Reisdocumenten voor Zuid Afrika met kinderen

Tegenwoordig kan je met kinderen onder de 18 jaar niet zomaar meer naar Zuid Afrika reizen. Naast een eigen paspoort heb je ook een BRP uitreksel nodig.

Aangezien wij zelf komende zomer naar Zuid Afrika reizen een goed moment dus om eens te kijken hoe je nu gemakkelijk aan zo’n document komt. Via de website van de gemeente, in mijn geval Woerden, kom ik via de afspraken site er achter dat het formulier dat ik nodig heb een BRP heeft. Oke, dat is stap 1. Dus ik netjes een afspraak maken om langs te gaan. Vervolgens krijg ik de mogelijkheid om het ook via mijn digiD te doen. Je vult wat gegevens in, betaald via Ideal en 2 dagen later liggen de papieren op de mat.

Zorg dat je deze papieren goed bewaard, want die heb je nodig om het land in te komen, maar ook om het land te verlaten. Dus stop ze niet in je koffer, maar ten alle tijden in je handbagage.

Nog wat extra informatie van de website van het Zuid Afrikaanse verkeersbureau:

Nieuwe regels voor reizen naar Zuid-Afrika met kinderen

Sinds 1 juni 2015 is reizen naar en vanuit Zuid-Afrika met kinderen alleen toegestaan met internationaal geboortecertificaat

Reis je met kinderen jonger dan 18 jaar van of naar Zuid-Afrika? Dan is onderstaande informatie van cruciaal belang. Lees dit, wees voorbereid en wijs ook andere mensen waarvan je weet dat ze met kinderen van of naar Zuid-Afrika reizen op de inhoud van dit artikel. 

De Zuid-Afrikaanse overheid heeft het sinds 1 juni 2015 verplicht gesteld voor kinderen die van en naar Zuid-Afrika reizen, in bezit te zijn van een officieel internationaal geboortecertificaat. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken (Home Affairs) voerde de regels door om mensenhandel en illegale adoptie te bestrijden.

Wat betekent dit als je met je gezin op vakantie naar Zuid-Afrika gaat?
Gezinnen die met kinderen jonger dan 18 jaar naar (en vanuit) Zuid-Afrika reizen, dienen naast een geldig paspoort en ticket, ook een internationale geboortecertificaat van de minderjarige reizigers bij zich te dragen.

Naast dat internationale (let op dat je de Engelstalige, internationale variant bij je hebt) geboortecertificaat, gelden ook regels voor wanneer ouders van de kinderen niet samen reizen, d.w.z. als je als moeder of vader alleen met de kinderen reist, wanneer er bijvoorbeeld sprake is van gescheiden ouderschap, externe voogdij, adoptie of overlijden, etc.

Wat heb je nodig als je als ouder zonder partner (vader/moeder van de kinderen) van en naar Zuid-Afrika reist?
Dan heb je een aantal zaken op voorhand nodig, namelijk:
– datzelfde internationale geboortecertificaat (unabridged);
– een ondertekende brief van de niet-reizende ouder waarin hij/zij toestemming geeft aan de andere ouder om met het kind te reizen;
– een kopie van het paspoort van de niet-reizende ouder;
– de volledig ingevulde, ondertekende en officieel geautoriseerde affidavit van Home Affairs (te laten stempelen bij een Zuid-Afrikaans politiebureau, een notaris of in Nederland bij de gemeente). NB: dit document is slechts vier maanden geldig.

Let op: al bovenstaande documenten moeten deze officiële stempel krijgen, dus ook de brief van de niet-meereizender ouder en de kopie van het paspoort. In Zuid-Afrika te halen bij het politiebureau; in Nederland bij de notaris of het stadsdeelkantoor.

De regels rondom het reizen vanuit en naar Zuid-Afrika met kinderen zijn als volgt:

  • Ouders die met kinderen (jonger dan 18 jaar) reizen hebben naast hun paspoorten en tickets, ook een origineel geboortecertificaat van het reizende kind(eren) bij zich;
  • Wanneer kinderen zonder hun ouders reizen – maar met een familielid, kennis of andere voogd of ’toezichthouder’, moeten zij een officiële verklaring bij zich hebben waarin beide ouders toezeggen dat het kind toestemming heeft om te reizen, evenals kopieën van de paspoorten van de ouders of de wettelijke voogd van het reizende kind;
  • Wanneer slechts een van de ouders met het kind meereist, moet hij/zij naast het geldige geboortecertificaat een schriftelijke verklaring van de andere ouder hebben, die het kind toestemming geeft om te reizen;
  • Wanneer een alleenstaande ouder met een kind jonger dan 18 van of naar Zuid-Afrika reist, dient deze een officieel bewijs bij zich te dragen dat deze ouder volledige voogdij en ouderlijke zeggenschap over het reizende kind heeft, danwel een officiële overlijdensakte van de andere ouder van het kind.

Vragen? Bel de Zuid-Afrikaanse ambassade!
Voor specifieke vragen neem je contact op met de Zuid-Afrikaanse Ambassde in Den Haag – op werkdagen bereikbaar tussen 14.00 en 16.00 op +31 (0)70 392 4501.

Hoe vraag je een internationaal geboortecertificaat aan?
Het is belangrijk om te weten dat er tussen het aanvragen en het ontvangen van een geboortecertificaat een doorlooptijd van 5 dagen oplopend tot 3 weken kan zitten (afhankelijk van de manier van aanvragen), die aangevraagd moet worden in de gemeente waarin het kind geboren is. Om een geboortecertificaat aan te vragen moet je een geldig legitimatiebewijs van zowel jezelf als het kind meebrengen. Neem indien nodig contact op met jouw gemeente voor meer informatie.

Let op: maak bij het aanvragen van het certificaat duidelijk dat je een Engelstalig (internationaal) certificaat nodig hebt.