Riga met foodies deel 2

Wederom vroeg aan het ontbijt, want om 9 uur vertrekken we richting de Central Market van Riga: vijf grote hallen, waar ze vroeger de Zeppelins in bouwden, die nu gebruikt worden als markt. Iedere hal heeft zijn eigen thema, vis, vlees, groente etc. We hebben 2 uur de tijd om hier rond te wandelen en alles te bekijken. Na dit bezoek stoppen we nog even in de oude stad voor een foto van de bekende oude huizen van Riga. Deze konden we zelf de dag ervoor niet vinden, maar de gids loodst ons er nu zo naar toe.

Dan gaan we de handen uit de mouwen steken, want we gaan koken. We worden afgezet bij een mooi oud gebouw dat helemaal omgebouwd is tot een moderne kookstudio. Handen wassen en luisteren naar de uitleg. Al snel heeft iedereen een eigen taak gekregen en is bezig met de bereiding van zijn stukje van de lunch. Vier gangen worden bereid in een klein uurtje en daarna kunnen we gezellig met z’n allen aan tafel om dit lekkers op te eten .

Dan rijden we de stad uit en gaan we de laatste nacht aan de kust doorbrengen. Maar voor we daar zijn stoppen we eerst nog bij bakkerij Laci. Hier komt het meeste van het Letse brood vandaan. Dit brood smaakt een beetje naar Rogge. We krijgen een korte rondleiding door de fabriek en mogen zelf ook nog een broodje en een koekje bakken. Hoe simpel die bakkers dat toch doen, voor ons valt het toch een beetje tegen. Op het terras pakken we een drankje terwijl ons brood in de oven gebakken wordt.

Dan op naar Jurmala, een schattig kustplaatsje. Het is nog 20 minuten rijden vanaf de bakkerij. Aangekomen staan mooie houten huisjes. Een beetje Zweeds of countrystijl gevoel krijg je hier. Jurmala is een grote lang gerekte plaats van 32 km. Een heleboel strand dus als leuke afwisseling op je stedentrip. Je kunt hier ook lekker wat winkeltjes kijken en eten en drinken bij de vele barretjes. Houd er wel rekening mee dat het echte seizoen hier kort is, alleen juli en augustus. Tot 23 uur is alles open, echt veel avondvertier hoef je hier niet te verwachten.

Wij overnachten in Villa Joma, een schattige romantisch hotelletje echt in de stijl van het dorp. Super vriendelijk personeel dat er alles aan doet om een aangenaam verblijf te bezorgen. Het restaurant waar we ’s avonds eten, Laivas, ligt aan de rivier en heeft een prachtig uitzicht. Het eten is weer verrukkelijk.

De laatste dag is aangebroken. We kunnen uitslapen, gebruiken een simpel ontbijt in ons hotel en gaan dan een stukje wandelen. We beklimmen de toren van Jurmala en kijken uit over de bossen en de zee. En doen vervolgens een bakkie koffie op het strand. Heel relaxed om dit verblijf mee af te sluiten. Vervolgens rijden we naar restaurant Bar & Grill 36 Line. Het beste restaurant van Jurmala en genieten hier voor de laatste keer van een fantastische lunch in het Letse.

Op naar de luchthaven na vier geslaagde dagen in Riga en omgeving. Ik heb er van genoten en vond het super om deze groep te mogen begeleiden: met hun het prachtige Riga te zien en vooral van die geweldige restaurants te genieten. Een leuke stad met een super sfeer en enorm goede restaurants. Zeker een bezoek waard.