San Marino

Vandaag gaan we op pad naar San Marino. Een van de kleinste staatjes (nr 5 op de lijst) van de wereld. Nu hebben we in totaal  (incl. Nederland, waar we vertrokken) 8 verschillende landen aangedaan. De eigenaresse van de agriturismo, die erg lijkt op de Bertolli-dame uit de reclame, raadt ons aan om eerst naar San Leo te rijden. Dat is veel minder toeristisch dan San Marino en ook erg mooi en oud.

Het is ruim een uur rijden. Een mooie route door het landschap van de Marken. Zo zien we gelijk wat van de omgeving, ondanks de steile bergweggetjes die je moet nemen. Overal van die mooie heuvels met uitgebloeide zonnebloemen. Kleine dorpjes met oude kerkjes of kasteeltjes.

San Leo is  een leuk bergdorpje met mooi fort.Daar zijn we niet in geweest, want ons doel vandaag is San Marino. Het is wel een leuke stop, op een terrasje drinken we wat en hebben een fenomenaal uitzicht over de omgeving. Je kunt het dorpje inrijden via een smal steil pad, door een poort en dan kom je zo op het kerkplein. Iets verderop is de parkeerplaats (betaald parkeren). Ga je naar San Marino, en lukt het om hier te stoppen, dan is dat zeker de moeite waard.

Het is vervolgens nog 30 minuten naar San Marino via allerlei bergweggetjes. Een parkeerplek zoeken is wel even een dingetje en kost ons nog eens extra 30 minuten. We wilden onderaan de kabelbaan beginnen, maar de Tomtom stuurt je naar boven, ondank ‘stadscentrum’. Die kabelbaan hebben we dus niet gedaan. Parkeren kan alleen met muntjes, maar voor €4,50 mag je 5 uur staan.

Vanaf de P3 lopen we naar het stadje en er doorheen. Het is erg druk en heel warm, ondanks dat je veel hoger zit. We hadden verwacht dat het hier iets koeler zou zijn dan langs de kust. We lopen helemaal tot aan het fort, maar ook hier besluiten we om niet naar binnen te gaan. De toegang is €4,50 p.p. maar we vinden het veel te warm. Na de lunch lopen we nog wat door de straatjes en langs de winkeltjes, voor we de auto weer opzoeken en terugrijden.

Vanavond eten we weer een heerlijke maaltijd gemaakt door onze Bertolli-dame in de agriturismo. Ik kan niet wachten.