De Reisverrijker Pareltjes

Quinta de Portela

Quinta da Portela

Op twee uurtjes rijden van Porto, op een steenworp van de Passadiços en 30 kilometer van de Spaanse grens ligt onze biodynamische boerderij, Quinta da Portela. Met 19 ha grond in het Unesco natuurpark Serra da Estrela en in het dal van de Mondego rivier. De quinta biedt rust en ruimte en waanzinnig mooie vergezichten. Op het terrein staan zo’n 700 olijfbomen waarvan ieder jaar biodynamische olijfolie van topkwaliteit geoogst wordt. Ook zijn er diverse watermijnen en waterbronnen met schoon en mineraalrijk water: uit de kraan komt bronwater! Naast olijfbomen zijn er veel verschillende fruit- en amandelbomen, is er een biologische moestuin, wonen er vijftig schapen, twee paarden, zes kippen en wat honden en katten. Op de warme helling staan terrassen met wijnranken.

Nederlandse eigenaren

Manda en Jasper. Twee individuen met een gezamenlijke droom: wonen en werken op een bijzondere plek, waarbij we zo zelfvoorzienend als mogelijk kunnen leven.

In 2020 besloten wij om in Portugal te gaan wonen en gingen we op zoek naar een plek met schoon water en biologische landbouwgrond.

Je verblijf

Zes studio’s met elk een eigen sfeer. Kamers 1, 2 en 3 zijn romantisch  ingericht en in de typische stijl van deze regio. Kamers 4, 5 en 6 hebben een moderne uitstraling, met terras en een fantastisch uitzicht over de olijfboomgaard en de vallei. Alle studio’s beschikken over een eigen badkamer en zijn ingericht voor twee personen. In sommige studio’s is ruimte voor het plaatsen van extra (kinder) bedden.

Voor families is er een privé huis met twee slaapkamers, een badkamer met ligbad, een eigen open keuken en een grote open haard. Zowel de studio’s als het familiehuis zijn voorzien van handdoeken en bedlinnen.

Het ontbijt is inbegrepen! Iedere morgen kakelvers en naar keuze: op het terras bij de quinta of privé bij je studio.

Moestuin, schapen en water

Naast de olijfboomgaard is er een biologische moestuin en zijn er fruit- en amandelbomen (voel je vrij om te plukken waar je zin in hebt!) zoals abrikozen-, kweeperen-,peren-, appel-, kersen-, pruimen- en amandelbomen. Daarnaast wordt er een schaapskudde gehoed met Bordalaira schapen, die typisch zijn voor deze omgeving. De terrassen met wijnranken liggen aan de ‘warme’ kant van ons domein.

Op het terrein bij de quinta is een fijne waterplek. Ideaal voor kleine kinderen, maar natuurlijk kunnen ook volwassenen hier heerlijk afkoelen: lekker met je benen in het water en een drankje in je hand. Deze waterplek wordt gevuld met vers bronwater, uit eigen bron.

Eten en drinken

Drie keer per week koken Jasper en Manda voor hun gasten, je kunt hier op inschrijven. Bij de buitenbar serveren zij naast drankjes en zelfgemaakt ijs, sandwiches en snacks. En, op verzoek, maken ze een heerlijke gevulde picknickmand, voor onderweg óf voor ergens op het terrein; er is ruimte genoeg om een privé plekje op te zoeken.

De omgeving

Quinta da Portela ligt op een steenworp van de Passadiços en ongeveer 30 kilometer van de Spaanse grens, in het grootste natuurpark van Portugal: ‘Parque Natural da Serra Estrela, op loopafstand van de Mondego rivier met heerlijke strandjes en zwemplekken. Om de hoek ligt een prachtig meer waar je kunt suppen, kanöen en zwemmen. 

Sneeuw

In de wintermaanden ligt er sneeuw in de Serra da Estrela : er is een klein wintersport gebied  op 1993m hoogte ‘De Torre’ waar je kunt skiën, sleeën en snowboarden. Er zijn skipistes en er is een goed restaurant voor de lunch. 

Wandelpaden

In de directe omgeving zijn verschillende wandelpaden, sommige stammen nog uit de Romeinse tijd. In het Parque da Estrela zijn 375 wandelpaden met allerlei verschillende moeilijkheidsgraden.

Guarda

Het is ongeveer 15 autominuten rijden naar Guarda, een mooie en gezellige stad met terrassen, restaurants, winkels, een enorme kathedraal (Sé) aan een prachtig plein. Op woensdag en zaterdag is er markt, waar de locals hun in eigen moestuinen verbouwde groente en fruit verkopen. Er zijn slagers en bakkers én de zelfgestookte fruitlikeur (Aguardente, afgeleid van áqua ardente, vertaald; vurig water) wordt hier verkocht.