Rondje via de Vrsic Pass

Rondje via de Vrsic Pass

Het zonnetje schijnt weer volop en we gaan vandaag een lange autorit maken met verschillende stops. Deze route zou je ook kunnen doen op weg naar Bled en dan pak je de Vintgar Kloof nog mee. Die gaan wij morgen doen. Nu wilden we op ons gemak een rondje doen.

We vertrekken lekker vroeg, want de ervaring leert dat het dan nog overal redelijk rustig is. De eerste 30 km vanaf Bovec naar de Vrsic Pass heeft maar liefst 50 haarspeldbochten. Op de top heb je een prachtig uitzicht. Het is hier alweer enorm druk, veel auto’s, en ook parkeren kost hier aardig wat (€5,-). En dat voor alleen een korte stop om wat foto’s te maken. Je kunt hier overigens ook allerlei wandelingen starten. Tussen de auto’s door lopen de schapen en op de weg naar beneden komen we ook nog koeien tegen. Halverwege de weg naar beneden vind je de Russische kapel. Het is wel even opletten, want het bord staat heel onhandig. Wij reden er dus voorbij, maar iets lager kan je ook parkeren, al moet je dan weer een stukje omhoog lopen.

Lake Jasna is vanaf de kapel nog geen 10 minuten met de auto. We parkeren bij het meer en hebben geluk, want de parkeerautomaten worden nu geïnstalleerd en zullen binnenkort in gebruik genomen worden. Het meer is prachtig helder blauw/groen. Je kunt er zwemmen, super koud. Of een sup huren voor €6,50 per uur. Een rondje om het meer en een drankje op een van de kleine terrasjes voor we verder gaan. Er zijn hier ook voldoende bankjes om te picknicken met je meegenomen broodje.

Vanaf het meer is het een klein half uurtje naar de waterval Pericnik. Echt de moeite waard. Zodra je van de weg af gaat kom je door een  schattig klein dorpje en gaat vervolgens de bossen weer in. Het pad wordt op sommige punten erg smal en op hoop van zegen dat je geen tegenligger tegenkomt. Eenmaal bij de parkeerplaats kun je 2 uur staan voor €3,-. Wij besluiten de wandeling te maken tot het midden niveau. Daar kun je namelijk achter de waterval doorlopen. We hebben vaker een waterval van boven gezien en vinden het de klim dan ook niet waard. De rondwandeling vanaf de parkeerplaats achter de waterval langs en terug duurt 30 minuten. Goed te doen. Wel goede schoenen aan en hou er rekening mee dat je nat wordt. Met dit warme weer is het heerlijk verfrissend. Eenmaal beneden zoeken we een plekje langs de rivier en eten ons broodje op.

Onderweg komen we nog langs een hele mooie oude verroeste spoorbrug die nu als fietsersbrug dient. Mooi voor een paar geweldige kiekjes.

Onze laatste stop is Zelenci Nature Reserve. Ik had al in een blogje gelezen dat dit een beetje tegenviel. Gelukkig maar, want ik had er best hoge verwachtingen van na ons bezoek een paar jaar geleden aan de Plitvice meren en Krk. Het stelt niet veel voor en wat je op de vele plaatjes ziet, dat is alles. Een heel klein meertje met een houten vlonder. Het meer is wel mooi blauw/groen, maar dat zijn er meer in Slovenië. Er zitten wat felblauwe rondjes op de bodem waar borreltjes uitkomen. En er zwemmen hele grote vissen. Buiten dat is het er erg druk. We gaan dan ook snel weer weg.

We rijden via Italië, dat is de snelste weg terug, terug naar Bovec.

Het rondje is ongeveer 136 km.
We vertrokken om 8.45 uur.
We waren om 15.00 uur weer terug.

Je kunt dus nog de Vintgar kloof erachter plakken, alleen zo midden op de dag is het er erg druk. Aangezien we morgen via Bled naar Lake Bohinj rijden kunnen we de kloof vroeg bezoeken en hoop ik dat het minder druk zal zijn.