meer een soort burcht in onze ogen. Maar wel mooi onderhouden. Voor €5,60 konden we met z’n 4-en naar binnen en hebben we over de muren gelopen en het stadje van boven aan alle kanten bekeken. Daarna door naar Monchique. Hoe meer we de bergen in gingen hoe bewolkter het werd. De eerste paar uitzichtpunten waren nog goed te doen, maar hoe hoger we kwamen hoe meer we in de wolken terecht kwamen. Dat deed ons gelijk weer denken aan Oostenrijk vorig jaar zomer. Dezelfde vraag kwam weer boven…. Mam, kunnen we de wolken ook vangen en in een potje stoppen. Na een stop in het kleine dorpje om een lunch voor de picknick te scoren zijn we verder naar boven gereden tot Foia. Hier is een grote parkeerplaats en vanaf hier kan je een aantal wandelingen maken. Wij hebben onze eigen wandelingen gemaakt via de Geo’s. Echt een handige manier om korte wandelingen te doen met de kinderen. Een ware zoektocht op onbekend terrein, niet te lang en niet de weg kunnen kwijt raken met zo’n gps in de hand. Ik kan me nog de vele wandelingen van vroeger herinneren, waarbij we regelmatig de weg kwijt raakte en we uren wandelden tot we weer bij ons beginpunt waren. Hier boven in de bergen, waren er vlagen van mist, regen en een klein beetje hagel. Maar er was ook vooral veel wind. Maar we waren goed voorbereid, want de boekjes hadden ons al gewaarschuwd op kou en de mist zou het hier echt heel magisch maken. Ja inderdaad, magisch, want soms kon je geen hand voor ogen zien en moest je goed kijken waar het pad was. Al met al weer een heerlijke dag en deze kant is weer heel anders als de bergen aan de kant van Cachopo, waar we al eerder deze week waren. Morgen alweer ons laatste dagje, want vrijdagochtend vliegen we al vroeg weer terug naar Amsterdam.

Terug in het koude Nederland. Vanmorgen vroeg in het donker naar de luchthaven Faro gereden en de auto weer ingeleverd. Alles verliep heel vlotjes. Jammer alleen dat er dan niemand bij de incheckbalie zit en we hier dus nog 45 minuten moesten wachten. Faro is geen Schiphol, maar er zijn nog genoeg winkeltjes en restaurantjes om je 1.5 uur te vermaken. Er is zelfs voor de kinderen een kleine speelplaats met een glijbaan, voetbaltafel en wat andere kleine spelletjes. Aanboord schiet onze Roan weer in de stress van de heenreis met de turbulentie die we hebben gehad en de purser stelt hem gerust. Zodra er iets gebeurd zal hij zich bij Roan melden. En dat doet ie ook geweldig. De 2 keer dat er maar een beetje turbulentie is staat ie er weer en heeft ie voor Roan een verassing bij zich. Van wat drinken tot koekjes. Hij belooft zelfs op Schiphol dat hij even in de cockpit mag kijken. Het landen op Schiphol was wel even een handenknijp dingetje maar volgens mij gaat het de volgende keer weer helemaal goed komen. Weer een mooi avontuur verder en genoeg kennis van de Algarve om een mooie vakantie voor jou uit te stippelen. Zomer of winter is het hier goed toeven. De winters iets meer kans op regen, maar aan de temperatuur zal het niet liggen. Bedankt TUI voor deze fijne vlucht vandaag terug uit Faro.

Meer foto’s zien? Klik hier.